TEST RUN<>
061998<><>

Contrast PlanPlus

Planovi naših gradova u elektronskom obliku

Plan grada poseduje skoro svaka porodica koja živi u većem gradu, jer često zatreba, bez obzira koliko dobro poznajete svoj grad. Papirni plan Beograda u posedu autora ovog teksta datira iz 1991. godine i nalazi se u žalosnom stanju, iscepane ivice su nekoliko puta lepljene selotejpom...

Da ovakvim mukama dođe kraj pobrinula se beogradska firma „Contrast” sa svojim programom PlanPlus. Prva verzija programa sadrži mape Beograda, Novog Sada i Čačka, dok je za sledeću verziju predviđeno još trinaest gradova (Podgorica, Kragujevac, Kraljevo, Subotica itd). Ono što ste možda imali prilike da vidite na Internetu za neke svetske gradove sada je dostupno i kod nas. Kompjuterski plan grada je neuporedivo lakši za korišćenje i sadrži više podataka od klasičnog plana na papiru. Nije potrebno tražiti po spisku ulicu koja vam je potrebna i zatim besomučno lutati poljem H-11 ukoliko ulica nije bulevar.

Kako ovaj postupak teče ukoliko koristite PlanPlus? Na većem delu ekrana nalazi se plan grada koji ste izabrali, a pored njega indeks svega što je u planu zabeleženo. Jednostavno kliknete na ulice, izaberete onu koju tražite i program će je sam pronaći za dve sekunde. U ovom slučaju prednost je „samo” brzina, ali u ovoj računarskoj bazi podataka se nalaze i sve javne ustanove, ambasade i konzulati, bolnice i domovi zdravlja, crkve i groblja, pozorišta i bioskopi, sportski objekti, banke i pošte, škole i fakulteti, muzeji i galerije itd. Ako želite iseljeničku vizu, običan plan grada vam ne može pomoći, ali PlanPlus će vam locirati ambasadu za dve sekunde. Dolazite li iz unutrašnjosti na utakmicu novog šampiona Jugoslavije i nemate predstavu gde se nalazi stadion, korišćenjem prednosti kompjuterske tehnologije potrebne su samo dve sekunde da locirate stadion na Vračaru. Posebno je korisno što PlanPlus sadrži i kompletne trase gradskog saobraćaja. Tako vam se neće desiti da noćnim autobusom završite u Sremčici, jer na starom papirnom planu piše da ta linija vodi preko Julinog brda... Ovaj plan ne zastareva – registrujete se kao korisnik i dobijate redovno sve izmene.

Korišćenje programa veoma je jednostavno jer su sve poruke (počevši od instalacije) na srpskom jeziku, a alatke su maksimalno prilagođene korisniku. Ukoliko na ekranu želite samo određenu vrstu ustanove koristite alatku indeks ili filter. Preko indeksa imate mogućnost da obeležite, na primer, samo zdravstvene ustanove – u opcijama podesite prikazivanje objekata iz indeksa i na ekranu se nalaze samo bolnice i domovi zdravlja. Filter se koristi još jednostavnije, čak i ako ne znate pun naziv onoga što tražite dovoljno je upisati par slova iz naziva i program će isfiltrirati samo zadato (na primer, „OŠ” će dati spisak svih osnovnih škola). Alatka „Marker” služi za merenje razdaljine. Označite mesto gde se vi nalazite, upišete radijus i saznali ste koliko ste udaljeni od Terazija, na primer.

Sve što vam je potrebno možete i odštampati na papir. Pronađete šta vam treba na ekranu i zadate štampanje, ponesete deo plana koji vam je potreban sa sobom, a program ostaje u računaru i ne može da se iscepa.

Veoma je važno što se u planu nalaze i podaci i lokacija velikog broja firmi i samostalnih radnji, i njihov broj se svakodnevno povećava. Otkucate „auto delovi” i dobijate spisak firmi koje prodaju delove za vaš automobil. Ukoliko i sami nudite robu ili usluge građanstvu, uz registrovanje za PlanPlus dobićete i besplatnu prezentaciju na Internetu.

Zbog svega navedenog usuđujemo se da prognoziramo da će se PlanPlus ubrzo naći na ogromnoj većini računara u Jugoslaviji i verujemo da će sajt na kojem će se nalaziti biti jedan od posećenijih, na zadovoljstvo njegovih korisnika i onih koji će se na ovaj način reklamirati.

Branimir KUZMANOVIĆ

 
Contrast PlanPlus
Šta mislite o ovom tekstu?
Pixel 3D v1.08
Task Manager 98
Macromedia Dreamweaver
Macromedia Fireworks 1.0

PlanPlus on-line
Uskoro se očekuje i pojavljivanje sajta na kojem će svi korisnici Interneta imati priliku da iskoriste sve prednosti kompjuterskog plana jugoslovenskih gradova. Bez problema možete iz Australije pronaći kojim su ulicima vraćeni stari nazivi, kako se ne biste zbunili pri povratku u zemlju. Ukoliko ne želite da trošite dragoceno vreme na samom sajtu, imaćete priliku ceo program prebacite na računar. Ukoliko se registrujete, e-mailom ćete dobijati sve poruke o izmenama u planu vašeg grada. Nova poseta Internetu i – plan je ažuriran. PlanPlus se može dobiti i na CD-u, uz simboličnu cenu koja pokriva cenu medija.
Uz više razumevanja zvaničnih institucija, pojava PlanaPlus na Internetu mogla bi da pomogne da se i celokupna turistička ponuda Beograda, Novog Sada i ostalih naših gradova nađe na ovom planu i bude dostupna sa bilo koje tačke na našoj planeti.

TIP:
uslužni program
PLATFORMA:
Windows 95/NT
MEDIJ:
1 CD ili Internet download

Brzina; preglednost; jednostavnost
Grafika nije vektorska
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera