TEST RUN<>
081998<><>

Virtual Drive 2.01e

Više logičkih CD-ROM uređaja

Jeste li ikad poželeli, da dok na računaru listate najnoviju enciklopediju, pogledate gde se u atlasu nalazi geografski pojam o kome čitate, a da pri tom slušate i MP3 mix koji ste upravo narezali? Ovo izgleda nemoguće bez stalnog menjanja CD-ova u drajvu, sem u slučaju da na vašem sistemu imate nekoliko CD uređaja, što priznaćete, ne spada baš u standardne konfiguracije. Međutim, ma kako to izgledalo čudno, ovo je moguće uraditi na vašem postojećem sistemu i to zahvaljujući programu koji nosi naziv Virtual Drive.

Ovaj program kreira image CD-ova na lokalnom hard disku ili na mrežnom serveru i omogućava njihovo korišćenje kao da je u pitanju pravi CD uređaj. Korisnik praktično neće uočiti nikakvu razliku u odnosu na svoj fizički CD uređaj, sem što će na svom sistemu imati još jedan ili više virtuelnih CD drajvova (u zavisnosti koliko je image fajlova kreirano). Da budemo precizniji, razlika ipak postoji i to u brzini. Virtuelni CD-ovi rade brzinom koja bi bila ekvivalentna „100X” CD drajvovima, što znači da su oko tri puta brži od najbržih današnjih CD uređaja. Sistem ove virtuelne drajvove prepoznaje kao bilo koji pravi CD uređaj i pristup tim drajvovima je moguć iz svih programa, kao i iz DOS prompta.

Prednosti ovog programa su očigledne. Već su navedene prednosti u brzini i korišćenju više virtuelnih diskova odjednom. Simultano se može koristiti do dvadeset virtuelnih diskova. Jedina dva stvarna ograničenja su veličina hard diska i broj slova abecede koja se mogu dodeliti drajvovima. Program omogućava prebacivanje čak i CD-ova koji imaju ugrađenu zaštitu od kopiranja. Takođe, radi manjeg zauzeća prostora na hard disku moguće je kompresovanje image fajla. U slučaju nekompresovanih podataka stepen kompresije se kreće oko 50 odsto, dok kod originalno kompresovanih diskova taj stepen pada na 10-30 odsto uštede u odnosu na orginalnu veličinu podataka na disku. Dekompresija podataka vrši se u realnom vremenu, znači u toku samog korišćenja image fajla (odnosno CD-a). U našim uslovima program se najbolje može iskoristiti kod iznajmljivanja diskova iz CD klubova. Dovoljno je iznajmiti bilo koji disk na samo jedan dan - tek da se napravi njegov image fajl, a posle se napravljeni virtuelni disk može koristiti mesecima. Zašto plaćati iznajmljivanje diska, recimo, deset ili više dana, kad isti efekat (čak i bolji, zbog veće brzine rada i uštede novca) može da se postigne uz ovaj program. Pored toga, veliko poboljšanje performansi mogu da ostvare i korisnici koji imaju sporije CD drajvove kod kojih su igre ili programi radili suviše sporo zbog nedovoljne brzine drajvova. Takođe, Virtual Drive može potpuno da zameni skupe CD Juke Box drajvove.

Treba napomenuti da nisu podržani audio diskovi, mada se njihova podrška najavljuje za sledeću verziju. Nedostatak se najviše ogleda u igrama kod kojih je pozadinska muzika snimljena u klasičnom audio formatu. Takve igre će raditi sa Virtual Driveom, ali bez pozadinske muzike.

Sve u svemu, program se pokazao kao veoma koristan i upotrebljiv - naročito u našim uslovima. Potpuno funkcionalna demo verzija programa nalazi se na adresi www.softseek.com/files/review/UTDI17931sw.

Branislav BUBANJA

 
Windows 98
ACID 1.0
Malkov Notes 2.0
Adobe Image Ready 1.0
Netscape Communicator 4.5
Logic Audio Platinum 3.5
Virtual Drive 2.01e
Šta mislite o ovom tekstu?
Yahoo Pager i ICQ 98a

TIP:
zamena za fizički CD uređaj
MEDIJ:
1 disketa
PLATFORMA:
Windows 95

Brzina; rad sa više CD-ova istovremeno; kompresija podataka; moguća ušteda novca.
Radi samo pod Win 95; ne podržava audio formate zapisa; potreban je veliki hard disk.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera