TEST RUN<>
081998<><>

Logic Audio Platinum 3.5

Virtuelni muzički studio firme „Emagic”

Logic Audio Platinum povezuje digitalno snimanje i produkciju audio materijala, MIDI sekvenciranje i profesionalni sistem za zapis nota. Ovo je najbolji i najsloženiji proizvod u seriji „Emagicovih” audio programa.

Digitalno snimanje i obrada zvuka omogućuje da čak i sa najjeftinijom zvučnom karticom postignete zadivljujuće rezultate koji po kvalitetu zvuka podsećaju na one koje ste navikli da slušate svakodnevno sa vaših cd (ili MP3 :) plejera - bilo da ste roker ili tehno frik. Logic Audio Platinum se, kao i čitav niz sličnih programa, ponaša kao višekanalni snimač zvuka. To znači da su vam na raspolaganju 96 kanala za snimanje, audio mikseta, ekvilajzer i zvučni efekti.

Svaki od 96 kanala možete popuniti različitim deonicama zvuka unesenog preko linijskog ulaza u vašu karticu ili nekim semplom sa vašeg hard diska. Moguće je raditi sa 16-to ili 24-bitnim digitalnim zapisom zvuka. Pri snimanju novog kanala možete slušati ostale (ukoliko posedujete full-duplex karticu) da bi novonastala deonica bila sinhronizovana sa ostatkom kompozicije. Sličan princip primenjuje se i prilikom snimanja MIDI materijala sa klavijature priključene na MIDI port zvučne kartice. Ukoliko nemate klavijaturu moguće je unositi MIDI materijal iscrtavajući note po ekranu. Ovaj metod je koristan za kontrolu wavetable kartica u situaciji kada nemate drugu MIDI opremu.

Snimljeni audio materijal prolazi kroz digitalnu audio miksetu. Svakom kanalu može se dodeliti proizvoljan broj ekvilajzera i efekata, u zavisnosti od brzine procesora. Značajni rezultati mogu da se postignu i na Pentium PC-u na 100 MHz, mada za potpuno korišćenje mogućnosti ove nove generacije muzičkog softvera preporučujemo Pentium II procesor. Napomenimo da izvesni efekti troše kompletnu snagu čak i ovog, do danas najjačeg procesora, tako da po njihovom aktiviranju nije moguće aktivirati nijedan drugi efekat (takav je na primer vokoder efekat).

Pored ugrađenih efekata (reverb, korus, flendžer, distorzija, dilej itd.) ova verzija programa Logic Audio može da koristi i DirectX plug-in efekte. Ovo omogućava pristup stotinama dodatnih efekata raznih proizvođača. Među njima ćete naći alate za postprodukciju, egzotične efekte kao što je vokoder i kvalitetnije zamene za postojeće Logic Audiove efekte.

Ukoliko želite da upravljate ovim sekvencerom nekim od virtuelnih sintisajzera koji su danas na tržištu (kao što su Rebirth, VAZ, Generator ili Reality) neophodno je instalirati neki od MIDI loopback drajvera. Ovi drajveri uspostavljaju komunikaciju između različitih programa aktiviranih u isto vreme i imaju mogućnost komunikacije preko MIDI protokola. U takvoj situaciji se, međutim, javlja problem na većini zvučnih kartica. Aktiviranje audio izlaza u jednom programu znači da je nemoguće pokrenuti još jedan audio program koji koristi istu karticu, što znači da vam po svakom aktiviranom programu treba još jedna. Međutim, novije kartice rešavaju taj problem tako što imaju interni mikser koji se sistemu predstavlja kao osam nezavisnih zvučnih kartica.

Logic Audio Platinum ima zanimljiv korisnički interfejs koji je pomalo neobičan ukoliko ste navikli na neki drugi MIDI sekvencer. Interesantno je da korisnik može da menja skoro čitav izgled interfejsa, kao i interne audio veze u programu tako da odgovaraju njegovom načinu rada. Tako je, na primer, moguće postaviti dodatni ekvilajzer ili potenciometar koji menja jačinu efekta na bilo kom kanalu na mikseti. Ove dugmiće je kasnije moguće vizuelno preuređivati i grupisati po želji.

Danas na tržištu postoje dva ozbiljna konkurenta Logic Audio Platinumu. Prvi je Cakewalk Proffesional 7.0, a drugi je Cubase VST 3.553, koji je do sada suvereno vladao. Nova verzija Logic Audija trenutno nadmašuje postojeće verzije drugih programa po mnogim osobinama. Najozbiljnija prednost je kvalitet zvuka koji je, začuđujuće, čujno bolji nego kod Cubasea. Dalje, MIDI tajming je „čvršći”, tako da se note mogu postavljati preciznije u vremenu.

Ukoliko prethodno niste koristili sličan program, preporučujemo da počnete od Platinuma. Ukoliko ste ozbiljni povodom zvuka, a ne probate Platinum, onda definitivno spavate za volanom.

Nikola ĆOSIĆ

 
Windows 98
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Adobe Image Ready 1.0
Netscape Communicator 4.5
Logic Audio Platinum 3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Virtual Drive 2.01e
Yahoo Pager i ICQ 98a

TIP:
Virtuelni muzički studio
PLATFORMA:
Windows 95, MacOS
VELIČINA:
7,5 MB

Kompletnost, fleksibilnost, kvalitet zvuka.
Zahteva jake performanse kompjutera.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera