TEST DRIVE<>
091998<><>

Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000

Eksplozije u stomaku

Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000
Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000
Iako „Samsung” u svojoj ponudi zvučnika namenjenih korišćenju uz računar ima više modela, izabrali smo tri karakteristična kompleta. Svi modeli su aktivni, tj. imaju ugrađeno pojačalo i posebno napajanje energijom. Gotovo svaka zvučna kartica na sebi ima malo pojačalo, obično snage 2-5 W). Ukoliko isti priključak na kartici služi i kao linijski izlaz (OUT, line out) i pojačani izlaz (SPK, speaker) za obične zvučnike, pri korišćenju aktivnih zvučnika pojačanje treba obavezno isključiti, što se obično postiže jednim od džampera na ploči. Ako „zvuk” imate integrisan na matičnoj ploči računara takav izlaz sigurno nije pojačan i zvučnici i moraju da budu aktivni, inače ćete iz njih čuti samo šapat.

„Samsungovi” SMS-7841 su jednostavni aktivni zvučnici male snage (2 x 2W prave, sinusne, a ne PMPO snage) koji će poslužiti da sa računara uopšte nešto čujete. Prema deklaraciji proizvođača, njihov frekventni opseg je od 80 Hz do 15 Khz, dakle ne pun čujni opseg, ali to ne treba ni očekivati od zvučnika ove klase, a svakako je bolje od raznih tranzistorskih zvučničića koje neznalice kupuju da bi im računar bio „multimedijalan”.

SMS-8320 su već mnogo ozbiljniji: i po pitanju snage (2 x 15W), i po pitanju frekvencija koje mogu da reprodukuju (100 Hz - 20 KHz). Veoma su interesantno dizajnirani, u obliku čaše, što je uslovilo da potencimetri na onom zvučniku koji sadrži pojačalo budu smešteni sa gornje, a ne prednje strane. Za kompjuterske aplikacije biće sasvim dobri, a ako niste veliki audiofil, biće dobri i za slušanje muzike.

Modelom sa oznakom GNT-5000 veoma smo prijatno iznenađeni. Komplet koji sadrži tzv. subwoofer zvučnik za niske frekvencije nikako nismo očekivali za tako nisku cenu. Sistem se sastoji od glavne jedinice (koja se postavlja na pod ispod stola, recimo) sa napajanjem, pojačalom i subwoofer zvučnikom, a tu su i dva „satelita”, zvučnika zadužena za srednje i visoke tonove i osećaj prostornosti sa stereo izvorima zvuka.

Naravno, vrhunska vernost reprodukcije zvuka, ako razmišljamo kao pravi audiofili, ipak ne može da se dobije za malo novca. Slušajući „pravu” muziku, u prvom momentu nas je oduševilo prisustvo basova. Ipak, čini se da sistem pomalo „zakida” na srednjim tonovima, iako bi po deklarisanim vrednostima subwoofera (45 - 250 Hz) i satelitskih zvučnika (230 Hz - 20 KHz), moglo da se kaže da je gotovo potpuno pokriven čujni opseg životinje kojoj je namenjen (homosapiens, 20 Hz - 20 KHz).

Ipak, GNT-5000 zvuči mnogo, mnogo bolje od bilo kog para „kompjuterskih” aktivnih zvučnika koje smo do sada videli. Ukupna snaga od 32W je i više nego dovoljna za sve „sobne” primene, što znači da ćete probuditi ukućane, ali i susede, ako u „gluvo doba” zaigrate Quake. Sistem sa sabvuferom najviše će oduševiti upravo u igrama tog tipa, odnosno uopšte u pucačinama sa raznim eksplozijama - osetićete ih bukvalno u stomaku.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Genius ColorPage Vivid+, Genius ColorPage Live, Mustek ScanExpress 600 SEP, PhotoMaker 3F
Intel Celeron
Samsung ML-85 Plus
Lucky Star CometTV II w/ FM
Mustek VDC-100 i VDC-200p
Teac CD-C68E (CD changer)
Samsung SMS-7841, SMS-8320 i GNT-5000
Šta mislite o ovom tekstu?

TIP:
Aktivni zvučnici
INFO:
2x2W; 2x15W; 1x19W (subwoofer) + 2x13W
PROIZVOĐAČ:
Samsung
KONTAKT:
AN Electronic
UTISAK (GNT-5000):
96%
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera