TEST DRIVE<>
081998<><>

Mr. Vision ImageLink

Da te bolje vidim

Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision ImageLink
Web kamere najzad su stigle i kod nas i nisu preskupe. Pitate se da li vredi dati pare za tako nešto i da li vam je tako nešto uopšte potrebno? Ovaj tekst je pogled na jednog tipičnog predstavnika tih uređaja.

ImageLink je u stvari paket koji se sastoji od MV-848 capture kartice i AT&T-jeve kolor video kamere. Zajedno, ova dva uređaja vam omogućuju audio i vizuelnu vezu sa drugim korisnicima Interneta (naravno opremljenih istim ili sličnim hardverom). Uz ovu hardversku bazu, u paketu se još nalazi i CD-ROM sa drajverima za karticu, DirectX-om 5.0 i VDO Phone softverom, koji obezbeđuje samu komunikaciju.

Instalacija kartice je vrlo jednostavna, tako da je čak i šturo uputstvo, koje dolazi u paketu, više nego dovoljno. MV-848 capture kartica iznenađujuće je interesantno parče hardvera, čije performanse daleko prevazilaze web video komunikaciju. Maksimalna rezolucija slike koju ova kartica može da ugrabi je 768 x 576 za PAL i SECAM, odnosno 720 x 480 u slučaju da koristite američki NTSC sistem. Već sama činjenica da podržava sva tri televizijska sistema (doduše, samo preko RCA konektora) upućuje da joj treba posvetiti malo više pažnje. Ova kartica u stanju je da primi video ulaz sa video rekordera, kamkordera ili nekog profesionalnog S-video uređaja. U ovom poslednjem slučaju obezbeđuje punih trideset frejmova u sekundi, što ni u kom slučaju nije zanemarljivo. Treba li uopšte naglašavati da se radi o PCI kartici sa 32-bitnim bus masteringom ili da podržava od 256 do 16 miliona boja, s obzirom da je sve drugo čista egzotika. Razmatrajući ove karakteristike MV-848 ostaje prava misterija zbog čega se na CD-ROM-u nije našao i neki softver za video grebovanje ili možda kompletan softver za video montažu.

Hardverski zahtevi za korišćenje ove kartice su, za današnje uslove, više nego skromni: Pentium na 100 MHz, 16 MB RAM-a, slobodan PCI slot, zvučna kartica sa zvučnicima i mikrofonom, video kamera/kamkorder ili video rekorder, CD-ROM (zbog instalacije drajvera i softvera), miš i nezaobilazni Windows 95.

Video kameru iz ovog paketa proizvela je čuvena američka firma AT&T, a ona sama se montira najčešće na monitor, pomoću specijalnih nalepnica. Veoma dobra osobina ove kamere je da ima samo jedan (napokon dovoljno dugačak) kabl, preko koga šalje sliku u računar, ali i dobija napajanje, tako da su svi neophodni kablovi svedeni na najmanju moguću meru.

VDO Phone v3.02 Professional je program koji će upravljati radom kamere i preko koga ćete ići na Internet. Procedura je sledeća. Pošto se spojite sa svojim Internet provajderom, startujete VDO Phone, a zatim pritisak na dugme Directory podiže vaš omiljeni browser i odvodi vas na stranice VDO Phone sajta. Komunikacija je organizovana po konferencijama, a teme su relativno brojne i šarolike. Sve što treba da uradite je da odaberete korisnika koji je trenutno dostupan i da sačekate da se veza uspostavi.

Rezultati koji se dobijaju sa ovim uređajem veoma su različiti, od nepokretnih slika sa lošim, prekidnim zvukom do odličnog živog videa sa sinhronizovanim audiom. Ovo, naravno, pre svega zavisi od kvaliteta usluge koju pruža vaš Internet provajder, kao i od kvaliteta telefonske veze. Ako uspete da prođete kroz ova dva, za naše uslove veoma moćna „filtera”, dobićete pravu stvar i neće vam biti žao nijednog feninga koji ste potrošili. U suprotnom, korišćenje ove naprave može se pretvoriti u višesatno čekanje, bez ikakvih rezultata. Naše iskustvo je sasvim zadovoljavajuće, jer smo imali vrlo dobru vezu sa Kanadom, mada je na momente dolazilo do manjih gapova, verovatno zbog slabije veze koju je naš provajder imao sa ostatkom sveta. U principu, ako obezbedite konstanan protok od 33600 bit/s, sve će funkcionisati perfektno (i 28800 će uraditi trik).

Softver iz ovog paketa posebna je priča. VDO Phone Professional program je koji bi trebalo da obezbedi potpunu funkcionalnost celog paketa, i on to uglavnom i radi. Podrška kroz web server na kome se okupljaju svi korisnici ovog paketa je odlična ideja, a sistem konferencija je odlično zamišljen. Međutim, ovde se mora staviti i nekoliko manjih primedbi. Pre svega, u pitanju je point-to-point call mogućnost, koju nikako nismo mogli da ostvarimo. Point-to-point call je konekcija koja se ostvaruje direktno između dva korisnika ImageLinka, preko standardnih telefonskih linija, a ne preko Interneta. Proces konektovanja je jednostavan i teče bez smetnji, do izvesnog momenta, kada (posle „pregovaranja”) treba da se konačno uspostavi veza na nivou aplikacija. Tada obe strane dobijaju istu, trivijalnu poruku, bez objašnjenja: „Disconnected from remote party!”, i veza se prekida. Nikakva dodatna podešavanja u opcijama nisu „upalila”, ali to i ne mora biti preveliki nedostatak, jer će se ovaj način komunikacije, verovatno i najmanje koristiti. Mnogo je interesantnije razgovarati sa rođacima i prijateljima „preko bare”, čemu je ova stvar u suštini i namenjena. Ako se rešite na kupovinu ImageLinka dobro je znati da postoji i softverska alternativa - Internet Phone. Ovaj softver, u verziji 4.0 nudi i podršku za video vezu, tako da u potpunosti može da zameni VDO Phone. Pored toga, bogatiji je opcijama i shodno tome, nešto komplikovaniji za podešavanje. Sa Internet Phoneom smo, možda sasvim slučajno, imali bolji link nego sa VDO Phoneom, mada se mora reći da VDO Phone ima daleko bolji i uređeniji web server. Uopšte, preko 90 odsto korisnika ovakve sprave koristi za sex preko Weba i nisu nikako izolovani od ostatka populacije, kojima je potreban susret sa prijateljima ili rođacima. Da ne govorim o tome kako bi izgledao ozbiljan web poslovni sastanak u takvom okruženju. Ipak, sva je prilika da takvo stanje stvari neće dugo potrajati, a ako se bojite lošeg uticaja na vašu decu, VDO Phone ima i Parental Control kojim možete zabraniti startovanje VDO Phonea, ili pristup serveru, ili samo outgoing pozive i slično.

Ovaj novi vid komunikacije u budućnosti će sigurno potpuno zameniti telefon. Trenutno mu je jedina prepreka sporost Internet veza koju će sasvim sigurno brzo preskočiti. Sa ImageLinkom bićete spremni za taj trenutak.

Stevan JOSIMOVIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Šta mislite o ovom tekstu?
Mr. Vision TV Link MV848T

TIP:
Komplet za web video/audio komunikaciju
INFO:
160x120 ili 320x200 u 24bpp
PROIZVOĐAČI:
Mr. Vision, AT&T
KONTAKT:
Computer Dream
UTISAK:
90%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera