TEST RUN<>
071998<><>

Cloanto Amiga Forever

Komplet Amiga emulatora za PC

Premda je Amiga u priličnoj meri izgubila korak sa munjevitim razvojem računarske industrije, a mnogi Amigisti silom prilika ili iz drugih razloga prešli na druge platforme, ljubav prema „prijateljici” i dalje je ostala. Tako je zaslugom večnih zaljubljenika u Amigu nastao projekat UAE, koji je obradovao mnoge bivše vlasnike Amige.

„Cloantov” paket Amiga Forever sadrži tri verzije emulatora za PC (WinUAE, DOSUAE i Fellow) i verzije za PowerMAC i Amigu, kao i neophodne ROM-ove (od v1.1 do v3.0), Personal Paint 7 i ostali potreban softver. Emulatori su inače besplatni i mogu se skinuti sa Weba, ali da biste ih koristili morate posedovati Amigu sa koje ćete „skinuti” ROM, jer on nije u javnom vlasništvu.

WinUAE i DOSUAE – to su Windows i DOS verzije istog programa, pri čemu je Windows verzija bolja i bogatija opcijama. Kod emulacije Amige oduvek je bio problem kako silne specijalne cipove emulirati pristojnom brzinom. Za to je neophodan veoma brz procesor, jer pored emulacije drugog procesora, on mora da se brine i o iscrtavanju slike, zvuku itd, za šta je inače bio zadužen poseban hardver. Popriličan problem predstavljala je grafika, pa se zato pribeglo emulaciji grafičke kartice za Amigu uz pomoć Picasso96 drajvera. Time se rasteretio procesor, jer se sada PC grafička kartica koristi direktno (nema konverzije grafike), čime se postiže veća brzina emulacije, a i Workbench veoma lepo izgleda u visokoj rezoluciji (na primer 1024 x 768, 24 bita). Nažalost, još uvek nema emulacije AGA grafike, pa dobar deo novijih igara ne radi. Slaba strana je i zvuk, jer se po njegovom uključivanju sve usporava za oko 30 odsto. No, to će se uskoro popraviti kada se pojave najavljeni AHI drajveri. Time bi se zvuk prepustio SoundBlasteru, a procesor još više rasteretio, nalik Amigama sa zvučnom kartom (npr. Toccata). Ovo se naravno ne odnosi na većinu igara, jer one ne koriste AHI ili Picasso96, pa je potreban što brži procesor. Na najbržim Pentiumima današnjice, sa Picasso96 drajverom i isključenim zvukom, postiže se brzina kao kod Amige sa procesorom 68030 na 50 MHz (i grafičkom karticom), dok je sa svim uključenim funkcijama sve duplo sporije.

Što se ostalih mogućnosti tiče, serijski port radi korektno (Miami i IBrowse), moguće je dodeliti maksimalno 72 MB memorije (ako nemate toliko, Windows će napraviti swap fajl), do 8 MB video memorije i, interesantno, čak 8 MB chip memorije, za razliku od pravih Amiga gde je maksimum dva. Sa diskom nema većih problema (osim sa izvesnim karakterima u nazivima fajlova). Može se mapirati bilo koji direktorijum na PC-disku kao Amigin ili napraviti fajl particija, ali se Amigin flopi nikako ne može pročitati, i za to se moraju koristiti image fajlovi disketa napravljeni na pravoj Amigi. Takođe, očekuje se i kombinacija sa Windowsom u vidu posebnih modula, gde bi se određeni program izvršavao na dva procesora; na primer MPEG plejer za Amigu koji bi koristio Pentium CPU za dekompresiju, a zatim sliku prikazao na Workbenchu i slično.

Fellow – Za razliku od ostalih, koji su svi nastali od istog izvornog programa (UAE za UNIX), Fellow se razvijao nezavisno. On nije toliko kompatibilan i nema toliko opcija kao WinUAE, ali ima ono što ostali nemaju – brzinu. To je DOS program, pisan u asembleru i primetno je brži od ostalih. Njegov jedini cilj jeste emulacija Amige 500 i to radi više nego dobro. Zanimljivo da čak i interlace mod treperi kao na pravoj Amigi ali se, na sreću, može isključiti. Svakome ko je nekad imao A500 otme se uzdah kada ponovo vidi WB 1.2 ili legendarni demo Spaceballs koji radi punom brzinom.

AmigaUAE – neko će odmah pomisliti koja je svrha emulirati Amigu na Amigi? Mada zvuči čudno, postoji razlog. Jedan deo starih (i dobrih) igara sa „petstotke” nikako se ne može naterati da radi na novijim Amigama, čak i uz degradaciju sistema (grafike i procesora), a to će verovatno biti još češći slučaj sa Power Amigama. Uz dovoljno brz PPC procesor, sada je moguće pokrenuti stare igre sa A500 na Amigi pod emulatorom. A što da ne?

Sememulatora, u paketu se nalaze i razni pomoćni programi. Amiga Explorer – za uspostavljanje serijske ili TCP/IP veze između Amige i PC-a (neka vrsta mreže) i programi za „vađenje” ROM-a sa Amige, pravljenje image fajla sa diskete, konvertovanje tekst fajlova i slično. Amiga Forever će bivše Amigiste podsetiti na stare dane, a onima koji nikad nisu videli Amigu – pruža za to lepu priliku.

Dejan STEPANOVIĆ

 
Adobe Photoshop 5.0
Browse and Zip
Quick View Plus 4.5
VAZ 1.6, Generator 1.5, Gigasampler 1.0
Cloanto Amiga Forever
Šta mislite o ovom tekstu?

TIP:
Komplet Amiga emulatora
PLATFORMA:
PC, Windows 95/DOS
MEDIJ:
1 CD i 1 disketa

Paket „Amiga Forever” dobili smo ljubaznošću gospodina Pjetra Tiščenka, direktora „Amiga International, Inc.”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera