TEST RUN<>
071998<><>

Browse and Zip

Plug-in za rad sa udaljenim arhivama

Da li vam je dozlogrdilo skidanje programa sa Interneta za koje ste tek posle toga utvrdili da vam nisu potrebni? Zar ne bi bilo korisnije pogledati šta sadrži određena ZIP arhiva pre nego što je preuzmete (što može da traje i više časova)? Većina korisnika računara će se složiti da je na oba pitanja jedini odgovor DA. Program koji će vam omogućiti da zaboravite na ove probleme je proizvod firme „Canyon Software” i nosi naziv Browse and Zip. On uspešno kombinuje dva bitna elementa za efikasniji rad na Internetu – pregled ZIP arhiva i njihovo preuzimanje.

Ovaj program je izrađen u formi plug-ina i lepo sarađuje sa svim popularnim Web čitačima. Njegova glavna funkcija je omogućavanje uvida u sadržaj bilo koje ZIP arhive pre preuzimanja sa Interneta. Poziv linka ka nekom ZIP fajlu prouzrokovaće automatsko startovanje ovog plug-ina unutar Web čitača. On će proveriti da li server na kome se nalazi arhiva dozvoljava prikaz njenog sadržaja pre samog preuzimanja fajla. Neki serveri to ne dozvoljavaju, ali sa velikom većinom FTP i HTTP servera neće biti problema.

Ukoliko je server odobrio pristup, Browse and Zip će u samom Web čitaču prikazati kompletnu listu fajlova koji se nalaze unutar ZIP arhive – baš kao što to radi i WinZip. Ova operacija retko kad traje duže od jednog minuta, bez obzira na veličinu arhive. Kada se jednom dobije spisak fajlova, možete ih koristiti kao da je arhiva na vašem lokalnom disku. Da biste proverili da li vam je odabrana arhiva zaista potrebna, više ne morate da preuzimate celu arhivu koja je često velika po nekoliko megabajta. Dovoljno je samo da preuzmete tekstualni fajl u kojem se nalazi opis programa u arhivi (obično je to fajl FILE_ID.DIZ ili README.TXT) i da ga na miru pročitate. Pošto su ovi fajlovi retko duži od nekoliko kilobajta, jasno je koliko se vremena (a i novca) može uštedeti ako se ispostavi da vam odabrana arhiva nije potrebna.

U slučaju da se ispostavi da vam je potrebna cela arhiva, Browse and Zip će vam omogućiti da je preuzmete i snimite u direktorijum po vašem izboru. Program se može konfigurisati da odmah po završetku prenosa automatski raspakuje arhivu u neki naznačeni ili privremeni folder, pa čak i da odmah po preuzimanju krene sa procesom instalacije. Takođe, ukoliko vam nisu potrebni svi fajlovi iz arhive, program dozvoljava selektovanje i raspakivanje samo obeleženih fajlova. Međutim, ovo nije kraj mogućnosti programa. Browse and Zip omogućava i nastavak prekinutog prenosa arhive! Naravno, postoje i drugi programi koji rade to isto, ali ovaj to čini unutar Web čitača, tako da vam ni jedan dopunski program više nije potreban

U toku rada program se pokazao kao veoma siguran i izuzetno koristan. Jedini problem je uočen u radu sa Internet Explorerom 4.0 i to samo kada link ka nekoj arhivi predstavlja redirekciju ka nekoj drugoj HTTP ili FTP stranici gde se ta arhiva stvarno nalazi. U tom slučaju IE4 će prijaviti grešku (neće uspeti da pronađe stranicu na kojoj se nalazi arhiva). U verziji IE 3.x i sa „Netscepeovim” čitačima, kao i u slučaju kada postoji direktan link ka arhivi program je radio korektno.

Browse and Zip je jedno od najkorisnijih poboljšanja za Web čitače koji se pojavio u novije vreme. On će vam, u bukvalnom smislu, uštedeti sate koje biste proveli u skidanju fajlova, a za koje se kasnije utvrdi da su vam nepotrebni. Takođe, spasava vas frustrirajućeg momenta kada vam pri kraju prenosa datoteke „pukne” download. Kad jednom probate ovaj program, pitaćete se kako ste uopšte mogli bez njega. Potpuno funkcionalna demo verzija programa može se pronaći na adresi www.canyonsw.com.

Branislav BUBANJA

 
Adobe Photoshop 5.0
Browse and Zip
Šta mislite o ovom tekstu?
Quick View Plus 4.5
VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0
Cloanto Amiga Forever

TIP:
Manipulacija i download ZIP arhiva sa Interneta
PLATFORMA:
Windows 95/NT
MEDIJ:
1 disketa

Pregled sadržaja ZIP fajla pre downloada; nastavak prekinutog prenosa fajlova.
Bag sa Explorerom 4 (opisan u tekstu).
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera