TEST DRIVE<>
081998<><>

Terratec EWS64

Ozbiljan zvuk

Terratec EWS64
Terratec EWS64
Terratec EWS64 je poluprofesionalna zvučna kartica namenjena prvenstveno muzičarima. Proizvođači su ovu kartu opremili većinom savremenih tehnologija u proizvodnji zvuka. U poslednje vreme se ova karta na tržištu uzima za standard u svojoj kategoriji.

Deo audio, midi i digitalnih ulaza i izlaza je inventivno postavljen na pano koji se montira umesto jednog mesta za disketnu jedinicu. Tako su konektori dostupni stalno, a ne samo prilikom zavlačenja iza računara za čime se i onako prečesto ukazuje potreba. Na panelu se nalaze dva odvojena MIDI priključka preko kojih se može adresirati do 32 MIDI kanala, digitalni ulaz i izlaz (optički i S/PDIF) i priključak za slušalice.

Kada se uporedi digitalni izlaz koji se konvertuje u audio u minidisc uređaju i audio izlaz iz kartice, može se primetiti šum i lošiji kvalitet ovog drugog. To znači da digitalno-analogna konverzija, čak i kod ovako kvalitetnih i skupih kartica, još nije postigla profesionalni nivo. Ova činjenica se može zaboraviti ukoliko je na raspolaganju neki profesionalni uređaj koji prima digitalan ulaz.

Pored toga što je na raspolaganju kvalitetan efekat procesor za zvuke iz kartice, moguće je direktno procesirati audio (digitalni ili analogni) signal karticom i sve to u realnom vremenu. Efekti variraju od reverba i ehoa do 3D spatializacije i promene visine tona. Jačinu efekta moguće je podesiti posebno za svaki kanal.

Sempler na kartici sadrži 4 MB memorije, standardno proširivih do 64 MB 72-pinskim SIMM-ovima. Šezdeset četiri glasa moguće je proizvesti kvalitetom koji daleko nadmašuje sve dosadašnje rezultate „Creativeovih” i sličnih karti. Svaki glas opremljen je rezonantnim filterom. Na raspolaganju je softver za programiranje zvukova u sempleru po imenu Ed!son koji otvara mnoge mogućnosti ozbiljnih semplera. Što se tiče menjanja zvukova na raspolaganju su dva oscilatora niske učestanosti (LFO), tri envelope i rezonantni filter. Velika zamerka ovoj kartici je što se ne mogu koristiti stereo semplovi, kao ni semplovi pojedinačno duži od 512 KB.

Mikser softver je centralno mesto za povezivanje virtuelnih puteva unutar kartice. Ovaj program je prilično komplikovan tako da smo prilikom prve instalacije imali dosta muke oko korišćenja svih audio i digitalnih ulaza i izlaza.

Pošto nema muzičara koji ne voli ponekad da se poigra na svom Pentiumu, ova karta bi bila nekompletna da nije Sound Blaster i Windows Sound Sistem kompatibilna. Ova kompatibilnost omogućuje izuzetno kvalitetan zvuk u igrama.

EWS64 je sigurno nosilac talasa sličnih kartica. Međutim, audio softver u poslednje vreme postaje sve složeniji i u stanju je da zameni veći deo opreme nekog ozbiljnog studija, a ne samo jedne audio karte. Spomenimo samo program Reality koji na Pentium MMX računarima emulira sempler sa šezdeset četiri glasa i efekat procesorom, baš onakav kakav je i na EWS64 karti. Pored softvera, ovoj karti konkuriše i nekoliko klonova koji su se nedavno pojavili na tržištu. Tako, na primer, po više nego duplo manjoj ceni dobijate korejsku karticu sa potpuno istim osobinama kao EWS64 i sa možda malo manje kvalitetnim audio izlazom, a za samo 30 DEM na domaćem tržištu moguće je kupiti karticu sa digitalnim ulazom i izlazom (S/PDIF).

Nikola ĆOSIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Šta mislite o ovom tekstu?
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T

TIP:
Poluprofesionalna zvučna kartica
INFO:
64-glas sempler, efekat procesor, digit. ulaz/izlaz
PROIZVOĐAČ:
Terratec
KONTAKT:
City radio
UTISAK:
80%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera