TEST DRIVE<>
071998<><>

Hewlett-Packard DeskJet 690C i DeskJet 890C

S one strane duge

Hewlett-Packard DeskJet 690C i DeskJet 890C
Hewlett-Packard DeskJet 690C i DeskJet 890C
Kolor štampači su se do pre nekog vremena delili na neupotrebljive i preskupe. Srećom, ink-jet tehnologija se toliko razvila da nam danas pruža po pristupačnoj ceni štampače odličnih performansi. Posle dečjih bolesti (kvalitetan otisak dobijao se samo na papiru koji je preskup) proizvođači su uspeli da ponude uređaje koji su zaista dobri i sa običnim papirom. Ovoga puta smo se odlučili za test dva modela renomiranog Hewlett-Packarda, nešto slabiji i 690C i odlični 890C.

Mališa

Model 690C naslednik je ranije popularnog modela 670 i donosi mnogo novina. Radi se naravno o kolor-štampaču formata A4, kompaktnih dimenzija, namenjenom prvenstveno kućnoj upotrebi. On ima dve mogućnosti kolor-štampe – uz pomoć osnovnih boja i crne ili uz pomoć osnovnih boja i foto-kertridža posebno prilagođenog štampi u boji koja zahteva veliki broj nijansi. Kertridži se lako menjaju, a dok se ne koriste, odlažu se u priloženu kutijicu koja obezbeđuje da se kertridž ne zasuši ili ošteti. Brzina štampe je jedna do tri crno-bele stranice u sekundi, dok je za punu kolor stranicu potrebno od četrdeset sekundi do četiri minuta. Razlike se javljaju u zavisnosti od režima štampe i, naravno, popunjenosti stranice. Rezolucija za crno-belu štampu je od 600 x 600 u najboljem modu, do 300 x 300 u najbržem, a za kolor 300 x 300 sa crnim mastilom na običnom papiru ili 600 x 300 na posebnom papiru ili sa foto-kertridžom. Ove rezolucije ne treba mešati sa ekvivalentnim rezolucijama laserskih štampača, jer laseri i dalje daju oštriji rezultat.

Štampač koristi Ret i PhotoREt tehnologiju za poboljšavanje rezolucije štampača, kao i Colorsmart tehnologiju za mešanje boja. Kvalitet otiska je različit u zavisnosti od toga šta želite da štampate. Crno-beli tekst zaista je odličan i prijatno nas je iznenadio. Blizu je laserskog kvaliteta i vrlo je oštar i na običnom papiru. Kvalitet kolora najviše zavisi od samog sadržaja: poslovna grafika, poput grafikona, raznobojnog teksta ili slike koje nemaju mnogo boja, poput kolor stripova ili crteža u programima za crtanje je dobra, i često skoro nema razlike u odnosu na bolji model – dešava se da su boje malo drugačije, ali opšti kvalitet je sličan. Ono što je ovom štampaču ipak problem jesu fotografije – sa njima se ipak teže snalazi, gradijenti boja nisu dovoljno dobri i tačkice od kojih stvara nijanse često su jako upadljive. Ukoliko ne koristite foto-kertridž rezultati su još lošiji, slike su kontrastnije, ali mnoge boje odstupaju od originalnih i fini prelazi su još gori.

Stariji brat

Izgleda da je model 890C pravljen tako da zadovolji i najprobirljivije, a da ipak sa cenom bude i dalje izuzetno konkurentan. Nešto je veći od mlađeg brata i po mnogim karakteristikama prilagođeniji kancelarijskom radu: u odnosu na 690C značajno je tiši, brži je, prima 150 listova papira i ne zahteva da se bude pored njega dok radi, jer ima samo dva ketridža koji se ne menjaju. Njegova brzina se kreće od devet do četiri crno-bele stranice u minutu ili trideset do sto dvadeset sekundi za punu stranicu grafike.

Rezolucija u svakom modu je 600 x 600 tpi, ali postoje tri nivoa kvaliteta koji utiču na brzinu i potrošnju mastila. Oduševljava izuzetan kvalitet pri štampanju na običnom bankpost papiru. Kako većina poslova ipak ne opravdava upotrebu skupog specijalnog papira, ovo je odlična karakteristika. Zadovoljavajući kvalitet je posledica upotrebe unapređenih PhotoREt II i Colorsmart II tehnologija koje su zaslužne i za eliminaciju potrebe za foto-kertridžom. I pored svega, štampač je jedva malo teži od jednostavnijeg modela i dimenzije su im skoro identične: 45 x 40 x 23 cm.

U radu se 890C pokazao odlično – brz je, tih i ne stvara puno vibracija. Crno-bela štampa je odlična i samo je malo bolja od 690C, ali zato se u koloru zaista pokazuje kao superioran. Kod jednostavnijih zadataka sa malo boja kvalitet je sličan, ali su boje nešto bolje, a sa fotografijama radi savršeno. Jasno je da nije na nivou štampača za probne otiske u štamparijama, ali su boje ipak odlične. Jedina zamerka može se uočiti kod izrazito tamnih nijansi, ali to je kod ove vrste štampača uobičajeno.

Cena modela 890C samo je 40-45 odsto veća od manjeg modela, pa i pored toga što je to model za profesionalniju upotrebu, vredi ga kupiti. Kupovina 690C ima opravdanje ukoliko vam treba štampač za manje zahtevne poslove. Ako želite pravu boju za sve namene 890C vas neće razočarati, posebno zato što je i dalje znatno jeftiniji od laserskih (crno-belih) štampača niže klase. U svakom slučaju, i jedan i drugi će vam pružiti mogućnost da zaronite u svet boja, „s one strane duge”.

Rodoljub ILIĆ

 
Hewlett-Packard DeskJet 690C i DeskJet 890C
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus V3000 i Asus V2740
MacroSystem Casablanca
Diamond Sonic Impact S70
Compaq Deskpro 2000
miroCRYSTAL DVD

TIP:
Kolorni ink-jet štampači
INFO (690C):
A4, 300-600 dpi
INFO (890C):
A4, 600 dpi
PROIZVOĐAČ:
Hewlett-Packard
KONTAKT:
Sampro
UTISAK (690C):
86%
UTISAK (890C):
94%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera