CeDeTEKA<>
081998<><>

Marvel Superheroes Creativity Center

Dosadašnja apsolutna dominacija dečjih Activity programa firme „Disney Interactive” ozbiljno je ugrožena novim programom te vrste. Prvi naslov anonimne firme „Cloud 9” koji se probio do našeg tržišta bavi se nepravedno zapostavljenim superherojima kuće „Marvel Comics”, giganta svetske stripske produkcije. Za razliku od većeg dela konkurentskih programa, Marvel Superheroes Creativity Center donosi obilje interesantnog i nadasve upotrebljivog materijala koji će podjednako zainteresovati i mlađe i starije ljubitelje stripa.

Osnovna orijentacija programa je na samom procesu izrade stripova, te se može reći da se radi o nekoj vrsti skraćenog kursa crtanja „marvelovskih” stripova. Domaćin programa je Sten Li (Stan Lee), poznat kao tvorac Spajdermena i svakako jedan od najznačajnijih likova svetskog stripa. „Kurs” crtanja sastoji se od oko devedeset kratkih lekcija koje na jednostavan i duhovit način objašnjavaju pojedine etape i principe u izradi likova i pozadine. Sadržaj je tematski podeljen na više delova kojima se može pristupati odvojeno ili prema definisanom redosledu. Svaka lekcija obiluje konkretnim primerima koji imaju oblik statičnih skica i gotovih crteža ili jednostavnih animacija. Obrađene su sve etape i postupci tokom izrade stripa: oblikovanje osnovnih predmeta, tehnike senčenja, perspektiva, figure, dizajn pojedinih delova tela, predstavljanje pokreta itd.

Ostatak programa čine deo za dizajniranje postera i baza podataka o najpoznatijim likovima i crtačima (Tom Morgan, Lee Weeks i dr.). Što se konkretnih likova tiče, detaljno su obrađeni Spiderman, Hulk, Snowbird, Storm, Wolverine i Doctor Doom. Pored biografije ovih likova objašnjene su i osnovne tehnike za njihovo crtanje.

Na kraju ostaje samo preporuka da pogledate ovaj program i uverite se da se radi i CD-u sa, do sada, najviše praktičnih saveta i raznoraznih „trikova” koji se koriste tokom proizvodnje jednog stripa. Osnovna mana odnosi se na nedostatak interaktivnih opcija za crtanje, tako da će vam, pored računara, biti potrebni još papir i olovka, ali i minimum talenta za crtanje.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Marvel Superheroes Creativity Center
Šta mislite o ovom tekstu?
National Geographic Greeting Cards
IBM World Book 1998 DeLuxe
Lost Animals

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera