PD KUTAK<>
081998<><>

DUI Professional 98

Leto je vreme kada su ljudi opušteniji, kada uveče izađu, popiju po neko hladno pivo, na žurkama cugnu čašicu više, a onda kada ih u povratku kući zaustavi saobraćajna policija lako može da se desi da „padnu” na alko-testu. Da se to ne bi i vama desilo, pre nego što krenete u provod startujte DUI Pro i proverite šta i koliko smete da popijete.

Ovaj program na osnovu zadatih parametara izračunava količinu alkohola u krvi u trenutku konzumiranja pića i u naredna 24 časa u intervalima koji se mogu postaviti po želji. Tako ćete u slučaju da ste malo više popili znati kada je bezbedno da sednete u auto, kako sa zakonskog tako i sa, mnogo važnijeg, sigurnosnog stanovišta. Program u sebi sadrži bazu od stotinak različitih vrsta alkoholnih pića (piva, vodki, viskija, likera i vina) sa količinom alkohola u svakom od njih. Korisnik samo treba da prođe kroz ceo program i na kraju će dobiti procenjene količine alkohola u krvi posle konzumiranja pića.

Ceo postupak veoma je jednostavan. Potrebno je uneti vrste pića koja će se (verovatno) popiti u određenom vremenskom periodu, zajedno sa količinama (izraženim u čašama). Dozvoljen je unos maksimalno tri različita pića, mada više nije ni potrebno - svi znaju da mešanje pića nije preterano pametna stvar. Posle toga treba uneti vreme konzumiranja prvog i poslednjeg pića, telesnu težinu, pol, vrstu obroka koji je pojeden neposredno pre konzumiranja pića i sačekati da se na ekranu prikažu rezultati. Oni prikazuju procenjeno kretanje količine alkohola u krvi u narednom periodu i u zadatim vremenskim intervalima, uzimajući u obzir sve podatke koji su uneti u program. Podaci mogu da budu prikazani tabelarno (sa prikazom minimalne, prosečne i maksimalne procenjene količine alkohola), u obliku grafikona, ili u vidu kompletnog izveštaja koji pored tabele i grafikona daje još i tekstualno objašnjenje rezultata. Help u programu je takođe vrlo koristan. S obzirom da je korisnički interfejs veoma intuitivan, u Helpu je najviše pažnje posvećeno informisanju korisnika o efektima koje alkohol ostavlja na osobu koja ga konzumira. Takođe, tu se nalazi i objašnjenje postupka izračunavanja nivoa alkohola u krvi, kao i sve formule koje su korišćene u programu.

DUI Pro 98 predstavlja interesantan program koji može da bude i veoma koristan (da uštedi nešto novca, a možda i sačuva vozačku dozvolu). Ipak, autori programa napominju da se ne smete u potpunosti pouzdati u rezultate koje ovaj program prikaže, ali bez obzira na sve, oni mogu da vam daju dobru predstavu o tome ko- ja i koliko pića smete da popijete. Program se može pronaći na adresi ftp://ftp.ind.net/pub/pc/win95/misc.

Branislav BUBANJA

 
DUI Professional 98
Šta mislite o ovom tekstu?
FTP Wolf
PatchFor020
BeatBox 2.0
WinZip

TIP:
Izračunavanje nivoa alkohola u krvi
INFO:
Windows 95/NT (duipro98.zip, 3.04 MB)
VER:
2.01
REGISTRACIJA:
poželjna, 95 USD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera