TEST RUN<>
081998<><>

Windows 98

Integracija je osnovna strategija novog operativnog sistema - objedinjena podrška za Internet, multimediju, hardver i softver nove generacije jeste sve što vam treba da biste nekoliko narednih godina udobno koristili PC računar

Kada se pre tri godine, nakon dugotrajnog beta testiranja i agresivne reklamne uvertire, konačno pojavio Windows 95 korisnici PC računara spremali su se da načine veliki korak. Ukorenjene navike teško je izmeniti, ali je još teže ne pratiti ritam tehnološkog napretka. Popularni Windows 3.11 sve više je pokazivao „staračke” slabosti i posustajao, a činjenica da „Microsoft” ni posle deset godina postojanja tridesetdvobitnih procesora nije imao prikladan operativni sistem, zahtevala je odlučnu akciju.

Sposobnost sagledavanja sopstvenih propusta i mogućnost temeljnog prestrojavanja odlike su svih velikih kompanija, ali je softverski gigant ovoga puta bio u delikatnoj situaciji - tržište je vapilo za nečim boljim i savremenijim, a pri tome se koncept rada i izgled okruženja mogao samo umereno promeniti. U protivnom, inertnost korisnika odnela bi prevagu, a previše noviteta probudilo želju za povratak starom i oprobanom Windowsu 3.11. Čarobne formule u ovakvim okolnostima, naravno, nema. Zato je Windows 95 samo kompromis čije smo dobre i loše strane mogli da procenjujemo proteklih 1000 dana. Ipak, uspeh na tržištu mu niko ne može negirati.

Windows 98 je mnogo lakše predstaviti nego slavnog prethodnika, jer nije nikakav skok od sedam milja. Ovde se pre radi o filigranskim potezima koji potvrđuju „Microsoftovu” potpunu dominaciju i ukazuju na mirise „softverske kuhinje” narednog veka. Kratak opis Windowsa 98 otprilike bi izgledao ovako: Windows 95, podrška za FAT32 (viđena u prošlogodišnjoj OSR2 verziji) sve to začinjeno sa Plus! paketom i Internet Explorerom 4. Da li nešto nedostaje? Nijedan proizvod „Microsofta” nije prost zbir svojih komponenti - tek kada su udruženi, svi pobrojani sastavni delovi dejstvuju punom snagom. Ključna reč u novim „prozorima” je integracija: u jednom paketu dobijate sve što je neophodno za podršku modernim računarskim tehnologijama.

Puls Interneta

Verzija Windowsa 98 koju smo testirali je Upgrade i uglavnom je namenjena onima koji žele da brzo i lako „prebole” prelazak na novi operativni sistem. Dovoljno je da CD ubacite u drajv i automatizovana procedura okončaće instalaciju za 30-60 minuta. Sva prethodna podešavanja Windowsa 95 ostaju očuvana, tako da odmah možete da nastavite rad u uobičajenom okruženju. Moguće je instalaciju pokrenuti i iz DOS-a, na praznom disku, ali je u toj situaciji obavezno da dokažete da ste vlasnik Windowsa 95 ili 3.11, što se svodi na umetanje odgovarajućih disketa ili CD-a.

Podrška za Internet evoluirala je do te mere da je postala prenaglašena. Sve se može prikazati kao Web stranica, uključujući desktop i help sistem, ne pravi se nikakva razlika između fajlova na disku, u lokalnoj mreži ili na Internetu, programi se poput linkova aktiviraju jednim klikom... Srećom, ove opcije se mogu podesiti po želji - utisak je da još uvek nije došao trenutak da računar posmatramo isključivo kroz prizmu Interneta. Primarni program za elektronsku poštu je Outlook Express koji omogućava da primate poruke sa više mail servera. Microsoft Exchange više nije sastavni deo osnovne instalacije, a očigledno je da „Microsoft” forsira Outlook 98 koji se može (u beta fazi) besplatno preuzeti sa njihovog sajta. U svakom slučaju, Outlook Express zadovoljiće sve najvažnije potrebe.

Channel Bar smo, takođe, imali prilike da vidimo u Internet Exploreru 4. Automatsko dovlačenje sadržaja sa odabranih lokacija i provera novosti su zanimljive pogodnosti kada ste non-stop na Mreži, ali je pitanje je da li je to vredno onolikog prostora na desktopu. Sadržaj palete sa kanalima se može prilagoditi po želji. Ukoliko ste prilikom instalacije kao zemlju odabrali Jugoslaviju, ova paleta je na početku potpuno prazna, što nije slučaj sa nekim drugim ex-YU državama.

U Start meniju je važno mesto dodeljeno opciji Windows Update koja sa odgovarajućih autorizovanih Web lokacija automatski prikuplja potrebne „zakrpe” što omogućava da sve bitne komponente Windowsa budu stalno ažurne. Velika pažnja je posvećena i raznovrsnim sigurnosnim mehanizmima. Kao ilustracija može da posluži i to da je nakon upgradea prethodne verzije, Windows 98 primetio potencijalnu opasnost u podešavanjima TCP/IP protokola. Naime, bila je uključena opcija File and Printer Sharing, što bi eventualno moglo da dovede do toga da neko neovlašćeno pristupi podacima na računaru dok smo na Mreži. Security Manager je predložio da se ta opcija isključi i računar je ponovo bio siguran (ili bar dovoljno siguran).

Nešto što verovatno (za sada) nećete instalirati jeste podrška za Web televiziju. Ova totalna multimedijalnost je još uvek u eksperimentalnoj fazi u SAD i Kanadi. Pošto sve ono što nam u početku deluje kao naučna fantastika, ubrzo stigne i u ove krajeve, možete bar zamisliti računar koji zamenjuje TV, video i CD player i sijaset drugih tehničkih uređaja. U centru svega je naravno Windows 98, sasvim u skladu sa „Microsoftovim” apetitom. Iako ovakvi trendovi mnogima deluju prilično sumorno, tu je sloboda izbora - sve možete ali i ne morate koristiti. Setimo se samo otrcanih fraza o svetu kao globalnom selu ili strahu od događanja Orvelove 1984. svaki put kada bi se pojavila nova tehnologija komunikacija.

Nove periferije

Direktorijum Win98 na instalacionom CD-u zauzima preko 100 MB, što je tri puta više nego Windows 95. Verovatno se pitate da li su sve pomenute novotarije zaista okupirale toliko prostora. Međutim, značajan procenat pripada drajverima za periferijske uređaje. Tokom tri godine pojavilo se mnogo novih grafičkih kartica, štampača, monitora, modema... Windows 98 se odlično snalazi i sa novim periferijama kao što su DVD, USB uređaji, ISDN adapteri. Iako još uvek nisu postale sastavni deo tipičnog okruženja (pogotovo u našim uslovima), sve ove poslastice ćemo ubrzo sa zadovoljstvom koristiti. Upravo se od USB-a (Universal Serial Bus) mnogo očekuje jer dozvoljava povezivanje periferijskih uređaja u „lanac” pri čemu se za sve koristi ista IRQ linija na računaru. Kada jednom budemo imali USB monitor moći ćemo na njega direktno da povežemo USB skener ili tastaturu i da zaboravimo na stalnu brigu oko dužine kablova.

ISDN tehnologija je kod nas načinila tek početne korake i o nekim njenim aspektima mogli ste da čitate u našem časopisu. Radi se svakako o primetnom skoku u kvalitetu komunikacija što omogućava ne samo velika brzina od 128 Kbps već i gotovo trenutno povezivanje sa Internet provajderom. Na taj način moguće je da lokalna mreža u manjoj firmi bude efikasno priključena na Internet tako da se fizička veza ostvaruje samo onda kada je to zaista potrebno ili se prekida posle određenog perioda neaktivnosti, pri čemu korisnici imaju utisak da su u svakom trenutku on-line. Kada jednom pređete na ISDN, Windows 98 poseduje sve što je potrebno da biste priključili ISDN adaptere i ostale uređaje.

Rad sa više monitora je mogućnost koja je pozajmljena sa Macintosha. Zamislite da prelamate dokument u QuarkXPress-u na 21-inčnom monitoru, pri čemu se sve palete i ostale „sporedne” stvari nalaze na dodatnom manjem monitoru (može da posluži i 14-inčni). Ako kurzor povučete do ivice velikog ekrana on automatski prelazi na manji. Na ovaj način je efikasnost rada znatno uvećana, a jedine loše strane su to što vam je potrebno više prostora na stolu, kao i dve grafičke kartice. Ipak, ovakvom načinu rada u DTP i CAD programima svakako pripada budućnost.

Kozmetika i restyling

Kada smo pomenuli podršku za FAT32, dodajmo i to da je sada obezbeđena alatka pod nazivom Drive Converter koja omogućava konverziju FAT16 particija u FAT32. Iako se o FAT problematici uglavnom sve zna, ukratko ćemo opisati šta donosi nova organizacija diska. Još iz vremena DOS-a najmanja logička jedinica kojoj operativni sistem pristupa je klaster. Kada se za adresu klastera rezervišu dva bajta, jasno je da je maksimalni broj klastera na disku 65536 (64 K), što automatski utiče na veličinu pojedinačnog klastera. Međutim, veliki klasteri znače i neracionalno trošenje prostora na disku. Ako je popunjen makar i jedan bajt klastera od 32 K, ceo klaster je zauzet. Na velikim diskovima se tako mogu izgubiti i stotine megabajta prostora, što je pojava koja se naziva slack. Ukoliko adresu klastera proširimo na 4 bajta (FAT32), klasteri će se smanjiti - na particijama do 8 GB veličina klastera je prihvatljivih 4 KB.

U reklamnom materijalu koji je priložen uz Windows 98 navodi se i mnogo brže učitavanje programa. Da li to znači da je Windows 95 imao nekih problema u radu sa diskom, kada je ostalo toliko prostora za poboljšanja? Ipak je reč samo o uspešnom triku. Windows 98 vodi evidenciju o tome koliko često učitavate pojedine programe. Kada sledeći put pokrenete defragmentaciju, ti programi će se postaviti na početak diska gde su njegove karakteristike najbolje.

Ako poželite da isključite računar i aktivirate Start / Shut Down primetićete i novu opciju - Stand by. Ako je primenite, računar trenutno pada u „hibernaciju”, koriste se sve Power Management funkcije. Najveće pogodnosti su ipak u kombinaciji sa ATX kućištima, kada ćete moći da zaboravite na prekidač i računar uključujete i isključujete softverski ili preko tastature.

Prijatno nas je iznenadio i Microsoft System Information. Konačno u startu imamo program koji pokazuje vitalne sistemske informacije i pruža nam mogućnost da napravimo „rendgenski snimak” računara. Još uvek ne treba odbaciti dodatne programe kao što je SiSoft Sandra, ali je „Microsoft” sada korektno napravio upotrebljivu alatku.

YU dileme

U Windowsu 95 postojala je podela na USA i PE (Pan European) verziju. Naravno da su na raspolaganju bile i verzije za kineski, japanski ili arapski jezik, ali su prve dve koje smo pomenuli za nas najinteresantnije. Sva ograničenja vezana za višejezičku podršku posledica su osmobitnih kodnih strana kojima može da se mapira maksimalno 256 karaktera. Zbog toga su standardima određeni skupovi znakova koji „pokrivaju” odgovarajuće jezike. Osnovni, američki, Windows 95 imao je sve primarne mehanizme višejezičke podrške (fontovi, tastature), ali oni koji su želeli i sistemske fontove sa karakterističnim slovima, ispravno sortiranje i konverziju između DOS i Windows aplikacija, morali su da se opredele za PE verziju.

Novi Windows ukida ovakvu podelu jer je sve smešteno u osnovni paket. Dovoljno je da se prilikom instalacije izaberu regionalna podešavanja i dobićete odgovarajuću „zapadnu” ili „istočnu” varijantu. Nažalost, komplikovana situacija sa pismima u SRJ gde se ravnopravno koriste ćirilica i latinica nije još uvek na pravi način shvaćena u „Microsoftu” (ili im nije pravilno prezentovana od strane nadležnih institucija). Ako u procesu instalacije izaberete Serbian, dobićete sistem koji je izgrađen oko ćirilične kodne strane što uključuje i ćirilicu u sistemskim fontovima i DOS-u. Svakako je prikladnije da ovde bude prisutna latinica, a da ćirilicu možemo da koristimo u aplikacijama. Ovo bi trebalo da omogući Serbian (Latin) podešavanje koje je nestalo posle beta verzije Windowsa 95. Greška se može ispraviti naknadnom intervencijom u bazi Registry, ali je najjednostavnije opredeliti se za slovenačke preference i tako regularno dobiti YU slova.

I na kraju - oaza...

Kada se podvuče crta, ostaje prijatan utisak da je Windows 98 spretno zaokružena celina. Revolucionarnih novosti nema, šminke ima i previše, ali su tu i nagoveštaji za budućnost. Sledeći krupan zalogaj koji nas očekuje je Windows NT 5. Pripremite se za ultramoderno okruženje koje treba da u korenu izmeni vaše poimanje računara. Da li će to, ipak, biti samo prilagođavanje postojećim trendovima ili ostvarenje vizionarskih snova koje silovito menja tok istorije računara, ostaje da se vidi. Windows 98 će za to vreme biti oaza u kojoj će milioni korisnika PC računara spokojno sačekati da im se ponudi nešto još bolje i savremenije.

Igor VUJAKLIJA

 
Windows 98
Šta mislite o ovom tekstu?
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Adobe Image Ready 1.0
Netscape Communicator 4.5
Logic Audio Platinum 3.5
Virtual Drive 2.01e
Yahoo Pager i ICQ 98a

Prvi problemi
Prema prvim reagovanjima kupaca ovog operativnog sistema tokom nekoliko prethodnih nedelja, prelazak na Windows 98 neće biti bezbolna operacija. Korisnici koji su vršili instalaciju na „čiste” mašine nisu imali probleme, ali oni koji su se odlučili za nadogradnju izgleda da su bili lošije sreće. Popriličan procenat njih prijavio je da im se tokom procesa instalacije javljao tzv. „plavi ekran smrti”. Ustanovljeno je da neki od postojećih programa u Windowsu 95 mogu da smetaju procesu instalacije Windowsa 98. Kada se ustanovi koji su programi u pitanju i njihovom deinstalacijom može se izvršti uspešna instalacija. Međutim, samo iskusni korisnici računara znaju šta i kako treba da urade.
Neki korisnici su uočili probleme sa postojećim VXD video drajverima. Pri procesu nadogradnje, Windows 98 u registry bazi traži postojeće aplikacije i drajvere i zamenjuje ih novim, ali izgleda da taj proces ne radi korektno. Teoretski, stari VXD drajveri trebalo bi da se zamene sa novim WDM (Windows Driver Model) drajverima, ali izgleda da se stari drajveri ne brišu iz registryja, što može da prouzrokuje konflikte u radu.
Pored hardverskih, primećeni su i brojni softverski problemi. „Uočeno je da postoji mnogo konflikata sa postojećim aplikacijama, posebno sa Lotus Notesom” reči su Marie Presti, direktora marketinga firme „SystemSoft”. Ova firma je poslednjih meseci bila u stalnom kontaktu sa brojnim proizvođačima softvera u cilju pravljenja baze znanja o poznatim problemima i nekompatibilnostima između postojećih proizvoda i Windowsa 98. Po prvim procenama, izgleda da većina novih drajvera nije kompatibilna sa programima nezavisnih proizvođača i ukoliko želite i dalje da koristite takve programe moraćete da na vaš sistem ponovo instalirate stare drajvere.
Po običaju, „Microsoft” demantuje bilo koji od ovih problema. Rob Bennett, jedan od direktora prodaje u „Microsoftu”, kaže da bi u slučaju postojanja takvih problema kupci bili na vreme obavešteni. Takođe, on kaže da je u Windowsu 98 ispravljeno čak 6000! bagova koji su postojali u ranijim verzijama. Sa druge strane, u službu telefonske tehničke podrške, „Microsoft” je u poslednjih mesec dana zaposlio više od hiljadu novih stručnjaka, što znači da očekuje značajno povećanje broja poziva od strane korisnika. Da li je to povezano sa ovim problemima, ostaje samo da nagađamo.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera