TEST DRIVE<>
081998<><>

Mr. Vision TV Link MV848T

Solidan kosooki TV

Mr. Vision TV Link MV848T
Mr. Vision TV Link MV848T
Renomirane firme odavno su izbacile na tržište TV kartice bazirane na naprednijoj PCI tehnologiji (brži protok, manje kablova, graber opcija itd.) i bilo je samo pitanje vremena kada će i manje poznati proizvođači ponuditi tržištu svoje jeftinije varijante istih. Ovoga puta do nas je stigla anonimna TV kartica, za koju smo posredstvom Interneta saznali da je pravi prilično nepoznata firma iz Hong Konga koja pored ovog nudi još nekoliko multimedia proizvoda pod nazivom „Media Family”.

TV Link je, može se reći, kopija miro PCTV-a. Upakovan je u šarenu kutiju, zajedno sa disketom, kablom za zvuk i prilično siromašnim priručnikom iz koga možete saznati najosnovnije informacije o instalaciji i korišćenju softvera i ništa više. Veći deo kartice zauzima poznati „Philipsov” tjuner, a od konektora poseduje antenski ulaz, audio izlaz i ulaze za kompozitni i SVHS signal. Podržani su svi važniji video standardi (PAL, PAL-M, NTSC, itd.), kao i CATV i digitalna kamera. To govori da je proizvod pravljen za što širi krug korisnika, mada je čudno da je izostala opcija za prijem teletekst signala.

Instalacija je protekla bez ikakvih problema. Kartica je PnP i po ubadanju Windows je odmah prepoznao novi uređaj, a nama je ostalo samo da ga uputimo na disketu gde se nalaze drajveri. Sem njih, potrebno je instalirati i softver za prikaz slike, pri čemu treba iz liste izabrati geografsku lokaciju, gde za divno čudo postoji i Jugoslavija. Po instalaciji, nalazite se u virtualnom TV-u, sa simpatično nacrtanim daljinskim upravljačem za unos komandi, koji je dosta funkcionalan sa manjim zamerkama. Recimo, ne postoji opcija za postavljanje fiksne veličine ekrana (npr. 320 x 240), nego prozor nasumice razvučete pa slika bude ili malo spljoštena ili izdužena, zatim ako vam zasmeta ne možete ga minimizovati, a i promena programa sa tastature je pomalo nezgodno rešena (mora se ukucavati broj svakog kanala pa ‘Enter’, umesto „+/-” promene kanala). Interesantno da su dugmići na daljinskom upravljaču sličice u BMP formatu pa ih možete i prepraviti ako vam se ne sviđaju. Naravno, tu su i sve opcije za podešavanje (kontrast, osvetljenost itd.), kao i automatsko traženje kanala (sa finim podešavanjem) i brzi pregled svih raspoloživih kanala u šesnaest prozorčića, koji se smenjuju svake sekunde.

Kvalitet slike je vrlo dobar. Slika je prilično oštra i stabilna sa jakim bojama, ali se u full screen modu kao i kod MIRO PCTV, zbog načina prikazivanja PAL slike, mogu primetiti reckave ivice kod naglih promena na ekranu, što ponekad ume da bude neprijatno (npr. brži kajron je teže čitljiv). Grebovanje AVI sekvenci se izvodi u istom programu, pri čemu se može izabrati fajl u koji će biti snimljen, veličina ekrana i broj slika u sekundi, ali ne i AVI format. Nedostaje i opcija viđena kod boljih grabera (npr. miro PCTV), za kompresiju AVI fajla u realnom vremenu, pa snimljeni kadrovi zauzimaju mnogo mesta na disku. Pri tome postiže zadovoljavajućih dvadesetak fps u rezoluciji 320 x 240, što je sasvim dovoljno za većinu kućnih potreba ili video konferensing. Grebovanje statičnih slika radi odlično i gotovo trenutno (i u punoj PAL rezoluciji), ali je malo nezgodno što se slika kopira u clipboard, pa je onda morate odande „vaditi” nekim programom.

Zvuk se povezuje priloženim kablom sa ulazom u zvučnu karticu (ili na zvučnike), a može se spojiti i internim konektorom, pri čemu se CD onda spaja na TV karticu (koja propušta signal do zvučne). Sve u svemu, TV Link je solidan proizvod. Uz manje nedostatke, ali sa cenom znatno nižom od konkurencije, verovatno će naći svoje mesto na tržištu.

Dejan STEPANOVIĆ

 
AMD K6-3D i Cyrix M2 P266
HK Robotics RW-56, Diamond SupraMax 56i Voice PCI, 3Com Sportster Flash Internal, Elsa MicroLink 56K
Terratec EWS64
Hughes DirecPC
Yamaha DB-50XG
Logitech Cordless MouseMan Pro i Pilot Mouse+
Diamond Monster 3D II
Mr. Vision ImageLink
Mr. Vision TV Link MV848T
Šta mislite o ovom tekstu?

TIP:
TV prijemnik i video graber kartica
INFO:
PCI, Full screen, u prozoru...
PROIZVOĐAČ:
Mr. Vision
KONTAKT:
Computer Dream
UTISAK:
88%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera