TEST PLAY<>
032004<><>

World Basketball Manager

Manija fudbalskih menadžera zahvatila je naše prostore još tokom davnih devedesetih godina. Sijaset ostvarenja je prodefilovalo igračkom scenom, ali nije se pojavila nijedna iole kvalitetna simulacija menadžera u nekom drugom sportu. Naši večiti prijatelji Grci pokušali su da isprave nepravdu igrom World Basketball Manager. Ako već nije prvi, ovaj menadžer je barem najbolji u svojoj kategoriji.

Već na samom startu vidi se ogroman trud ljudi iz Metal Fina. Stvorena je ogromna baza podataka u kojoj se nalaze gotovo sve kvalitetnije lige na svetu – 657 timova, više od 10000 igrača i 30 nacionalnih prvenstava čine srž WBM-a. Kao nacija sa ogromnom reputacijom u košarci, mi imamo zavidnu ulogu u ovoj igri. Pronaći ćete gotovo sve naše poznate i nepoznate košarkaše i trenere. Srpsko-crnogorska liga je malo modifikovana – tu su svi vodeći klubovi, pa i učesnici Jadranske lige, kao što su Zvezda i Budućnost.

Pored nacionalnih šampionata, u Evropi možete igrati i dva Euro kupa, nalik na Ulebov i Fibin.

Pravu poslasticu predstavlja igranje sa reprezentacijama. Ako ste dovoljno dobri, tokom sezone ćete dobijati ponude od svetskih klubova i reprezentacija. U slučaju otkaza, brzo će uslediti primamljive ponude za dalji nastavak trenerske karijere.

Ono što će zasmetati većini ljubitelja košarke jesu izmišljena imena igrača, ali na Netu već postoji zakrpa koja omogućava igranje sa pravim košarkašima.

Treninzi su i te kako važni jer će od njih zavisiti uspešnost vaših igrača kao i kondicija koja u WBM-u igra presudnu ulogu. Prilikom formiranja tima potrebno je obratiti pažnju na budžet koji je u našim klubovima izuzetno skroman. Alternativa je angažovanje mladih perspektivnih igrača koji tek za nekoliko godina mogu postati uzdanice vašeg tima.

Brojne statistike mogu biti od pomoći prilikom sastavljanja ekipe, ali kada dođe vreme za utakmicu, sve je u rukama menadžera. Naravno, moguće je simulirati mečeve, ali tako se gubi na neizvesnosti i bilo kakvoj zanimljivosti.

Iskusni menadžeri će pažljivo planirati svaki napad, tačno odrediti ko u kom trenutku šutira, dodaje ili se povlači u odbranu. Taktika i spretnost da se pametno odreaguje u presudnom trenutku najvažniji su faktori uspeha. Nisu retki slučajevi da se nađete u situaciji u kojoj vodite sa desetak koševa pred sam kraj utamice, a da se konačan rezultat naglo preokrene u korist protivnika. Pravovremene izmene mogu spasti izgubljenu situaciju, ali takvo iskustvo se stiče tek posle dužeg aktivnog igranja.

World Baskeball Manageru se jedino može zameriti na zastarelom izgledu interfejsa i malom broju opcija. Programeri obećavaju da će već sledeća verzija izgledati neuporedivo bolje, sa mnogo više mikromenadžmenta i sitnih podešavanja.

Nadamo se da će ovo biti podstrek za ostale programere da naprave nešto slično kao beg od već prilično monotonih fudbalskih menadžera.

Konstantin MILUTINOVIĆ

 
Conan
World War I: The Great War
Delta Force - Black Hawk Down: Team Sabre
Vietcong: Fist Alpha
Sonic Adventure DX: Director’s Cut
RTL Skijump 2004
Fair Strike
Wars & Warriors: Joan of Arc
Wanted Dead or Alive
Brother Bear
Jack the Ripper
Starsky & Hutch
Coliseum
World Basketball Manager
Šta mislite o ovom tekstu?
Chicago 1930

Potrebno:
Pentium 2/600MHz, 128 MB RAM, Riva TNT2, 32 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 3/1 GHz ili Athlon 1800+, 512 MB RAM, GeForce 4, 128 MB VRAM
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .worldbasketballmanager .com

76
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera