CeDeTEKA<>
091998<><>

Paris: History and splendour

Elektronski medijum se tokom vremena, između ostalog, pokazao idealnim za multimedijalne turističke prezentacije među kojima priče o poznatim gradovima zauzimaju najistaknutije mesto. Broj ovakvih CD-ROM izdanja iz dana u dan se uvećava novim, po kvalitetu sve boljim programima. Glavni grad Francuske ovog leta je došao do punog izražaja tokom Svetskog prvenstva u fudbalu. No, i bez tog događaja „Grad svetlosti” je svakako jedno od mesta na planeti koje obavezno treba obići. Novi CD firme „E.M.M.E. Interactive” pruža priliku svima koji sebi još uvek nisu priuštili putovanje u Pariz da upoznaju ovaj prelep grad.

Za Paris: History and Splendour može se reći da predstavlja do sada najkompletniji CD-ROM o Parizu čiji će obim sigurno potpuno zadovoljiti apetite većine korisnika. Najveća pažnja posvećena je preko dve hiljade godina dugoj istoriji grada. Kroz četiri epohe prati se razvoj grada od sasvim male naseobine iz 1. veka pre naše ere pa do savremenog megalopolisa kakvog danas poznajemo. U okviru preseka kroz najznačajnije datume govori se o ljudima i zbivanjima koji su imali presudan uticaj na razvoj sudbine grada. Korisnički interfejs je gotovo u potpunosti grafički orijentisan, tako da tekstualnog materijala ima sasvim malo. Pretraživanje je donekle otežano činjenicom da ne postoje klasični članci zavedeni u sadržaju, tako da se sve svodi na sekvencijalni pregled meterijala čiju glavninu čine reprodukcije umetničkih dela i arhitektonskih objekata od posebne važnosti. Detaljno su prikazani istorijski spomenici koji su uredno označeni na mapama i može im se pristupiti u svakom trenutku. Inače, kroz istorijat Pariza obrađen je i najveći deo kulturnog nasleđa ostatka Francuske.

Izvesnu sistematizaciju programu daje lepo konfigurisana timeline opcija. Ta opcija, međutim, ne pruža mogućnost direktnog pristupa člancima i slikama, već se ograničava na thumbnail sličice praćene kratkim tekstom. Ostatak prostora na CD-u popunjen je raznovrsnijim materijalom, a posebno se ističe panoramsko razgledanje Pariza sa Ajfelovog tornja sa mogućnošću zumiranja. Tu je i slajd šou atraktivnih fotografija Ajfelovog tornja i prezentacija dela iz zbirke Žana Didijea Ristera, poznatog umetničkog fotografa čije fotografije ovom CD-u daju dodatnu vrednost. Tu su još i kratka storija Viktora Igoa o Parizu i video materijal sa krstarenja po Seni.

Osmobitna paleta čini ilustracije prilično nepreciznim i neupotrebljivim, što se može reći i za video materijal koji nikako ne ispunjava današnje norme. S obzirom da je i grafički dizajn lišen svake originalnosti, može se reći da program ni po čemu ne odskače od proseka. Pa ipak, sadržajna komponenta čini CD vrednim pažnje svih koji bi želeli da upoznaju osnove istorije i kulture Pariza.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Paris: History and splendour
Šta mislite o ovom tekstu?
Welness Yoga
Visual Home
Enciklopedija naučne fantastike
My First Incredible Dictionary 2.0

CD-ROM izdanje ustupio je „Espro”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera