TEST RUN<>
081998<><>

Adobe Image Ready 1.0

Sve što nema u Photoshopu, a treba vam za Internet grafiku

Kompanija „Adobe” veoma je poznata, a njihov program za obradu slika Photoshop je standard i kod nas i u svetu. Iako je to kompleksan program mnogih mogućnosti, on nije specijalizovan za sve zadatke koji mu se mogu postaviti. Program Image Ready iz iste firme spada u grupu programa usko specijalizovanih za jednu oblast. On se bavi Internet izdavaštvom i obradom slika koje su namenjene za objavljivanje na Internetu.

Svi oni koji su imali nekog kontakta sa drugim programima ove firme neće imati nikakvih poteškoća sa snalaženjem. Ceo program, u stvari, liči na neku lite verziju Photoshopa. Namena ovog programa prvenstveno je rad sa GIF, JPG i PNG formatom .PNG format je mešavina prethodna dva i nudi zanimljive mogućnosti. Nažalost, jos nije u potpunosti podržan ni u „Netscapeovom”, ni „Microsoftovom” browseru.

Mogućnosti programa ograničene su prema zamišljenoj nameni. Ne postoje milioni opcija za manipulacije slikom i podešavanje njenog kvaliteta, a rad je fokusiran na završnu fazu izrade slika za Web – optimizaciju palete i veličine.

Kada učitate neku sliku u Image Ready primetićete da u vrhu prozora postoje dva načina za pregled slika – original i optimized. Kao što imena kažu, prvi pogled daje uvid u originalnu sliku, dok u drugom možete odmah videti sve promene koje izvršite na slici. Ovo isključuje potrebu za stalnim čuvanjem slike i pravljenjem više verzija, što znatno ubrzava rad.

Koje se operacije mogu izvršiti nad učitanom slikom zavisi i od formata te slike. Naime, ako je učitan JPG format neće biti dostupne opcije za podešavanje palete slike, jer je JPG format uvek u 24-bitnoj paleti, dok ako je učitan GIF fajl, neće biti dostupne opcije za kontrolu kompresije. Image Ready koristi standardne Photoshop filtere, tako da se osnovne mogućnosti ovog programa mogu znatno proširiti.

Kao i Photoshop, Image Ready omogućava rad sa layerima (slojevima). Pored njihovih standardnih mogućnosti, ovde se oni mogu upotrebiti i za izradu animiranih gifova. Takođe, uz pomoć layera lako se može napraviti i image map, često korišćena tehnika koja omogućava da jedna slika sadrži više linkova.

U korisne mogućnosti koje ovaj program nudi spadaju i deljenje velikih slika na više manjih delova (takve rasparčane slike se brže učitavaju u browseru) i pravljenje prostirućih pozadina na osnovu jednog uzorka.

Najzanimljivije, i pre svega vrlo korisno, je to da će Adobe Image Ready, svuda gde je to potrebno, uz sliku generisati i HTML kod potreban da bi se ta slika ili efekat/image map koji je uz nju predviđen pravilno prikazivao. Program sadrži i opcije koje „Adobe” sada standardno uključuje u svoje proizvode, a to su višestruka Undo funkcija, batch procesiranje fajlova, Adobe Online sistem za automatski upgrade programa i Actions paleta. Naravno, program odlično sarađuje sa drugim „Adobeovim” prozivodima, naročito Photoshopom i Illustratorom.

Iako ne možemo reći da nas je Image Ready razočarao, svakako smo očekivali više od firme „Adobeovog” renomea. Program ispunjava svoju funkciju, ali je ona izgleda zamišljena (verovatno namerno), samo kao dopuna drugim programima ove firme. Šta reći o tome da program ne sadrži jednostavnu opciju Crop ili obaranje rezolucije slike? Sve ono što ovaj program sadrži moglo se naći i u novoj verziji Photoshopa, ali ako se već bavite ovom oblašću i on vam je svakako potreban.

Nenad ORLIĆ

 
Windows 98
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Adobe Image Ready 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Netscape Communicator 4.5
Logic Audio Platinum 3.5
Virtual Drive 2.01e
Yahoo Pager i ICQ 98a

TIP:
Program za pripremu grafike za Web
PLATFORMA:
Windows 95, Macintosh
VELIČINA:
10 MB

Sve što jednom webmasteru nedostaje u Photoshopu...
...nije moralo da se pakuje u poseban program.

Oficijelni softver dobili smo od firme „Adobe Systems, Inc.”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera