TEST PLAY<>
052002<><>

Global Operations

Sasvim je logično da nakon velikog uspeha koji su mnoge timske igre u prvom licu ostvarile, na čelu sa dominantnim modom Counter-Strikeom, svaka od programerskih kuća želi da napravi nešto slično i sebi obezbedi jedan deo igračkog tržiša. „Barking Dog Studios”, poznat po pravljenju dodatka za HomeWorld pod nazivom Cataclysm, prebacio se sa RTS-a na FPS, i darovao svetu Global Operations. I dok jedan bagoviti mod zasnovan na engineu starom nekoliko godina zbog svoje velike zaraznosti i formule „svako svakog ubija”, donosi velike prihode igračnicama širom zemlje, Global Operations skuplja sve najbolje od nekoliko različitih FPS igara i trudi se da na tržište donese nešto novo i neviđeno.

Antiterorističke organizacije su uveliko hit u svetu, a teroristi opet uvek gledaju neka „svoja posla”. Borba između dobrih i loših momaka potpora je i za ovu igru, što ćete uočiti već nakon odgledanog introa. Radnja kao i mnogo puta do sada nije preterano bitna, jer je ovo prvenstveno multiplayer ostvarenje, ali je potrebna kako bi se razvila izvesna priča oko misija za jednog igrača. Tako ćete sa svojom ekipom elitnih tihih ubica krenuti u misije širom sveta, u dobro poznate lokacije gde kriminal cveta, kao što su Kolumbija, Čečenija, Meksiko i druge. Svaka od 13 misija zanimljiva je na neki svoj način. Doduše izvesni zadaci su preterano teški za jednog igača, mahom zato što igra i jeste predviđena za suočavanje dva tima ljudskih boraca, a ne kompjuterski generisanih likova koji se baš ne mogu pohvaliti svojom korisnošću i pameću u singleplayeru.

Global Operations je interesantna simbioza nekoliko igara kao što su Counter Strike, Team Fortress i Return to Castle Wolfenstein. Akcija, dinamika kao i okruženje u kojima se igra odvija preuzeti su iz Counter Strikea, iz Wolfa su uzete izvesne karakteristike oružja i ideja respawna, dok je Team Fortress ovom naslovu podario kompletan sistem klasa koji se u njemu može naći.

Klasa ima osam i često je svaka od njih neophodna kako bi se zadatak misije uspešno obavio. Tu su ekspert za razaranje i eksploziv, teško naoružani vojnik, komandos, podrška, doktor, snajper i obaveštajac. U zavisnosti od vrste koju ste odabrali, bićete u prilici da kupujete različito naoružanje, a i karakteristike će vam biti bitno drugačije.

Tako na primer, snajperista odlično rukuje sa bilo kojim puškama dalekog dometa, ali je nespretan sa onim na blizinu i poseduje slabašni oklop. Komandos ume da rukuje velikim brojem oružja, ali bi bio potpuno beskoristan kada biste mu dali lekarski set u ruke, dok bi vojnici za podršku sa bombom u ruci verovatno razneli sebe i pola svoje ekipe. Tri najzanimljive klase svakako su lekar, podrška i obaveštajac. Prva, zato što je najkorisnija svojoj ekipi kada bilo ko od igrača bude povređen (što se dešava skoro uvek) pa je njegovo prisustvo od esencijalne važnosti za uspešno okončavanje misije. Potom, tu je podrška koja ima oružja sa prigušivačem, ali i krajnje korisni radar koji omogućava da saznate gde su locirani protivnici, kao i gde su neke važne stvari i lokacije na mapi. I poslednji, ali ne i nevažan, obaveštajac ili glavni komandant. To je je jedina klasa u igri koja zapravo nema mogućnosti aktivnog učestvovanja u borbama. Ima pregled kompletne mape, može da posmatra kroz kamere postavljene na nivoima i služi kao glavni delilac saveta ostalim saigračima. Mesto koje nije neophodno u „opuštajućim” mečevima prijateljskog karaktera, ali svakako bitna pozicija kada dođe do klanskih okršaja.

Mape su raznolike i lepo osmišljene. Postoje izvesne pozicije kao stvorene za snajpere, neke druge pak popularišu borbu na blizinu dok je u trećima veoma bitna timska igra. Svaki od nivoa poseduje i nekoliko tačaka u kojima se dve suprotstavljene strane svakako moraju sresti, što je poseban plus. Logično, u početku su teške za snalaženje i ostvarivanje cilja, ali kada se jednom uhodate, prosto nećete moći da prestanete sa igranjem.

Sistem rađanja na mapama je originalno zamišljen. Čak i u singleplayeru (u multiplayeru se podrazumeva) bićete u prilici da se pojavite iznova na mapi čim budete ubijeni (nema čekanja da se završi akcija, kao što je slučaj u Counter Strikeu, ili ponovnog učitavanja pozicije kada je reč o igri za jednog igrača). Jedina otežavajuća okolnost jeste da se kupovina oružja vrši svakih 30 sekundi. Pa, ako se stvorite u nezgodno vreme, moraćete sačekati novi krug za kupovinu ili krenuti nožem u masu u nadi da ćete od nekog palog borca možda i pokupiti koju pušku.

Jedna od loših strana Global Operationsa je grafika. Teksture okoline deluju suviše isprano i jednostavno, a animacije saigrača su nešto na čemu je svakako trebalo poraditi. Dešava se da se mnogi objekti prosto „utope” u podnu teksturu tako da ih nikako ne možete primetiti niti pokupiti.

Veliki problem je i izgled vaših likova i protivnika. Dok se u drugim igrama prilično razlikuju, ovde su slični. Ime igrača koji vam je na nišanu se pojavljuje, ali sa zadrškom, što vas u većini slučajeva može koštati života.

„Barking Dog” je napravio dobar proizvod. Ne teži tome da preuzme tron Counter Strikeu, jer je razvijana u potpuno drugačijem pravcu.

Milan ĐUKIĆ

 
Freedom Force
Spider-Man: The Movie
Tony Hawk's Pro Skater 3
Grandia II
Dungeon Siege
Dark Planet: Battle for Natrolis
Blood Omen 2
Global Operations
Šta mislite o ovom tekstu?
Heroes of Might and Magic IV
Tom Clancy's Ghost Recon: Desert Siege
Heli Heroes
Might and Magic IX
V.I.P.
E.T. the Extra-Terrestrial: Interplanetary Mission
Jerusalem

MINIMUM:
Pentium2/500 MHz, 128 MB RAM-a, D3D 16 MB
OPTIMUM:
Pentium3/900 MHz, 256 MB RAM-a, D3D 32 MB

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera