TEST DRIVE<>
091998<><>

Genius ColorPage Vivid+, Genius ColorPage Live, Mustek ScanExpress 600 SEP, PhotoMaker 3F

Skeneri za naš džep

Četiri stona skenera
Četiri stona skenera
Dok je pre par godina posedovanje skenera direktno povezivano sa profesionalnim bavljenjem pripreme za štampu ili neke slične delatnosti, padom cena to postaje široko pristupačan artikal za koji se odlučuju mnogi, često i bez preke potrebe. Razlog za to je to što se sada mogu naći modeli skenera po izuzetno niskim cenama.

Naravno, treba imati u vidu da skeneri ove klase, pre svega zbog male optičke rezolucije, teško da mogu da se koriste za pripremu za štampu, naročito ako je u pitanju kvalitetna kolor štampa ili ako treba da se rade povećanja originala. Ali zato će, na primer, odlično poslužiti za Web prezentacije ili ako hoćete da preko Interneta pošaljete porodične fotografije rođacima u inostranstvu...

Testirali smo četiri skenera kako bismo vam olakšali eventualnu kupovinu. Pored dva modela iz „Geniusa”, proizvođača koji se već afirmisao na našem tržištu, imali smo i jedan „Mustekov” model i jedan skener iz serije PhotoMaker nepoznatog proizvođača. Svi sem poslednjeg se sa kompjuterom povezuju pomoću paralelnog priključka (sa mogućnošću da se na skener priključi štampač) i imaju eksterno napajanje. PhotoMaker ima sopstvenu kontrolersku karticu na koju se priključuje i preko koje dobija energiju. Maksimalna optička rezolucija svih skenera je 300 x 600 tpi, dok interpolirana varira. Kako interpolacija nije preterano upotrebljiva, nismo je uzimali kao merodavnu, jer se u tim slučajevima jasno vidi efekat mozaika i slika je daleko od upotrebljive. Svi skeneri rade preko TWAIN standarda i interfejsi su im uglavnom slični i jednako upotrebljivi.

„Geniusovi” modeli ColorPage Vivid+ i ColorPage Live su veoma slični i po tehničkim specifikacijama bi trebali da predstavljaju gotovo istovetne proizvode. Međutim, napravljena je (verovatno samo softverska) razlika koje je učinila da ova dva skenera jednake cene daju veoma različite rezultate. Kao što i njegov naziv govori, Vivid+ daje „življe” i kontrastnije slike, dopadljive na prvi pogled, ali suštinski rezultat nije za pohvalu. Sa druge strane, model Live daje rezultate koji više odgovaraju originalu i, što je možda još važnije, najselektivniji je po pitanju boja od svih testiranih modela. Ukoliko ne nameravate da redovno i mnogo skenirate, ali vam je bitan kvalitet skeniranja on je dobar izbor.

„Mustekov” model ScanExpress 600 SEP je nešto jeftiniji od ostalih modela, manjih dimenzija i dopadljivog dizajna, a može mu se zameriti to što je prilično lagan, te je i nešto bučniji i verovatno najsporiji od testiranih modela. Rezultati koje daje su solidni, pogotovu po pitanju oštrine, dok su boje samo nešto lošije od Livea. Ukoliko nemate nikakve ambicije za bilo kakvim profesionalnim radom, ovaj skener će zadovoljiti sve vaše potrebe za skeniranjem.

PhotoMaker 3F je jedini od testiranih modela koji ima svoju karticu i ne priključuje se na paralelni port. Međutim, u ovom slučaju to je mač sa dve oštrice – dobro je što time ima brži protok informacija i samim tim veću brzinu skeniranja, ali osim jednog slota zauzima i još neke resurse, što zna da dođe u sukob sa drugim uređajima koje imate. Zato prilikom kupovine treba proveriti da li će korektno sarađivati sa ostalim komponentama u računaru.

PhotoMaker daje dosta dobre rezultate po pitanju oštrine, dok je kod boja nešto lošiji. Naime, skener odlično „vidi” boje, što se može lepo zapaziti prilikom preview skeniranja. Međutim, kao i Vivid+, njegov softver (u ovom slučaju filteri ugrađeni u TWAIN drajver), automatski dodaju kontrast, što kvari konačne rezultate. Kako to nije moguće isključiti, morali smo da smatramo za manu ovog modela.

Šta ovo sve u stvari znači? Svi ovde predstavljeni skeneri imaju vrlo sličnu mehaničku i optičku konstrukciju, istovetnu deklarisanu optičku rezoluciju, a i po ceni spadaju u istu klasu. Zbog toga i ne mogu da daju rezultate koji će se međusobno značajno razlikovati. Poredeći ih, ipak bismo izdvojili „Mustek” i „Geniusov” Live, zato što daju rezultate koji više liče originalu. Ako želite življe boje i veći kontrast, uvek ga možete dodati u programu za obradu slike. PhotoMaker i Vivid+ to čine umesto korisnika, čime se sa njima radi brže i jednostavije i začas možete svoju sliku da stavite na Web prezentaciju, na primer. Ipak, za skeniranje nekih vrsta originala ova opcija samo smeta da se iz skeniranog originala „izvuče” što više informacija.

Kada govorimo o nijansama koje bi trebalo da presude pri odluci o kupovini, PhotoMaker 3F je nešto robusniji i brži, pa je možda, i pored nešto lošijih rezultata i veće cene, bolja kupovina za one koji će skenirati nešto češće. Sa druge strane, Mustek ScanExpress 600 SEP je solidan za većinu primena, a najmanji od pomenutih modela, pa neće zauzimati puno prostora na stolu.

Cene ovih skenera su se u vreme pripreme ovog članka kretale od 200 do 250 DM, što je očigledno već pristupačno dosta širokoj populaciji i teško da će ići mnogo niže od toga, ali je moguće da će se kvalitet poboljšati. Međutim, to je večita dilema oko kupovine računara i komponenti na koju nikada neće biti pravog odgovora.

Rodoljub ILIĆ

 
Genius ColorPage Vivid+, Genius ColorPage Live, Mustek ScanExpress 600 SEP, PhotoMaker 3F
Šta mislite o ovom tekstu?
Intel Celeron
Samsung ML-85 Plus
Lucky Star CometTV II w/ FM
Mustek VDC-100 i VDC-200p
Teac CD-C68E (CD changer)
Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000

TIP:
Stoni skener, Genius ColorPage Vivid+
INFO:
300 x 600 dpi, paralelni port
PROIZVOĐAČ:
Genius
KONTAKT:
Sampro
UTISAK:
88%
TIP:
Stoni skener, Genius ColorPage Live
INFO:
300 x 600 dpi, paralelni port
PROIZVOĐAČ:
Genius
KONTAKT:
Sampro
UTISAK:
94%
TIP:
Stoni skener, Mustek ScanExpress 600 SEP
INFO:
300 x 600 dpi, paralelni port
PROIZVOĐAČ:
Mustek
KONTAKT:
Sampro
UTISAK:
92%
TIP:
Stoni skener, PhotoMaker 3F
INFO:
300 x 600 dpi, I/O kartica
PROIZVOĐAČ:
Genius
KONTAKT:
Sampro
UTISAK:
90%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera