TEST RUN<>
081998<><>

Netscape Communicator 4.5

Nova verzija popularnog paketa pokazuje da rat browsera nije okončan

Danas su na tržištu naprisutnija dva browsera, Internet Explorer 4.x i Netscape Communicator 4.x. Pored njih proslavila se mala grupa programera svojim kompaktnim, a opet funkcionalnim browserom Opera. Iako suočen sa nelojalnom konkurencijom (IE dolazi uz Windows 98) i finansijskim gubicima, „Netscape” je smogao snage i redizajnirao svoj paket, ponudivši ga korisnicima, na sveopšte zadovoljstvo ljudi koji nisu poštovaoci dela velikog Bila. Verzija 4.5 trenutno se distribuira u očekivanju verzije 5.0 (najavljena je za kraj ove godine) koja bi trebala da donese velika poboljšanja u krstarenju Internetom. Kada je „Netscape” objavio izvorni kod Navigatora napravio je i veliki rizik, jer postoji mogućnost da neki nadareni programer dodatno optimizuje kod i izda neku svoju verziju Navigatora. Sve koje zanima ovaj aspekt neka posete www.mozilla.org, a za nas ostale koji bismo samo da koristimo programe, a ne i da ih prepravljamo, nova verzija donosi mnogo. Da smo kojim slučajem na Zapadu, ovaj paket bi bio pravo otkrovenje jer postoji podrška za mobilne korisnike i velike korporacije.

Netscape Communicator je sastavljen iz Navigatora 4.5, Messengera, Composera, AOL Instant Messengera i Calendara.

Communicator je dobio nekoliko interesantnih poboljšanja. Najvidljivije je Smartbrowsing, koji vam omogućava da ukucate bilo koju reč i Navigator će vas odvesti na onu stranicu koja sadrži ključne reči. Na taj način ne morate tačno znati adresu stranice na koju želite ići već možete i nagađati, koristeći Navigator kao search engine. Navigator deluje u saradnji sa „Netscapeovim” Netcentrom koji se reklamira kao Web sajt nove generacije. Netcentar konstantno dopunjava svoju bazu linkova, tako da je spreman da vas uputi na bilo koju stranicu koja ima veze sa zadatim rečima. Ukoliko se desi da postoji više odogovora za isti upit, Navigator će vam omogućiti da sami izvršite izbor.

Ako ste zainteresovani za neku stranicu i interesuje vas da saznate još više, iskoristite „what is related” dugme koje vam hijerarhijski pokazuje sve stranice koje se bave sličnom temom. Ova opcija postoji u Alexa, programu koji služi za navigaciju kroz web, a Netscape je poslušao mnogobrojne zahteve korisnika i ugradio sličnu alatku u Navigator. I ova opcija radi u tesnoj vezi sa Netcentrom, pa se stiče utisak da je Communicator 4.5 pretežno orijentisan ka on-line radu. Ipak, to nije slučaj jer ostatak paketa odlično podržava off-line mod, izvlačeći maksimum iz vremena provedenog na Mreži.

Treći dodatak je NetWatch kojim možete ograničiti određenim korisnicima da pristupaju stranicama sa nepoželjnim sadržajem. Ovde su programeri očito imali na umu roditelje i njihovu želju da uspostave kontrolu nad onim što im deca gledaju po Internetu. Ova opcija odavno postoji u Internet Exploreru i bilo je krajnje vreme da postane standardan dodatak Navigatoru. PICS (Platform for Internet Content Selection) je standard koji Navigator koristi pri odlučivanju da li je stranica podobna ili ne. Ovaj standard inkoorporira u sebi dva već odomaćena standarda RISAC i SafeSurf, obezbeđujući najširu moguću pokrivenost Interneta.

Netscape Messenger je naizgled pretrpeo samo kozmetičke promene. Ali kompanije ili Interent orjentisane mreže imaće najviše koristi od integrisanih aplikacija koje omogućavaju deljenje resursa, slanje memoa ili jednostavno lako i brzo administriranje pošte. Za obične korisnike najveća promena je na vizuelnom planu, jer je ekran Messengera sada podeljen na tri dela, omogućavajući tako brže pristupanje mailovima ili njihovim folderima. News grupe su integrisane u Messenger, tako da nemate potrebu za dodatnim programom koji bi se bavio ovakvom problematikom.

Adress book je sada dobio dva prozora, takođe radi poboljšane preglednosti. Ako zavirimo „ispod haube” naći ćemo mnogo zgodnih dodataka, namenjih da olakšaju život svakodnevnom korisniku. Sada je omogućeno učitavanje bivših mailova, omiljenih stranica (Bookmarks) ili Address Booka koji nisu u „Netscapeovom” formatu. Očito se cilja na korisnike koji koriste odlični Outlook Express, da bi im se omogućio što bezbolniji prelaz na novi mail klijent. Od mnoštva novih opcija izdvojili bismo učitavanje pošte automatski u pozadini (nema više kliktanja na Get Message dugme), poboljšana pretraga mail direktorijuma koja podržava i Bulove operacije i ubrzan rad sa IMAPI serverima. IMAPI podrška će se najviše primetiti kada budete skidali News grupe, jer je „Netscape” optimizovao rutine za dovlačenje zaglavlja (header) poruka i njihovog sadržaja (body). Sada imate i mogućnost da birate kako ćete forwardovati poruke, jer postoji više načina za tu operaciju. I Messenger je prilagođen za rad korisnicima laptop i palmtop kompjutera.

Composer je pretrpeo najmanje izmena. Podržava najnovije verzije Java i HTML standarda. Jedna od njegovih najlepših osobina je „one push button” kojim možete odštampati stranicu (tj. postaviti je na Internet server) jednim klikom dugmeta.

AOL Instant Messenger je program koji omogućava da vidite kada su vaši prijatelji aktivni na Mreži, da popričate sa njima ili im pošaljete neki fajl. Razmaženi ICQ korisnici nisu oduševljeni ovim programom, ali već je instaliran i radi posao za koji je namenjen.

Calendar je moćna alatka koja vam omogućava da planirate sastanke, pišete mailove i drag and drop tehnikom organizujete adrese i kontakte svojih prijatelja ili poslovnih partnera. Ovaj deo paketa usmeren je na male i srednje firme, u nameri da ponudi nešto što IE 4.x nema. Mišljenja smo da je ovo odličan dodatak ako ste zaposleni u kompaniji i dnevno imate mnoštvo radnih sastanaka. Ako ste radite kod kuće, u manjoj firmi, ili jednostavno nemate dovoljno visoko mesto u firmi, ovaj program ćete malo koristiti. Calendar je u tesnoj vezi sa serverima (koje pokreću Netscapeovi programi) i omogućava korisniku koji se javlja od kuće ili sa puta da skine sve potrebne podatke i radi na njima kada nije priključen na Mrežu. Izgled Calendara se nimalo ne razlikuje od Messengera, oni čak rade spregnuto omogućavajući korisniku da ne napuštajući Messenger odgovori na poslate zahteve za sastankom, premesti ih ili doda napomene.

Pored navedenog, paket Communicator donosi još neke novine, a najinteresantnija je Roaming Access. RA vam omogućava da pristupite Communicatoru sa druge mašine, od kuće ili sa posla (ako delite kompjuter sa više ljudi) i da uvek imate istu postavku, iste Address Bookove ili Bookmarke. To se postiže tako što se vaši podaci smeštaju na server, kada se ulogujete server vas sačeka sa vašim privatnim Communicatorom, olakšavajući vam snalaženje sa programom ili surfovanje Internetom. Da bi ova opcija u potpunosti bila iskorišćena potreban vam je HTTP ili LDAP server. Pošto su to dva najrasprostranjenija tipa servera na Internetu, neće biti potrebno nikakvo dodatno ulaganje u infrastrukturu da bi ovakav vid usluge zaživeo.

Netscape Mission Desktop Control je alatka koju koriste sistem operateri i administratori. Podržava automatsko skidanje i instaliranje najnovijeg Netscapeovog softvera, podešava Communicator prema zahtevima kompanije, centralizuje upravljanje Communicatorom pomoću ugrađene konzole i postavlja Communicator unutar Intraneta. Pored ovoga postoji i Netscape Client Customization Kit, koji služi za održavanje korisničkih profila.

Communicator 4.5 radi na dvanaest najvećih operativnih sistema, a podržan je na još dvadeset tri od strane firmi koje sarađuju sa „Netscapeom”. Ovaj program je došao u pravi čas da spreči neminovnu ekspanziju IE 4.x i natera „Microsoft” na odgovor. Postoji jaka podrška mrežnom i korporacijskom tržištu, delu koji je do nedavno bio pomalo zanemaren. Communicator pored toga podržava najnoviji Java Development Kit, najnovije verzije Java jezika i Java SSL (Secure Socket Layer). Generalno, novi Communicator je odličan potez „Netscapea” i ako tako nastave može se očekivati da povrate pozicije koje su izgubili najezdom „Microsoftovog” IE 4.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Windows 98
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Adobe Image Ready 1.0
Netscape Communicator 4.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Logic Audio Platinum 3.5
Virtual Drive 2.01e
Yahoo Pager i ICQ 98a

Tip:
Internet browser i alati
PLATFORMA:
Win95/NT, većina Unix OS (ukupno 39 OS)
MEDIJ:
Internet download (13-15 MB)

Nove korisne opcije; roaming access; podrška najnovijoj verziji Jave; velika podrška za sistem administratore.
Zahteva jaču mašinu.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera