TEST DRIVE<>
091998<><>

Mustek VDC-100 i VDC-200p

Bogato opremljene kamere

Mustek VDC-100
Mustek VDC-100
Digitalni foto-aparati (ili digitalne kamere, kako ih neki nazivaju) odavno nisu ništa novo. U našim ranijim brojevima mogli ste da čitati o njima, a sada je došao red da vam predstavimo dva modela firme „Mustek” koja se na tržištu proslavila sa svojim skenerima.

VDC-100 je po tipu osnovni model digitalnih foto-aparata. Sa gornje strane nalazi se okidač, mali displej koji pokazuje status memorije uređaja, a tu su i selektor blende sa dva položaja, selektor režima rada (snimanje i pregledanje memorije) i taster za brisanje. Uređaj može da primi 20 slika standardne rezolucije (320 x 240) ili 10 slika visoke rezolucije (640 x 480). Rezolucija CCD čipa je 250.000 piksela. VDC-100 ima RS232 interfejs, priključak za spoljno napajanje i kompozitni video izlaz koju u NTSC režimu daje kolor sliku, ali u PAL režimu rada (koji se koristi na ovim prostorima) daje crno-belu sliku, pa se ovaj foto-aparat može koristiti kao video kamera uz video-rikorder, ali uz ograničavajuće mogućnosti. Što se tiče kvaliteta fotografija, one su dobre ali nipočemu ne odskaču od proseka ovakvih digitalnih foto aparata.

Mustek VDC-200p
Mustek VDC-200p
VDC-200p je spolja gledano prilično veliki uređaj (146 x 79 x 53 mm) ove klase koji sa prednje strane ima preklopnik kojim se definiše otvor blende, objektiv, blic, crvenu diodu koja sprečava pojavu efekta „crvenih očiju” pri snimanju sa upotrebom blica. Sa desne bočne strane nalazi se poklopac ispod koga je slot za ubacivanje Flash memorijske kartice maksimalnog kapaciteta do 32 MB. Sa leve bočne strane nalaze se konektori za priključivanje spoljnog izvora napajanja, RS-232 vezu i kompozitni PAL video izlaz. Na gornjoj strani nalaze se tri tastera: za „okidanje”, uključivanje i isključivanje aparata i promena moda rada (snimanje ili pregled snimljenih fotografija). Zadnja strana posvećena je LCD displeju i tasterima za njegovu kontrolu (uključivanje i isključivanje i odabir funkcija iz On-Screen menija). Kao i manji model, i ovaj se napaja sa četiri standardne AA baterije.

Kapacitet memorije je 2 MB, što omogućava snimanje 50 slika u standardnoj rezoluciji (320 x 240) ili 20 slika u visokoj rezoluciji (640 x 480) sa 16 miliona boja. Rezolucija CCD čipa je 470.000 piksela. Koristeći kolor LCD displej moguće je pregledati slike koje se nalaze u memoriji, i po potrebi odmah ih izbrisati ili zaštititi od neželjenog brisanja. Za kadriranje se koristi ili LCD ili standardni okular već viđen na klasičnim foto-aparatima. Posebno je interesantno da se ovaj model putem kabla može priključiti na video-rikorder ili TV i koristiti kao video kamera.

Kvalitet slika je izuzetno dobar - boje su dobre, noćno snimanje je moguće, a snaga ugrađenog blica je dovoljna da u potpunom mraku sa daljine od pet metara snimi objekat, što smo probali u potpuno zamračenoj prostoriji. Blic može da radi u tri režima: uvek uključen, isključen i automatsko uključivanje po potrebi.

Oba aparata stižu sa bogatom opremom. Tu su transformator za spoljno napajanje, RS-232 kabl, kabl za kompozitnu vezu sa TV ili drugim video uređajem, baterije, torbica za nošenje uređaja, bogato uputstvo, kao i drajveri i programski paket za obradu i arhiviranje slika IPhoto Plus 4. Uređaji koriste TWAIN drajvere što ih čini izuzetno upotrebljivim iz svih Windows aplikacija. RS-232 veza radi na 115 Kbit/s, pa je transfer izuzetno brz. IPhoto 4 ima veoma konforan korisnički interfejs, a preko njega se čak može preuzeti i kontrola nad aparatima, pa se iz njega može brisati memorija, u memoriju ubacivati slike sa PC-a, pa čak i „okidati”.

U svojoj klasi, oba uređaja su izuzetno dobra. Manji model sa lošijom rezolucijum CCD čipa nije ništa novo, ali njegova cena od 235 DEM čini ga prihvatljivom solucijom. Veći model VDC-200p sa svojim kvalitetom slikanja i brojnom dodatnom opremom (blic, video izlaz) predstavlja ozbiljan uređaj. Njegova cena kreće se oko 550 DEM.

Ako vam je potreban digitalni foto-aparat, jedan od ova dva će sigurno odgovoriti vašim zahtevima, ma kakvi oni bili.

Relja JOVIĆ

 
Genius ColorPage Vivid+, Genius ColorPage Live, Mustek ScanExpress 600 SEP, PhotoMaker 3F
Intel Celeron
Samsung ML-85 Plus
Lucky Star CometTV II w/ FM
Mustek VDC-100 i VDC-200p
Šta mislite o ovom tekstu?
Teac CD-C68E (CD changer)
Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000

TIP:
Digitalni foto-aparat
INFO:
VDC-100, CCD 250.000 piksela
INFO:
VDC-200p, CCD 470.000 piksela
PROIZVOĐAČ:
Mustek
KONTAKT:
Cores
OCENA (VDC-100):
87%
OCENA (VDC-200p):
93%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera