AKCIJE<>
102004<><>

Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

Ispred vremena

Trudimo se da sadržaj „Sveta kompjutera” bude aktuelan, ali nekada i preteramo pa idemo ispred svog vremena. Još češće nas razočara industrija kada najavi novu tehnologiju mnogo pre njenog realnog uvođenja u primenu.

Firewire

 
Kada neka manja firma predloži novi standard za koji pompezno najavljuje da će zameniti sve postojeće, onda se to obično uzme kao dobra šala. Međutim, kada tako nešto predloži Apple, a podrži Texas Instruments, onda to treba shvatiti prilično ozbiljno...

Apple je odlučio da međunarodnom IEEE komitetu predložio novi standard kojim bi se zamenili svi postojeći interfejsi. Standard je nazvan P1394, a poznat je i kao Firewire. Namera proizvođača je da napravi interfejs na koji bi se priključivali svi postojeći pefirerijski uređaji, od najzastupljenijih kao što su diskovi i štampači, preko skenera, CD-ROM-ova i modema, do uređaja koji su i do sada jako retko priključivani na računare, kao što su video-rikorderi, muzički stubovi i ostali Hi-Fi uređaji, televizori itd.

Apple čak ide i toliko daleko da pominje i belu tehniku (frižidere, mašine za pranje itd.). Ideja je slična onoj iz futurističkih SF filmova - ceo stan je povezan sa računarom i korisnik samo treba da klikne mišem na ikonicu i uključi bojler u kupatilu. Sama ideja je jako lepa, ali očigledno je daleko od ostvarenja, bar što se tiče širokih narodnih masa.

Međutim, ideja o zameni svih standardnih interfejsa nije loša, a nije ni neostvariva. Najbrži današnji interfejs, SCSI-2 fast-and-wide, prenosi maksimalno 20 MB/s, što se pokazalo kao nedovoljno u odnosu na moderne procesore koji prenose i do dvadesetak puta više svojim magistralama. Da diskovi i ostale jedinice masovne memorije ne bi bili usko grlo i usporavali računar u celini, Firewire nudi brzine od 100, 200 i 400 Mbita u sekundi. Manje brzine namenjene su CD-ROM-ovima i ostalim „sporijim” uređajima, dok su one najveće rezervisane za diskove, koji predstavljaju i najkorišćenije uređaje u celom sistemu.(SK 10/1994)

Slobodan POPOVIĆ

USB

U proteklih nekoliko godina veliki napredak u računarskoj industriji bilo je otkriće PCI busa. Ova godina proteći će u znaku još tri nova otkrića -- USB (Universal Serial Bus), MMX i 3-D grafički akcelerator.

Ovde će biti reči o USB interfejsu čija će prava vrednost u potpunosti doći do izražaja kad tržište bude imalo veću ponudu periferija koje ga koriste. USB ima tri velike prednosti. Prva je da eliminiše svaku zbrku oko kompatibilnosti spoljnih ulazno-izlaznih uređaja -- IRQ adresa, parity parametra, brzine porta itd. Drugo, omogućava da se na serijski port priključi više periferija (i to sve do 127), u potpunosti je plag-and-play što znači da sistem automatski prepoznaje vaš hardver i instalira drajver za njega. Pored toga, periferije se mogu priključivati bez gašenja sistema jer je istim kablom doveden napon od 5 V do periferije. Treće, cena periferija će se znatno smanjiti jer će moći da rade bez interfejsa i ispravljača. USB je i mnogo brži nego standardni serijski port. Brzina ide do 12 Mbit/s što omogućava da CPU odrađuje više funkcija jer ne treba da usporava svoj rad.

Evo samo jednog od primena za USB: sadašnji eksterni modemi moraju da imaju ispravljač za modem i poseban serijski kabl; sa USB-om je omogućeno da preko glavnog kabla periferija dobija napon iz PC-a. Velika je lista periferija koje će znatno pojeftiniti i biti lakši za korišćenje jer neće biti viška kablova, a i problemi operativnih sistema sa konfliktima adresa postaće prošlost.

Korisnici prenosnih računara posebno će osetiti razliku, jer do sada je uvek bila potraga za portom viška.(SK 7-8/1997)

Damir GRUBIŠA

Prvi tekst o PC-u uopšte
(klik za uvećanje:
JPG, 109 KB)
Tekst o prvom PC-u sa 386 procesorom
(klik za uvećanje:
JPG, 150 KB)
Tekst o nečemu što je kasnije nazvano Pentium
(klik za uvećanje:
JPG, 181 KB)
 
 AKCIJE
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Šta mislite o ovom tekstu?
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

 NOVE TEHNOLOGIJE
DVD-Audio i Super Audio CD standardi (2)

 PRIMENA
Superračunarski klasteri

 NA LICU MESTA
Lisica na brodu
Vožnja sa slušalicama
Redefinisana linija

 IZLOG
Od igračke do računara

 SERVIS
Mod(ifik)ovanje računara
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera