TEST DRIVE<>
081998<><>

Hughes DirecPC

Turbo Internet

Hughes DirecPC
Hughes DirecPC
Trenutno najbrži protok informacija sa Interneta nudi satelitski DirecPC sistem sa kojim je surfovanje neverovatno brzo. Već nekoliko puta je na ovim stranama pisano o pojmu DirecPC, te su njegove funkcionalne osobine uglavnom poznate. Pomenimo samo da je u osnovi ovog sistema oslanjanje na satelitsku antenu putem koje vi primate podatke sa Interneta (download) i to brzinom do 400 Kbit/s, dok se zahtevi od korisnika (upload) šalju putem zemaljske telefonske mreže i lokalnog provajdera.

Međutim, ovde se radi o novoj varijanti DirecPC sistema, koja se razlikuje od stare verzije u pogledu kartice koja se stavlja u računar. Ali nije samo to u pitanju, jer novi sistem pruža novu vrstu modulacije i nove pogodnosti oko pitanja veličine antene. Pa, krenimo redom.

Instalacija

Instalacija je dosta komplikovana. Uglavnom se podrazumeva da ga instaliraju obučena lica one firme koja ga je prodala korisniku. U kratkim crtama, instalacija hardverskog dela sistema sastoji se u tome da se u korisnikov računar ubaci PCI kartica, koja se povezuje na malošumni konvertor. On je dalje povezan na satelitsku antenu i kada se sve ovo uradi potrebno je podesiti softver. Ovde treba napomenuti da ukoliko korisnik već poseduje satelitsku antenu, moguće je da se ona poveže na konvertor, s tim što ona nadalje ne može da prima TV signale. Gledanje satelitskih kanala i Internet veza u istom trenutku jednom antenom moguće je ostvariti samo u SAD. Proizvod koji ovo omogućava pravi u SAD firma „Hughes” (tvorac DirecPC sistema) i naziva se DirecDuo.

Softver

DirecPC kit dolazi opremljen softverom na jednom CD disku. Na njemu se nalazi program potreban za rad sistema, nazvan DirecPC Navigator čija se instalacija ne razlikuje od instalacije bilo kog programa u Windows 95 okruženju. Za svaki slučaj, postoje na CD disku i kompletna uputstva za njegovo i instaliranje celog sistema u PDF formatu. Program, inače, zamenjuje dial-up kod standardnog pristupa Internetu, kao i ostale funkcije terminala. Jedino što vam je još potrebno uz ovaj program je neki od browsera.

Prethodna (ISA) varijanta ovog sistema nije mogla da radi sa Windows NT operativnim sistemom. Sada sa PCI varijantom je moguć rad sa mnogim operativnim sistemima, pa i na Windows NT, a na ne baš bogatom CD disku nalaze se odgovarajući drajveri.

Kako radi

Na naše veliko iznenađenje, kompletan rad se svodi na taj jedan korisnički program, DirecPC Navigator. Sa njim se ostvaruje kompletna veza prema Internetu. Program dozvoljava rad u mrežnoj sredini, a po tvrdnji konstruktora tako ostvaruje i mnogo bolji protok, usled ustaljenije popunjenosti zahteva za podacima.

Što se tiče testiranja DirecPC sistema, sa donje strane prozora nalazi se dva signalizatora koji nam omogućavaju praćenje rada modema i DirecPC sistema u svakom trenutku. Ukoliko nešto nije u redu signalizacija će biti crvena, a ukoliko je antena na granici prijema signala ili modem još nije iniciran, pojaviće se žuti signal. Rad je moguć samo u režimu dva zelena signalizatora.

Sam rad sa ovim programom vrlo je prost. Kompletno se simulira rad dial-upa i kada se dobije lokalni provajder poziva se neki browser i dalje je sve, što se korisnika tiče, uobičajeno. Korisnički paketi sadrže adresu lokalnog centra, koji će usled zahteva iz korisničke poruke prikupiti podatke sa Mreže, skupiti ih i poslati putem satelita korisniku.

Da bismo imali pregled koliko je ovaj sistem brži od zemaljskih veza, jedina prava mogućnost testiranja je bila merenjem vremena prilikom skidanja velikog fajla sa Mreže. Odabrali smo fajl od 5 MB sa www.download.com i dobili smo rezultate koje vidite u tabeli.

Komentar je izlišan, jer brojke pokazuju sve. Samo trebamo napomenuti da su veze ostvarene preko UMC modema od 14,4 Kbit/s i Rockwell modema od 33,6 Kbit/s, na digitalnoj centrali. Međutim, u našim uslovima, u zavisnosti od zemaljskih linija, njegova brzina će varirati. Sigurno najbolje rezultate ovaj sistem ostvaruje povezivanjem na ISDN liniju umesto modema, ali je potrebno „prevariti” instalaciju sistema koja predviđa postojanje isključivo modema.

Potrebna konfiguracija

Minimalna konfiguracija PC računara na kome može raditi ovaj sistem je mašina sa procesorom na 133 MHz, sa RAM memorijom od 16 MB, 20 MB slobodnog prostora na disku, „Hayes” kompatibilni modem brzine 33,6 Kbit/s i prazan PCI slot na matičnoj ploči. Operativni sistem mora biti Windows 95 ili NT.

Za prenos Internet saobraćaja koji koristi DirecPC sistem odnedavno se koristi novi „Eutelsatov” satelit. To je omogućilo da se potreban prečnik satelitske antene smanji sa 1,8 na 1 metar. Naime, sa starom frekvencijom prenosa i načinom modulacije pojavio se problem u Litvaniji gde je za rad bila potrebna antena prečnika šest metara.

Zaključak

DirecPC sistem je trenutno najbrže „prevozno sredstvo” za Internet. Izvanredan je u primenama poput web-kafea i pruža sasvim novi pogled na Internet uopšte. Multimedija i ostale čari Interneta sada će biti kao gledanje televizije, a surferima će otvaranje strana sa sajtova izgledati neverovatno. Ipak postoji jedno „ali” - njegova cena nije baš pristupačna širokim narodnim masama. U našim uslovima, ovaj proizvod je namenjen preduzećima, ali ako imate viška novca...

Dušan STOJIČEVIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Šta mislite o ovom tekstu?
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T

Preuzimanje (download) datoteke od 5 MB:
Modem 14,4 Kbit/s: 58,7 min
Modem 33,6 Kbit/s: 29,2 min
ISDN 128 Kbit/s: 9,6 min
DirecPC do 400 Kbit/s: 1,7 min

TIP:
Dodatak za satelitsko povezivanje na Internet
INFO:
Satelitska antena 120 cm, konvertor, PCI kartica
PROIZVOĐAČ:
Hughes
KONTAKT:
Pogled
UTISAK:
95%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera