TEST RUN<>
081998<><>

Malkov Notes 2.0

Program domaćeg autora koji zamenjuje papirni notes

Verovatno i vi pripadate armiji ljudi koja svakodnevno nešto zapisuje da ne biste zaboravili informaciju. Mnogi koriste male papiriće koji se lako gube ili imaju posebne notese i rokovnike gde vode spiskove svojih obaveza. Ako intenzivno radite za računarom onda je upravo on idealno mesto za vođenje vaših zabeleški. Kada jednom završite neku obavezu, vi je jednostavno izbrišete i na taj način uvek imate pregledan plan aktivnosti bez potrebe da okrećete listove i precrtavate stavke koje više nisu aktuelne. Naravno, ako biste zapisivali na računaru u nekom od tekst editora ne biste dobili veliku prednost u odnosu na papirnu varijantu. Potreban je poseban program za tu namenu.

Svojevremeno je „Lotus” napravio jedan program pod nazivom Lotus Notes koji je u prvim verzijama predstavljao malo korisno parče softvera, ali se vremenom došlo do glomaznih verzija koje su više za upotrebu u velikim kompanijama nego za ličnu upotrebu. Uostalom, ovaj program, iako sjajno koncipiran, nikada u potpunosti nije odgovarao našem čoveku zbog svoje orijentacije prema nekim specifičnostima upotrebljivim samo u Americi.

Zato najnoviji program Saše Malkova, Malkov Notes 2.0, predstavlja pravo rešenje za domaće korisnike. Program se isporučuje na jednoj disketi i na disku zauzima 733 KB. Program radi na 386 i jačim mašinama sa 4 MB memorije i bilo kojom verzijom Windowsa, poželjno sa CE, tj. PEE podrškom, mada ne i neophodno. Šta ovaj mali program nudi korisnicima?

Sve vaše zabeleške možete organizovati po grupama u okviru kojih možete praviti hijerarhijsku organizaciju beleški slično organizaciji fajlova na disku. Ograničenja od 16000 beleški po grupi i 32000 znakova po belešci praktično su nedostižna. Naravno, na vama je da odlučite kako ćete organizovati beleške ali pre toga obavezno pogledajte predložene organizacije koje simuliraju adresar, telefonski imenik i spisak periodičnih obaveza.

Sve beleške koje unesete automatski se snimaju, a na raspolaganju vam je i niz opcija za reorganizaciju unetih beleški kao i pretraživanje beleški po grupama ili celom notesu. Jedna od najkorisnijih opcija, koja nije moguća sa papirnim notesom, je alarm. Uz svaku poruku moguće je postaviti alarm koji će se aktivirati u određeno vreme i podsetiti vas na sadržaj poruke odnosno određeni događaj. Postavljanje alarma veoma je fleksibilno i moguće je odrediti koliko puta želite da se alarm uključi, kao i postavljanje alarma na periodičnoj bazi (npr. jednom nedeljno u određeno vreme sredom). Aktiviranje alarma pored zvučnog signala zauzima gornji deo ekrana na kome ispisuje osnovne informacije vezane za belešku i zahteva dvostruki pritisak na ovaj deo ekrana kako bi se alarm uklonio i pročitala beleška.

Takođe, pošto je u pitanju elektronski notes postoji mogućnost slanja e-mail poruke ili skok na određeni URL koji se nalazi napisan u poruci. Dovoljno je dvaput kliknuti mišem iznad željene adrese, kako bi se ona selektovala i zatim odabrati opciju slanja e-maila ili pregledanja WWW sadržaja i Malkov Notes će pokrenuti vaš default browser ili e-mail program.

Malkov Notes poseduje lepo dizajniran i pregledan grafički interfejs koji je lak za učenje i korišćenje. Program ima posebno praktičan meni koji se aktivira pritiskom na desno dugme miša. Ako vam s vremena na vreme ipak zatreba papirna kopija vaših beleški onda možete upotrebiti jednu od opcija za štampanje. Moguće je odštampati svaku belešku posebno, ali i čitavu grupu i to na veoma pregledan način.

Malkov Notes predstavlja odličan program za organizaciju obaveza. Ako imate potrebu za zapisivanjem aktivnosti i elektronskim podsetnikom najtoplije vam ga preporučujemo. Program možete kupiti kod distributera CD-ROM kluba „Plato Extreme”.

Dušan DINGARAC

 
Windows 98
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Adobe Image Ready 1.0
Netscape Communicator 4.5
Logic Audio Platinum 3.5
Virtual Drive 2.01e
Yahoo Pager i ICQ 98a

TIP:
Program za organizovano vođenje beleški i alarmiranje
PLATFORMA:
Windows 3.1, 95, NT (poželjno CE/PEE)
MEDIJ:
1 disketa

Jednostavan, a moćan koncept organizacije beleški; prilagođenost za CE/PEE.
Nemogućnost snimanja celokupnog sadržaja beleški u različite fajlove.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera