TEST DRIVE<>
081998<><>

Diamond Monster 3D II

Čudovište 2

Diamond Monster 3D II
Diamond Monster 3D II
Dugo je Diamond Monster 3D bio sinonim za Voodoo kartice. Najprodavanija kartica za igranje i jedan od njihovih najpoznatijih proizvoda u poslednje vreme je najzad dobila svog naslednika. Nažalost po „Diamond” i sreću po nas kupce, sada na raspolaganju imamo puno modela različitih proizvođača, pa su morali da se potrude da ponude nešto više da bi se ponovo popeli na vrh.

Monster 3D II je po većini osobina klasična Voodoo 2 kartica, ali ne koristi referentne šeme koje je dao „3DFx”. Naime, glavni razlog za „Diamondov” kasni start u Voodoo 2 trci je to što su oni razvijali potpuno novu karticu ne oslanjajući se na referentni dizajn. Koliko se isplatilo videćemo, jer je kartica zaista nešto malo brža od konkurentskih modela. Ta razlika ipak nije tako drastična, pa je pored toga „Diamond” ponudio i solidnu cenu i softverski paket kako bi dospeo u vrh. Uz verziju sa 8 MB koju smo imali na testu dolazi igra Heavy Gear, kao i komplet tri „Lucas Artsove” igre iz Star Wars serijala, dok uz skuplju sa 12 MB dolaze igre Incoming, Battle Zone i Monster Truck Madness 2. Pored toga uz karticu dobijate i nekoliko demo diskova, odgovarajuće DirectX i MiniGL (pojednostavljeni OpenGL) drajvere. Naravno tu je i neizostavni kabl do grafičke kartice i SLI trakasti kabl. Ono što je specifično za Monster 3D II je da se preko SLI konektora ne povezuje sa još jednom identičnom karticom, već sa dvadesetak procenata jeftinijom karticom pod imenom MEGAMonster, koja još uvek nije u prodaji.

Kartica se u radu pokazala dobro, ali neki zaista očigledni dobitak u brzini u odnosu na ostale kartice u klasi je izostao. Frekvencija rada se može menjati u toku rada i najviša stabilna frekvencija je bila 94 MHz i pritom je izmerena razlika u brzini sa „Creativeovim” modelom bila oko pet odsto u korist Monstera.

Ova kartica sa svojim odličnim performansama i konkurentnom cenom predstavlja vrlo dobru kupovinu ukoliko vam ne treba video izlaz. Ukoliko pak želite da možete da iskoristite obližnji televizor, „miroov” model HiSCORE2 koji smo testirali u junskom broju nešto je bolji izbor.

Rodoljub ILIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Šta mislite o ovom tekstu?
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T

TIP:
3D grafički akcelerator
INFO:
Voodoo 2, 8 ili 12 MB
PROIZVOĐAČ:
Diamond
KONTAKT:
List Computers
UTISAK:
92%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera