TEST DRIVE<>
081998<><>

HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K

Četiri 56K modema

Vreme sukoba protokola X2 i K56flex gotovo da je prošlo. Novi V.90 standard već je promovisan, a u septembru će ga svetske telekomunikacione firme i „rukopoložiti”. Neki domaći provajderi ga već podržavaju, a ostali najavljuju za blisku budućnost.

Svi „ultrabrzi” modemi koje smo do sada probali koriste novu DSP tehnologiju, odnosno čipove koji se mogu preprogramirati tako da podržavaju nove standarde. To je slučaj i sa četiri modela koja smo testirali - iako smo ih mi testirali u fabričkim konfiguracijama, njihove performanse će se verovatno poboljšavati kako budu pristizale nove verzije softvera.

Naš „standardni test” se sastoji od uspostavljanja veze sa provajderom (u našem slučaju „BeoTelNet”) i slanja i prijema testnog fajla veličine 2,2 MB putem FTP protokola. Fajl je kompresovan, a komunikacija se vrši direktno sa serverom našeg Internet provajdera, pa nema usporenja zbog loše veze sa ostatkom Interneta. Ovaj test zbog toga pokazuje koliki je maksimum mogućnosti modema. Realna brzina u radu po pravilu je manja od ove, jer podaci treba prvo da pristignu sa Interneta, čija brzina jako varira.

HK Robotics RW-56

HK Robotics RW-56
HK Robotics RW-56 
Od kako je firma „Rockwell” proizvela svoj jeftini skup čipova za podršku K56flex standardu, mnogi sitni dalekoistočni proizvođači su to iskoristili. Takvi modemi nisu luksuzni i spadaju u klasu računarske „konfekcije”, ali su jeftini i uglavnom postižu slične performanse kao i proizvodi renomiranih proizvođača.

Takav je i RW-56 modem firme „HK (Hong Kong?) Robotics”. To je interni modem sa podrškom K56flex standardu o kome smo pisali u junskom broju. Sa njim dolazi solidno uputstvo, kao i Cheyenne Bitware, dobar program za komunikaciju koji radi i kao faks i kao telefonska sekretarica. Modem nije po PnP (Plug & Play) standardu, već se željeni COM port podešava pomoću džampera.

Kao i svaki Voice modem, RW-56 na sebi ima priključke za mikrofon i zvučnike. Ugrađeni zvučnik je loš, ali ipak dovoljan da se čuje šta se dešava na liniji tokom biranja broja.

Testovi brzine su gotovo kontradiktorni - modem je 34 odsto brži pri slanju podataka (3,13 KB/s), nego pri prijemu (2,33 KB/s). Štaviše, nekoliko uzastopnih testiranja pokazala su ogromno variranje u brzini, od 1,45 do maksimalnih 2,33 KB/s. Ovakav rezultat zbunjuje, jer je modem pri skidanju podataka sa Interneta sporiji i od 33,600 modema, a skoro duplo sporiji od Motorola VoiceSURFR 56K modema koji podržava isti protokol. Verovatno su na modemu radi manje cene primenjene komponente neprimerene predviđenim brzinama prenosa, pa modem zato ne radi onako kako bi se očekivalo.

Sve u svemu, RW-56 nije za preporuku zbog veoma slabih rezultata koje postiže na testovima. Za 140 DEM, koliko je koštao u trenutku testiranja, bolje je nabaviti solidan i siguran 33,600 modem.

Diamond SupraMax 56i Voice PCI

Diamond SupraMax 56i Voice PCI
Diamond SupraMax 56i Voice PCI
Ovo je prvi i za sada jedini modem koji smo probali, a koji fabrički stiže sa V.90 protokolom. Modem je interni, a krasi ga dobar zvučnik. Ne postoje priključci za spoljni mikrofon i slušalice.

Ovo je takođe prvi PCI modem koji smo probali. Potpuno je PnP, a s njim dolaze drajveri za Windows 95 i NT.

Test brzine pokazuje solidne rezultate, koji su takođe jako stabilni - dvaput ponovljen test dao je identične rezultate. Po ceni od 150 DEM, ovaj solidan modem je zaista dobra kupovina.

3Com Sportster Flash Internal

3Com Sportster Flash Internal
3Com Sportster Flash Internal 
Poznata „US Robotics” serija Sportster nastavlja tradiciju kvaliteta i u vlasništvu firme „3Com”. Sportster Flash je skuplji, ali i bolji modem od prosečnih.

Kvalitet izrade na prvi pogled uliva poverenje: deo sa oscilatorom je prekriven zaštitnom plastičnom kutijicom, koja bi trebalo da smanjuje ometanje radio uređaja. Sa modemom dolazi odlično uputstvo, kao i slušalice i mikrofon.

Modem može da bude PnP, a može se i ručno namestiti na željeni COM port pomoću džampera. Na njemu je već proveren skup čipova firme „Texas Instruments”, koji je fabrički programiran na X2, a može se unaprediti na V.90. Zvučnik je dobar, a firma „3Com” daje pet godina garancije.

Pošto kod nas ne postoji provajder koji podržava X2, probali smo samo V.34 režim i brzina je odlična. Nadamo se da ćemo imati prilike da probamo ovaj modem i sa V.90, kada se standard ustali i u našoj zemlji.

Sportster ima proveren kvalitet i adekvatnu cenu - paket sa slušalicama i mikrofonom košta 250 DEM, ali sa ovom markom ne možete pogrešiti.

Elsa MicroLink 56K

ELSA MicroLink 56K
ELSA MicroLink 56K
Testirali smo i jedan eksterni modem u ovom paketu. Namenjen je nemačkom tržištu, pa stoga ima samo priključak za telefonsku liniju, a ne i za drugi telefon. Telefonski kabl koji se uz njega dobija nije po našem standardu, tako da kupac mora sam da se snađe. Kutija je zaista prepuna raznog softvera i propagandnog materijala svetskih Internet provajdera, ali većina nije upotrebljiva na našem tlu.

MicroLink je neuobičajeno mali, lepog dizajna i ima ugrađen mikrofon na prednjoj strani. Rad s njim je prijatan, zvučnik je dobar, a uspostavljanje i održavanje veze pouzdano. Fabrički je ugrađen V.90 standard, a test brzine daje MicroLinku neznatnu prednost nad Spor- tster i SupraMax modelima.

Cena od 260 DEM je opravdana za eksterni model, ali ako vam to nije baš veoma bitno, bolje je da za taj novac uzmete interni Sportster uz koji idu i dodaci. Ako vam je baš neophodan eksterni modem, MicroLink nije loš izbor. Nadamo se da će ovdašnji prodavac nabaviti model koji nije namenjen nemačkom tržištu, jer se njihova ograničenja kod nas ne primenjuju.

Slobodan POPOVIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Šta mislite o ovom tekstu?
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T

Rezultati testova
Modemi - brzina transfera
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

UTISAK (HK Robotics RW-56):
76%
UTISAK (Diamond SupraMax 56i Voice PCI):
84%
UTISAK (USR Sportster Flash Int.):
96%
UTISAK (Elsa MicroLink 56K):
92%
KONTAKT:
Computer Dream, List Computers, Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera