TEST DRIVE<>
022004<><>

Canon PowerShot A80

Za napredne entuzijaste

Canon PowerShot A80
Canon PowerShot A80
Susret sa Canonovim digitalnim fotoaparatima uvek predstavlja nezaboravno iskustvo. Razlog tome je kvalitet optike, senzora i softvera koji je ugrađen u njihove uređaje. Zbog toga Canonovi aparati iz srednje klase često postižu mnogo više nego konkurentski vrhunski uređaji. Hit prošle godine predstavljali su modeli A60 i A70. Model na testu, PowerShot A80, pokazuje da uvek ima mesta za poboljšanja i odlazi korak dalje od A60 i A70 koji su nas svojevremeno oduševili.

Po spoljašnjosti, PowerShot A80 je veoma sličan blizancima prethodnicima. Ipak, i spoljašnji izgled je pretrpeo neke promene, pa A80 izgleda „ozbiljnije”. Razlog tome je srebrni prsten oko objektiva i to što su određeni delovi kućišta urađeni od metala. Ako sa prednje strane i nema nekih velikih izmena, potpuno druga priča je sa zadnje strane. I na ovom modelu je ugrađen TFT ekran od 1,5 inča, međutim, on je pokretan. To je opcija koju je Canon prvi put upotrebio na aparatima iz G serije koji spadaju u višu klasu. Ekran je moguće otvoriti 180° po horizontali i rotirati ga unapred 180° ili unazad 90° odnosno postaviti ga u bilo koji međupoložaj. Zahvaljujući tome, ekran je zaštićen kada aparat nije u upotrebi, a postavljanje ekrana u bilo koji položaj izuzetno olakšava snimanje (recimo, uređaj možete da dignete iznad glave, a da ipak vidite šta snimate). Takođe, kada je ekran okrenut tako da vidite kad snimate sebe, slika na njemu je prikazana u ogledalu, kako bi vam bilo lakše da odredite na koju stranu treba da se pomerite.

Ugrađeni Canonov objektiv od 7,8-23,4 mm ekvivalentan je 38-114 mm u 35-milimetarskom formatu i omogućuje optički zum od 3X (u sedam koraka). Otvor blende se kreće u rasponu od f2,8 (širokougaono) do f4,9 (telefoto). Povećana je i rezolucija CCD senzora, pa ona sad iznosi efektivnih 4,0 megapiksela. Kao memorija upotrebljavaju se CF kartice, a uz aparat se dobija kartica od 32 MB. I napajanje je ostalo nepromenjeno – četiri AA baterije ili ispravljač koji se ne isporučuje. Kao i prethodni modeli, A80 je izuzetno štedljiv prema baterijama.

Slike se snimaju u rezolucijama 2272 x 1704, 1600 x 1200, 1024 x 768 ili 640 x 480 piksela, kao JPEG, u tri nivoa kompresije. Ne postoji mogućnost snimanja nekompresovanih fajlova. Uz svaku sliku je moguće snimiti i zvučni komentar. Prilikom pregleda slika na fotoaparatu, na displeju je moguće prikazati histogram slike, kao i sve parametre snimanja te slike (otvor blende, dužina ekspozicije, i tako dalje). Osim predefinisanih automatskih režima, postoje i manuelni režimi, kao i dva mesta za snimanje sopstvenih režima. Pored automatike, iskusni korisnici svakako će ručno podešavati parametre snimanja, kao što su dužina ekspozicije (1/2000 do 15 sekundi), balans bele boje (šest podešavanja), kompenzacija ekspozicije (± 2.0 u koracima od 1/3), ISO osetljivost filma (50/100/200/400), jačina blica... Automatski fokus kamere vrši se preko devet tačaka, a moguće je izabrati i ručno podešavanje fokusa, pri čemu se prikazuje razdaljina na kojoj se trenutni fokus nalazi, a A80 će čak digitalno uvećati središnji deo prikaza kako biste bili sigurni da ste pravilno fokusirali.

Kvalitet slika je na očekivano visokom nivou, sa preciznim bojama i odličnom detaljnošću. Automatika je odlično obavljala posao, tako da slike ispadaju dobro i u uslovima slabog osvetljenja, što je zasluga i efektnog blica. Za noćne snimke bez blica ručna podešavanja ekspozicije i blende mogu da naprave izuzetne fotografije, pri čemu je „zrno” na snimku naročito uočljivo tek na osetljivosti od 400. Osim slika, PowerShot A80 beleži i video zapis u AVI formatu, rezolucije 320 x 240 ili 160 x 120, sa zvukom, 15 frejmova u sekundi. Zamerku upućujemo ograničenju snimka na tri minuta, bez obzira na raspoloživu memoriju na kartici. Kao i prethodnici, i A80 se, osim sa kompjuterom, spaja i sa TV-om, preko isporučenog kabla. Prebacivanje slika na kompjuter obavlja se iz isporučenog softvera iz kojeg je moguće promeniti čak i temu fotoaparata odnosno sliku koja se prikazuje pri uključivanju i zvučne efekte prilikom rada.

Canon nas ni ovog puta nije razočarao jer je PowerShot A80 bolji aparat od svojih prethodnika u klasi, iako svaki put pomislimo da od toga bolje ne može. To je uređaj sa kojim će podjednako uspešno raditi kako amateri tako i napredniji korisnici, a kvalitet dobijenih slika biće na vrhunskom nivou.

Ivan ČABRILO

 
Daisy Multimedia PhotoClip DM334 FM
nVidia GeForce MX4000
Canon LiDE 80
Creative Rhomba
Microstar BToes
Hewlett-Packard Compaq nx7000
ThermalTake Xaser III
Xwave Solo, Altec Lansing 121, US Blaster MM1500, Neo SW-G25, Addnew R-2900, Altec Lansing MX-5021
Sweex 3.3M Pixel DSC
Microstar X48 Combo
Canon PowerShot A80
Šta mislite o ovom tekstu?
Sweex LAN Print Server

Proizvođač:
Canon
Kontakt:
PC Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera