TEST RUN<>
101998<><>

Fruity Loops Pro V1.372

Više od ritam mašine

Fruity Loops je alat za pravljenje ritmova, ali i mnogo više od toga. To je jedan od najjednostavnijih alata za stvaranje muzike, što ne znači da je i najmanje upotrebljiv. Fruity Loops mogu uspešno koristiti početnici mada će i nekim profesionalcima biti nezamenljiv. O čemu se zapravo radi?

Način unošenja nota je sličan kao kod velikog broja starijih ritam mašina, a nalikuje na zapis kod trekera. Takt je podeljen na šesnaestine koje mogu biti uključene ili isključene. Za svaku uključenu šesnaestinu moguće je podešavati i niz drugih parametara kao što su paning, rezonantni filter, jačina, nivo efekata itd. Takođe, ispod svake šesnaestine se pritiskom na taster dobija klavijatura pomoću koje možete uneti visinu tona. Ovakav način unošenja nota se zove step sekvenciranje.

Na svakom kanalu step sekvencera moguće je menjati brojne parametre. Na raspolaganju su tri čudna efekta koji menjaju zvuk na neopisiv način, veoma pojednostavljena envelopa, filter, pretpojačavač koji je istovremeno i distorzija, delay, panning itd. Veoma je interesantan Mix podmeni koji omogućava da se izabrani zvuk slučajno meša u toku izvođenja pesme sa nekim od ostalih zvukova. Korisna je i stretch opcija koja usporava dati sempl na određen broj šesnaestina kako bi mogli neki lup da uskladite sa tempom pesme.

Pored standardnih reglera za jačinu i master panning, na glavnom panelu programa ćete naći i podešavanje shuffle opcije (radi se o efektu koji pomera malo unapred svaku drugu šesnaestinu, koristi se npr. u house muzici) , kao i rezonantni lowpass filter (da li ste čuli početak stvari „Around The World” od Daft Punka?) koji deluje na ceo miks. Ukoliko primenite na pesmu funkciju Humanize iz Edit menija, izabranim trakama biće dodeljeni slučajni parametri za jačinu, panning, visinu i miks.

Sa glavnog panela je dostupan i sekvencer za paterne. To znači da je moguće napraviti praktično proizvoljan broj različitih taktova i poređati ih po nekom redu tako da čine jednu kompoziciju. Ova mogućnost upotpunjuje sliku o programu Fruity Loops kao zaista celovitim, mada specifičnim, sistemom za stvaranje muzike.

Fruity Loops Pro koristi obične WAV fajlove za sintezu zvuka. Svaki WAV je dodeljen po jednom kanalu step sekvencera. Za svaki kanal je moguće izabrati da šalje MIDI poruke umesto WAV-ova, ali smo pri implementaciji ove opcije došli do velikih problema. Naime, kako god da se podese parametri programa, MIDI i WAV nisu sinhronizovani. Ovo se može delimično prevazići ili korišćenjem samo MIDI-ja ili WAV-a ili sinhronizovanjem sa nekim MIDI sekvencerom koji bi pokretao MIDI i u kome bi opcija za kašnjenje bila podešena na onoliko koliko Fruity Loops kasni.

Napomenimo da Fruity Loops Pro sve radi na bilo kakvoj zvučnoj kartici, kao i da ne zahteva ništa bolje od najlošijeg Pentiuma. Što se tiče kompatibilnosti, ne bi bilo loše napomenuti da program ume da raspoznaje WinAmp plaginove, ali da ne ume da komunicira sa DirectX efektima.

Nikola ĆOSIĆ

 
Submit Wolf Pro, Add WEB, The Spider
Scala Multimedia 300
Crystal 3D Impact Pro
Fruity Loops Pro V1.372
Šta mislite o ovom tekstu?
Macro Magic
Winamp 2.0

TIP:
Specifičan softver za stvaranje muzike
PLATFORMA:
Windows 95/98
VELIČINA:
2.1 MB

Originalan pristup stvaranju muzike; jednostavnost.
Nesinhronizovanost audio i MIDI materijala; nekompatibilnost sa DirectX plaginovima.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera