INTERNET<>
042001<><>

Novosti na .yu Linux sceni

Tokom protekla dva meseca jugoslovenska Linux scena kao da je počela da se budi iz zimskog sna! Sredinu februara obeležio je početak rada mirror servera projekta KDE na adresi ftp.kde.org.yu (o čemu smo već pisali u prethodnom broju), a u martu su otvorene još dve domaće arhive besplatnog softvera za Linux.

Radi se o mirroru servera www.kernel.org (na adresi ftp.yu.kernel.org) i javnom FTP serveru sajta www.linux.co.yu koji je jedan od najpopularnijih domaćih sajtova posvećenih Linuxu. Na prvoj adresi mogu se naći uvek sveže verzije jezgra (kernel) operativnog sistema Linux, dok server ftp.linux.co.yu sadrži sve pakete (programe) Linux distribucije RedHat i još veliki broj raznih korisnih programa za Linux (među kojima posebno izdvajamo srpsko-engleski rečnik za Linux autora Predraga Damnjanovića).

Pravo osveženje predstavlja i saznanje da su domaći komercijalni Internet provajderi konačno odlučili da pruže podršku Linux zajednici i projektima otvorenog koda. Arhive na adresama ftp.kde.org.yu i ftp.yu.kernel.org nalaze se na serverima provajdera „EUnet Jugoslavija”, dok je ftp.linux.co.yu ugostio beogradski „InfoSKY”.

Svim arhivama moguće je pristupati iz „lokalnih režima” većine domaćih Internet provajdera, što će pored mnogo bržeg prenosa, rezultovati i bitnim smanjenjem troškova nabavljanja novih verzija softvera za Linux.

Slobodan MARKOVIĆ

 
Kompjuterski kriminal
Evropske Internet integracije
Novosti na .yu Linux sceni
Šta mislite o ovom tekstu?
Nastavak sage o „Microsoftu”
@Road
Borci za prava i slobode u cyber prostoru
etoy protiv eToys: epilog
Nove restrikcije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera