TEST RUN<>
101998<><>

Scala Multimedia 300

Amiga veteran u PC okruženju

Scala je program koji Amigisti najbolje poznaju. I danas mnoge manje lokalne TV stanice grafičku obradu zasnivaju na Amiga računaru sa instaliranom Scalom (u tom slučaju, najčešće Infochanell verzija). Verzija Scale za PC je razvijana nezavisno, ali u skladu sa osnovnim principima rada koji smo videli na Amigi. Novo izdanje se skladnije odnosi prema Windows okruženju i pored kozmetičkih, prilagođena je novim trendovima u računarskoj industriji.

Autori se nisu mnogo oslanjali na standardni Windows interfejs već su razvili sopstveno okruženje. Iako se ovo nekome može učiniti nezgodnim (Šta? Zar opet moram nešto novo da učim?!?), kada se naviknete shvatićete da je rad veoma lak.

U Scali MM300, rad je zasnovan na izradi stranica i njihovoj međusobnoj interakciji. Stranice se prave tako što se na osnovnu pozadinsku sliku ili animaciju koju određuje korisnik, dodaju razni elementi. To može biti tekst, neke propratne slike, ili dugmad. Dugme (button) je u stvari objekat kome je dodeljena propratna osobina (zvuk, prikazivanje neke slike, skok na drugu stranu, itd) i koja aktivira se klikom na njega. Za svaki objekat na stranici moguće je menjati niz osobina: boju, spoljnu ivicu, dodati senku, itd. Pored toga, može im se dodati i efekat tranzicije, to jest, kako se oni pojavljuju na stranici. Njih ima stvarno mnogo i podeljeni su u nekoliko kategorija: wipes, fades, zooms, 3D...

Efekti tranzicije primenjuju se i na same stranice, te se tako pravi kompletna multimedijalna prezentacija. Ovi efekti su veoma kvalitetni i rasnovrsni i to je ono što Scalu već godinama izdvaja među programima slične namene. Tok prezentacije može biti automatski, definisanjem dužine trajanja prikazivanja i smene stranica, ili se može kontrolisati definisanjem ponašanja miša (koje doduše može biti samo napred/nazad) i preko tastature. Za pojavljivanje svake strane moguće je vezati zvuk. To može biti .WAV fajl, MIDI kompozicija, muzički modul ili zvuk sa muzičkog CD-a. Pored toga, može se odrediti i koja će se aplikacija (odnosno naredba na komandnoj liniji) izvršiti. Dakle, korisnik je u mogućnosti da od toga napravi veoma kvalitetan slajd-šou, pa sve do potpuno interaktivne poslovne prezentacije.

No, autori u novu verziju nisu uneli samo kozmetičke izmene. Slala MM300 je sada prilagođena izradi prezentacija za razne medije, od računarskog ekrana i TV-a sve do CD enciklopedije i HTML dokumenata. Izgled HTML dokumenata je definisan templateovima tako da korisnik određuje kako će oni izgledati. Pored jedne sasvim nove primene ovog programa, dobilo se još i to da je jedna prezentacija potpuno portabilna i da se može prikazivati u raznim uslovima i situacijama.

Koga su autori imali na umu kao ciljnu grupu pri izradi ovog programa? To su svi oni koji imaju potrebu za efektnim prokazivanjem određenih podataka. Kako grafičke kartice sa S-VHS izlazom već odavno nisu luksuz, može se očekivati nova mladost Scale kod domaćih TV stanica, ali ovog puta na PC mašinama.

Poslovni ljudi, navikli na Microsoft PowerPoint neće naći mnogo razloga za prelazak na Scalu. Ona ne podržava neke od standardnih Windows mogućnosti, a pre svega svakako lošu interakciju sa drugim Office paketima. Nažalost, mi smo imali samo beta 5 verziju ovog programa, tako da neke opcije nisu radile (animiranje objekata na stranici, izrada multimedijalnih CD-ova) dok je program često pucao i odavao utisak velike tromosti. Nadamo se da će u finalnoj verziji, koja bi trebalo da se pojavi, svi nedostaci biti ispravljeni. Internet adresa izdavača je www.scala.com, te tamo možete da potražite sveže informacije.

Nenad ORLIĆ

 
Submit Wolf Pro, Add WEB, The Spider
Scala Multimedia 300
Šta mislite o ovom tekstu?
Crystal 3D Impact Pro
Fruity Loops Pro V1.372
Macro Magic
Winamp 2.0

TIP:
Izrada multimedijalnh prezentacija
MEDIJ:
1 CD
PLATFORMA:
Windows 95

Lakoća korišćenja; kvalitet efekata.
Loša saradnja sa Windows okruženjem.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera