TEST DRIVE<>
091998<><>

Lucky Star CometTV II w/ FM

All-In-Comet

Lucky Star CometTV II w/ FM
Lucky Star CometTV II w/ FM
Posle ATI-jeve All-In-Wonder kartice polako počinju da se pojavljuju slične kombinovane kartice i drugih proizvođača. Tajvanska firma „Lucky Star”, nešto poznatija po proizvodnji matičnih ploča, ponudila je tržištu PCI karticu koja u sebi objedinjuje više funkcija. To je istovremeno capture, 2D, 3D karta, sa radio i TV prijemnikom, a opciono se može dodati i teletekst modul.

CometTV isporučuje se u povećoj šarenoj kutiji, u kojoj se nalaze i svi potrebni kablovi, FM antena, daljinski upravljač, senzor za daljinski (priključuje se na serijski port), knjižica, CD i diskete. Uputstvo je prikladno i sadrži sve osnovne informacije o instalaciji i upotrebi programa. Pri instalaciji, treba samo obratiti pažnju koje drajvere instalirate (jer ima više vrsta) i na hardverske zahteve (minimum Pentium na 133 MHz i 16 MB RAM-a) i nema nikakvih problema.

Kartica je opremljena sa 4 MB DRAM memorije (neproširivo) i već standardnim „Philipsovim” tjunerom, a srce kartice čini „Cirrus Logicov” čip CL-GD5465. Ima konektore za FM i TV antenu, audio ulaz/izlaz, kompozitni, S-video ulaz i DTV kameru, a od standarda podržava NTSC, PAL, PAL-N, PAL-M i Secam. RAMDAC od 230 MHz obezbeđuje oštru sliku i prilično visoke frekvencije osvežavanja, a rezolucije se kreću do 1600 x 1200 (1024 x 768 u 32 bita). „Cirrus Logic” je, poput S3 i nekih drugih, imao jednu od vodećih uloga u proizvodnji grafičkih čipova do poplave 3D kartica. Sada i on pokušava da se uključi u 3D trku, ali se sa svojim novim 3D čipom nije proslavio, jer performanse vidno zaostaju za konkurencijom. Čak i uz degradaciju prikaza, u Incomingu je recimo, postizao tek 7-8 fps, što teško da je dovoljno da zadovolji današnje igračke apetite. Čak ni Pentium II konfiguracija mnogo ne popravlja utisak. Postojeći Direct3D drajveri nisu baš najbolji, jer u ponekim igrama se, recimo, javljaju pogrešne boje (npr. dim u igri Plane Crazy ili Incomingu je crn). Ni oni koji bi sa ovom karticom da rade ozbiljnije stvari (ako takvih ima), što se tiče 3D prikaza neće imati više sreće, bar dok se ne pojavi pristojan OpenGL drajver, a to izgleda neće biti skoro.

Nasuprot 3D funkcijama, TV komponenta je za svaku pohvalu. Većina Add-On TV kartica prikazuje po dve televizijske poluslike istovremeno brzinom od 25 fps i pri tome dolazi do neprijatnog efekta iskrzanih ivica pri naglim promenama na ekranu, ali je zato slika oštrija i ne treperi. Ovde toga nema, jer kod integrisanih kartica poput ove, nema problema sa protokom informacija kroz magistralu, pa je moguć prikaz obe televizijske poluslike brzinom od 50 fps. Tako se dobija slika koja se ne razlikuje mnogo od prave TV slike, dinamičnija je i prijatnija za gledanje, ali blago treperi i za nijansu je mutnija. Stoga je ostavljena i mogućnost klasičnog prikaza, a na korisniku je da odluči. Naravno, kao kod svih TV kartica, radi što bolje slike, poželjno je imati spoljnu antenu zbog interferencije sa kompjuterom. Takođe, promena rezolucije u toku gledanja programa funkcioniše bez ikakvih problema, što kod klasičnih TV karti teško uspeva.

Softver za TV obiluje opcijama i veoma je jednostavan za upotrebu. Svaka funkcija ima ekvivalent na tastaturi i daljinskom upravljaču. Pored standardnih opcija za podešavanje, poseduje i dodatne kao što su, brzi pregled dvanaest kanala i zum dela ekrana, prikazivanje informacija u uglu slike (vreme, kanal..), zaključavanje kanala šifrom, automatsko startovanje kanala u određeno vreme i još neke. Grebovanje animacija je na elementarnom nivou i pomalo nedorađeno. U rezoluciji 320 x 240, postiže tek nešto više od petnaestak frejmova u sekundi, a još uvek nema ni kompresije AVI fajla, pa su fajlovi ogromni, ali i to je dovoljno za video konferensing i slične stvari. Sa druge strane, grebovanje pojedinačnih slika radi najbrže od svih kartica koje smo videli. Istog momenta kad pritisnete taster slika se zamrzne (bez obzira na rezoluciju) i može da se snimi u BMP, TIF, TGA ili PCX formatu.

Program za radio nikako ne spada u bolje, ali zadovoljava potrebu. Može da zapamti dvanaest kanala, ima funkcije za traženje stanica, podešavanje jačine zvuka i to je sve. Ako želite nešto da snimite sa radija, morate se poslužiti nekim drugim programom. Takođe, ni daljinski se ne može koristiti za radio, već samo za TV.

CometTV predstavlja zaokružen proizvod, većim delom okrenut multimediji, a manje igračkoj populaciji. Kome treba odličan TV, radio i brza 2D grafika, a nije preterani ljubitelj 3D igara - ovo može biti pravi izbor. Ako vam treba brža 3D grafika, vredi razmisliti o ne mnogo skupljoj ATI All-In-Wonder kartici koja nema daljinski i radio, ali ima TV izlaz, teletekst, kao i mogućnost proširenja na 8 MB. Sa druge strane, uz CometTV uvek možete dodati i neki Voodoo. Sve zavisi od vaših potreba (a i novca).

Dejan STEPANOVIĆ

 
Genius ColorPage Vivid+, Genius ColorPage Live, Mustek ScanExpress 600 SEP, PhotoMaker 3F
Intel Celeron
Samsung ML-85 Plus
Lucky Star CometTV II w/ FM
Šta mislite o ovom tekstu?
Mustek VDC-100 i VDC-200p
Teac CD-C68E (CD changer)
Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000

TIP:
2D/3D grafika, FM radio, TV i video capture
INFO:
CL-GD5465, PCI, Full screen, u prozoru
PROIZVOĐAČ:
Lucky Star
KONTAKT:
Sampro
UTISAK:
92%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera