PD KUTAK<>
091998<><>

TMT Pascal

Na tržištu shareware softvera za DOS ima mali broj razvojnih alata koji nečemu vrede, a uz to se i pojavljuju njihove nove verzije. Još je manji broj Pascal kompajlera. Još pre desetak godina na tržištu je standarde za kvalitet i brzinu Pascal kompajlera postavio „Borland”. Od verzije 4.0, Turbo Pascal postaje nezamenljiv alat svakog Pascal programera. Kao što znamo, „Borland” prestaje sa razvojem Turbo Pascala na verziji 7 još 1992. godine. Kako hardver i softver napreduju nemilosrdno, potrebni su i novi alati za razvoj softvera koji podržavaju sve nove mogućnosti hardvera, a Turbo Pascal nema podršku za većinu toga.

Iz firme TMT stiže jedan sasvim novi Pascal kompajler. TMT Pascal je kompatibilan sa Turbo Pascalom 7, tako da svoje stare programe možete bez problema da kompajlirate pod novim kompajlerom.

Miš, VESA grafički modovi i još mnogo toga u Turbo Pascalu veoma je teško ili nikako izvodljivo. O korišćenju DOS Extendera da i ne govorimo. TMT Pascal sve to podržava interno. Ima ugrađen Assembler s podrškom za P5, čak i za MMX! Grafičke rutine se izvršavaju gotovo munjevitom brzinom. Sve potrebne funkcije za rad s mišem, DPMI, komandnom linijom, printerom, korišćenje Extendera, rad s tajmerom, integrisane su u okviru odgovarajućih UNIT-a za to. Od Extendera, podržani su WDOS/X, DOS4GW i PMODE/W. Verzija koju smo probali je freeware. Postoji i puna veryija koja košta 75 USD. Jedina ograničenja ove verzije jesu nepostojanje IDE-a (Integrated Developing Enviroment, integrisano razvojno okruženje), Debuggera i On-Line helpa, što i nije tako strašno. No, i bez svega toga sasvim je moguć normalan i komforan rad.

Ovaj kompajler predstavlja pravo rešenje za sve sadašnje, buduće, a možda i neke bivše Pascal programere, koji su navikli i dosta toga uradili pomoću Turbo Pascala. Njegova najveća primena biće razvoj multimedijalnih aplikacija, igara, demoa i svega ostalog što traži jake hardversko-softverske resurse. Tako će se u tim sferama pojaviti i Pascal programeri, koji nisu bili u mogućnosti da osvoje i ta tržišta zbog ograničenja kompajlera.

Freeware-restricted verziju TMT Pascala možete preuzeti sa www.tmt.com. Na toj adresi ćete saznati i detaljnije informacije o registrovanju, pronaći nove verzije (koje se veoma često pojavljuju), poboljšane UNIT-e i biblioteke i još mnogo korisnih informacija.

Miloš ZORICA

 
YAM (Yet Another Mailer)
TMT Pascal
Šta mislite o ovom tekstu?
MPEG Encoder
UltraEDIT
MP3List

TIP:
Kompajler/razvojni alat
PLATFORMA:
DOS 3.3+
VER:
2.11
REGISTR.:
75 USD, nije neophodna.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera