TEST RUN<>
071998<><>

VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0

Softverski sintisajzeri

U kućnoj varijanti elektronske muzike čini se da ne postoji ni jedan rival „Steinbergovom” programu ReBirth. Međutim, predstavićemo vam dva programa za sintezu zvukova i jedan sempler koji su po svojoj funkcionalnosti našli put pored RB-a u naprednije vode virtuelne sinteze zvukova.

Vaz Plus 1.6 je virtuelni polifoni sintisajzer sa dva oscilatora, dve envelope, dva LFO-a (oscilator niske učestalosti, koristi se za kontrolu zvučnih parametara), filterom i ring modulatorom po jednom glasu. Moguće je proizvesti do 16 glasova u isto vreme na bržim procesorima. Program ima ugrađen step sekvencer (sličan onome kod RB-338), ali ga možete svirati i preko eksterne klavijature. Takođe ga možete povezati preko interne MIDI petlje sa nekim sekvencerom i u tom slučaju možete sekvencirati melodije crtajući note ukoliko nemate klavijaturu. Novosti u verziji 1.6 su grafički interfejs, poboljšanje sintisajzerskog algoritma (kašnjenje od 20 ms na Pentium MMX-u na 166 MHz), poboljšanje sekvencera i arpeđatora. U novoj verziji moguće je dodeliti bilo koji MIDI kontroler bilo kom parametru VAZ-a.

Generator 1.5 je daleko kompleksniji alat za sintezu. Radi se o virtuelnom sintisajzeru koji je dizajniran da bi se svirao preko MIDI-ja. Omogućava građenje zvukova od modula i blokova koji se povezuju kao kod nekog starog analognog modularnog sintisajzera, ali sa drastično povećanom funkcionalnošću. Na raspolaganju vam je 16 timbrala sa 24 glasa po timbralu. Možete koristiti WAV fajlove umesto oscilatora (kojih može biti do 30 po glasu), a možete i izlaz iz sintija usmeriti u WAV fajl (ovim se dobija na kvalitetu zvuka). Po jednom glasu su vam takođe na raspolaganju i 8 filtera, 10 envelopa, 4 step sekvencera, saturator, kliper itd. Generator je i pre pojavljivanja nove verzije već bio jedan od najmoćnijih softverskih sintisajzera na tržištu. Sada je vodeća pozicija definitivno učvršćena.

Gigasampler 1.0 firme „Nemesys” je program koji simulira sempler sa 64 glasa i rezonantnim filterom po svakom glasu. Interesantno je da proizvođač preporučuje Pentium II mašinu sa 128 MB memorije za optimalno funkcionisanje programa. Neke rezultate sa slabije konfigurisanim semplerom moguće je postići i na Pentiumu na 100 MHz. Program radi sa bilo kakvom zvučnom kartom, za razliku od paketa Reality, dosadašnjeg lidera u ovoj kategoriji, koji radi samo na „Creativeovim” karticama. Primećena je, međutim, velika nekompatibilnost sa raznim softverskim i hardverskim okruženjima, pa tako ova verzija ne radi pod Windowsom 98, kao ni na „Cyrix” procesorima.

Ukoliko se ozbiljnije bavite zvukom, ovi programi će vam otvoriti mogućnosti kakve ste do sada mogli imati samo kupovinom semplera i kolekcionarstvom starih analognih sintisajzera. Ne treba zaboraviti ni to da sav novi softver za virtuelnu sintezu nije samo puka imitacija postojećeg hardvera – on će sigurno odvesti elektronsku muziku dalje u njenom razvoju zahvaljujući funkcionalnosti digitalnog domena.

Nikola ĆOSIĆ

 
Adobe Photoshop 5.0
Browse and Zip
Quick View Plus 4.5
VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Cloanto Amiga Forever

TIP:
Programi za sintezu zvuka
PLATFORMA:
Windows95
VELIČINE:
838 KB, 2.62 MB, 6.01 MB

Programi koji uz dodatak sekvencera čine kompletan virtuelni muzički studio.
Veliki zahtevi, kvalitet zvuka je i dalje lošiji nego kod regularnih muzičkih sprava.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera