TEST RUN<>
091998<><>

Raspored časova 1.1

Posao koji se radi danima sada može da bude gotov za sat, dva

Na stranicama ove rubrike nismo često u prilici da opisujemo programe domaćih autora, a još manje smo u prilici da vidimo programe koji odudaraju od uobičajenih adresara, rokovnika, rečnika i tekst editora. Zato smo bili prijatno iznenađeni programom „Raspored časova” koji nam je poslao mladi autor Nikola Stojić iz Niša.

Ovaj Windows program pomaže u rešavanju nimalo trivijalnog zadatka sastavljanja rasporeda časova za starije razrede osnovnih škola. Mada običan korisnik računara neće imati koristi od njega, treba se samo setiti koliko ima osnovnih škola i koliko se mukotrpnog rada i vremena svake godine ulaže da se napravi raspored časova. I drugi programeri su do sada pokušavali da reše problem sastavljanja rasporeda, ali je tek „Raspored časova” prvi naš softver koji je ponuđen široj javnosti. Kako nam je autor dostavio na uvid, „program je nagrađen prvim mestom i zlatnom medaljom na 40. republičkom takmičenju-smotri naučno-tehničkog i istraživačkog stvaralaštva mladih Srbije, održanom u Nišu maja 1998. godine pod pokroviteljstvom Republičkog ministarstva za nauku i tehnologiju, Republičkog ministarstva prosvete i Republičkog centra za talente Srbije”.

Da bi se napravio dobar raspored, potrebno je sa jedne strane zadovoljiti đake (da se „teži” predmeti ravnomerno rasporede tokom nedelje), a sa druge strane i nastavnike (kako ne bi imali mnogo pauza između časova).

Nakon unosa početnih parametara – nastavnika i odeljenja kojima predaju, podatka da li rade u drugoj školi i eventualnog ručnog unosa jednog broja časova u šemu – „Raspored časova” automatski generiše tabelu u skladu sa navedenim principima. Pošto takav raspored najčešće nije savršen, potrebno je ručno uneti i jedan broj izmena, a program pri tom brine da ne dođe do greške. Kada se posao privede kraju, raspored može da se odštampa.

Najveća vrednost programa upravo je u algoritmu za sastavljanje rasporeda. Ponuđena su dva algoritma – oba završavaju posao za samo nekoliko sekundi, dok opcija za „randomizirano” popunjavanje osigurava da se svaki put dobije drugačiji raspored. Algoritam za sređivanje pauza preuredi raspored tako da nijedan nastavnik nema pauze između časova više od dva dana nedeljno, dok ih većina nastavnika uopšte neće imati.

Verzija 1.1 „Rasporeda časova” ipak odaje utisak izvesne nedorađenosti, što je razumljivo kada se ima u vidu da je reč o novom softveru. Program je pisan u Visual Basicu i kompajliran je kao 16-bitan, kako bi radio i pod Windowsom 3.1. Međutim, na nekim mašinama sa Windowsom 95 nije hteo da se pokrene. Za potrebe ovog testa autor nam je poslao i 32-bitnu verziju, koja je proradila iz prve, ali je u toku rada prijavljivala greške kojih pak nema u 16-bitnoj verziji.

Korisnički interfejs nije u skladu sa današnjim standardima: desno dugme miša nema nikakvu funkciju, a ni levo nije u potpunosti iskorišćeno, dok je skrolovanje ekrana otežano nestandardno postavljenim klizačem. Nedostaju opcije za rad sa bazom nastavnika: brisanje, sortiranje, promena imena. Prikaz i manipulacija podataka mogli bi biti bolji. Međutim, najviše smeta nedostatak Undo opcije, koja bi kod dorade rasporeda bila itekako potrebna. Mesta za poboljšanja dakle ima.

Možda je najveći nedostatak verzije 1.1 to što se ne može koristiti u školama u kojima se izučavaju dva strana jezika, a to su sve beogradske škole – autor programa je predvideo samo jedan strani jezik. Igrom slučaja, mi smo prvi koji smo autoru skrenuli pažnju na ovaj značajan propust, tako da bi ubrzo trebalo da bude otklonjen.

Dobro je videti da domaći programeri razvijaju i složenije aplikacije, čime računar postaje ne samo sredstvo za rad, već i pomoć u rešavanju praktičnih problema. Zato „Raspored časova” i pored sadašnjih nedostataka ima potencijala za široku primenu u školstvu.

Alexander SWANWICK

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Dialer
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0

TIP:
Izrada školskog rasporeda časova
PLATFORMA:
Windows 3.1/95
MEDIJ:
2 diskete

Višednevni mukotrpan posao gotov za manje od sat vremena.
Nedorađenost.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera