INTERNET<>
102003<><>

.yu

Jeftiniji surf

Niže cene Internet pristupa • Akademska mreža na 34 Mbit/s • Novi virusi i zakrpe za Windows

Kod provajdera koji nisu prošlog meseca snizili cene već samo dali popust, letnje sniženje cena preraslo je u redovne cenovnike. Sada se sa sigurnošću može reći da je će pojeftinjenje dial-up pristupa imati trajan karakter.

SCnet je ponovo uveo flet tarifu. Ova usluga sada košta 1190 dinara i više ne pravi razliku između analognog i ISDN poziva. Flet na oba kanala ISDN-a košta 2380 dinara. SCnet je počeo i sa otvaranjem prodajnih mesta van Beograda (Novi Sad, Niš, Kraljevo). Zapravo, sa SMIN 042 pristupom svaki provajder postaje nacionalni pa slobodno možete s vremena na vreme da posećujete sajtove provajdera u potrazi za novootvorenim prodajnim mestima u vašem mestu.

EUnet je konačno uveo mogućnost pristupa e-mailu svojim korisnicima koji se nalaze na putu. Za to je na adresi https://webmail.eunet.yu uveden webmail servis sa secure pristupom. Pristup je moguć sa svih inostranih i domaćih nekomercijalnih mreža, dakle, nije moguć pristup sa mreža drugih domaćih provajdera. I dok je već dve godine webmail pristup mailu sa bilo koje lokacije standardan kod domaćih provajdera, a u poslednjih godinu dana veliki broj provajdera dozvoljava i POP3 pristup sa bilo koje tačke, EUnet i dalje ostaje zatvoren. Krajnje nepopularan način za očuvanje broja korisnika.

Yubc je snizio cenu flet pristupa za na 1100 dinara. Sezampro je otvorio novi broj u Beogradu za dial-up pristup (2071-755), Internet greb kartice mogu da se nađu u 172 mesta u Srbiji na preko 1200 kioska.

Neobee nudi svojim korisnicima razmenu SMS i e-mail poruka u oba smera, a servis funkcioniše sa oba mobilna provajdera. Ovaj provajder otvara prodajna mesta širom Vojvodine a nudi i greb-karticu s vremenskim ograničenjem od mesec dana koja daje 100 sati Interneta za 1000 dinara.

Sobig.f

Nakon virusa LoveSan (MSBlast) o kojem smo pisali prošlog meseca, pojavio se jedan virus koji nije koristio ništa spektakularno od tehnologije da bi se raširio. Stizao je kao dodatak uz e-mail poruku čijim se otvaranjem aktivira virus i zatim se širi koristeći sve e-mail adrese koje nađe na sistemu, ali i preko lokalne mreže. Kada inficira sistem, virus je sposoban da dovlači svoje usavršene verzije sa Mreže i da instalira druge trojance. Sobig se rekordno proširio zahvaljujući naivnosti ljudi, ali je nestao 10. septembra jer je tako bio programiran. Da li se i kada može očekivati neka nova verzija ovog virusa koja neće biti vremenski ograničena?

U međuvremenu, Microsoft je u svom bezbednosnom biltenu broj 39 od ove godine (www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-039.asp) objavio zakrpu za sve Windowse zasnovane na NT kernelima. Ova zakrpa uključuje i zaštitu za LoveSan (bilten broj 26), ali i dodatne sigurnosne mere. Nivo sigurnosti koji je narušen ovim propustom označen je kao kritičan i više je nego preporučeno instalirati ga. Na taj način predupredićete eventualne buduće viruse koji će koristiti ovaj propust Microsofta. Uostalom, LoveSan je došao mesec dana nakon objavljivanja zakrpe...

Geant

Akademska mreža Srbije i Crne Gore uskoro će biti povezana brzinom od 34 Kbit/s sa panevropskom obrazovnom i razvojnom mrežom Geant preko Telekomovog linka. Evropska komisija će u okviru programa Tehnologija za informatičko društvo finansirati jednogodišnje povezivanje nacionalnih akademskih mreža jugoistočne Evrope sa panevropskom mrezom Geant. Telekom Srbija je na međunarodnom tenderu dobio posao kao podugovarač kompanije OTE Glob za povezivanje mreže SCG i Akademske mreže Bosne i Hercegovine sa mrežom Geant i za njegovu realizaciju će dobiti 435 000 evra godišnje. Pored SCG i BiH, ovim projektom obuhvaćene su i Albanija, Bugarska i Makedonija.

Dušan DINGARAC

 
Vikiji
Klađenje „na duge staze”
Fast TCP
Mobilni Internet kafe
Srpski rečnik računarskih izraza
WiFi voz
Bežične komunikacije
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera