TEST DRIVE<>
081998<><>

AMD K6-3D i Cyrix M2 P266

Srebro i „zlato”

Sticajem okolnosti, imali smo mogućnost da odmah isprobamo AMD-ov i „Cyrixov” procesor na delu i utvrdimo koliko su priče o njima zaista tačne. Oba procesora smo testirali na „Microstar” MS-5169 ploči, koja je sama po sebi vrlo interesantna. Radi se o ATX Socket 7 ploči koja podržava takt magistrale od 100 MHz (kao i 66, 75 i 83 MHz), što je još uvek prilična retkost. Prima do 768 MB memorije preko tri DIMM modula, poseduje jedan AGP, četiri PCI i tri ISA slota. BIOS je AMI-jev (verzija 1.20) i od novina donosi mogućnost zaključavanja diskova na read-only status. Ostali parametri ploče se standardno podešavaju, a postoje i dve unapred definisane konfiguracije (maksimalna stabilnost i maksimalne performanse).

AMD K6-3D
AMD K6-3D 
Prvo smo testirali AMD K6-3D na 266 MHz (kao 4 x 66). Po navodima AMD-a, programi pisani (ili patch-ovani) za 3DNow! instrukcije, trebalo bi da pokažu i do dva puta veće performanse. Test smo obavili na trenutno najpriznatijem benchmarku, Quake 2. U rezoluciji 640 x 480, bez podrške za 3DNow! postiže se 12 fps. Kada smo instalirali patch (koji se, kao i mnogi drugi, može naći na AMD-ovom Web sajtu) rezultat se popravio za celih 30 odsto i sada je iznosio 16 fps. Napominjemo da nismo imali nikakvu 3D kartu, već obični S3 Virge. Šteta je što nismo imali neku karticu sa Voodoo čipom, uz koju bi skok performansi trebalo da iznosi i čitavih 100 odsto. Uglavnom, izgleda da 3DNow! nije priča za malu decu i da stvarno radi ono za šta je zamišljen. Jedini problem je taj što će verovatno najveća (a možda i jedina) primena ove tehnologije biti isključivo u kompjuterskim igrama i očigledno je da je ovaj procesor namenjen sve većoj igračkoj populaciji, žednom za performansama.

Ostatak testiranja se sastojao od merenja performasni u najrazličitijim, procesorski zahtevnim, programima počevši od simulatora šaha do OpenGL aplikacija. Te rezultate možete videti na grafiku pod stavkom „Overall”. K6-2 je i tu pokazao odlične performanse, uglavnom između dva i tri puta bolje od Pentiuma na 166 MHz, koga smatramo nekim današnjim prosekom. Kad dodamo da je bez problema radio overclockovan na 300 MHz (sa oko 10 odsto boljim rezultatima), možemo reći da ovaj procesor svakako treba imati u vidu pri narednoj kupovini.

Cyrix M2 PR266
Cyrix M2 PR266 
Kod „Cyrixovog” procesora koji je nosio oznaku M2 PR266, stvari stoje dosta drugačije. Za početak, procesor u stvari radi na 233 MHz (3,5 x 66), a PR266 znači da ovaj procesor ima performanse ekvivalentne Pentiumu na 266 MHz. Možda na generičkim testovima, ali u realnom radu sa aplikacijama od toga nema ništa. Od početka se rad sa ovim procesorom učinio sporijim nego sa K6-3D, a i testiranje je to posle pokazalo. Quake 2 je pokazao 11,5 fps u 640 x 480, svega dvadesetak odsto više od Pentiuma 166 (krivac je i dalje izuzetno loš FPU). U radu sa običnim aplikacijama, rezultat se popravio na nekih pedesetak odsto razlike u odnosu na P166, ali i isto toliko zaostatka za K6-3D procesorom.

U svakom slučaju, „Cyrix” nije ostavio preterano povoljan utisak. Jedino što im ide na ruku je nešto povoljnija cena u odnosu na konkurenciju, ali pitanje je koliko će to uticati na njihov uspeh na tržištu.

Vladimir PRELOVAC

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
Šta mislite o ovom tekstu?
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera