TEST DRIVE<>
102004<><>

Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse

Laserski miš

Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Na tržištu miševa se već dugi niz godina vodi žestoka borba. Proizvođači izbacuju proizvode pokušavajući da preteknu konkurenciju i postave neku referencu koju će ostali proizvođači pokušavati da dosegnu. Firmi Logitech je to više puta pošlo za rukom, pre svega serijom miševa MX. Taman kada su ostali proizvođači performansama svojih miševa počeli da prestižu miševe iz serije MX, Logitech je u saradnji sa Agilent Technologies, pomalo bojažljivo, na tržište izbacio novi miš koji nije ni kuglaš ni optički, već, ni manje ni više, nego laserski. On nosi oznaku MX 1000 Laser Cordless Mouse i po mnogo čemu je drugačiji od ostalih.

Standardni optički miševi za osvetljavanje podloge koriste LED (Light Emiting Diode). U MX 1000 je ona zamenjena laserom, što donosi veću preciznost. Kada je podloga osvetljena laserskim zrakom, optički senzor je u stanju da vidi detalje koji su mikroskopske veličine. Time je preciznost ovog miša prilično povećana (kako Logitech tvrdi, i do 20 puta u odnosu na standardne optičke miševe). Najvažnija odlika ovakvog sistema jeste to što ovaj miš funkcioniše na svim površinama osim providnih (staklo) i reflektujućih (ogledalo). Veoma je važno napomenuti da su proizvođači uspeli u tome da se štetnost laserskog zraka svede na minimum. Ovaj model je povezan sa baznom stanicom Fast RF vezom koja je 2,5 puta brža od standardne RF veze tj. ima brzinu protoka podataka kao i miševi koji funkcionišu preko USB porta.

Novi miš u seriji MX je po izgledu sličan svom starijem bratu MX 900. Osim laserskog senzora, novine koje donosi su izraženiji ergonomski oblik (možda i prenaglašen), opcije za zoom in i zoom out i mogućnost skrolovanja stranica po horizontali jednostavnim pomeranjem točkića levo–desno. Ova poslednja novina je za svaku pohvalu jer umnogome olakšava rad, posebno pri radu s grafičkim programima. Tasteri za kretanje kroz aplikacije su drugačije raspoređeni u odnosu na prethodnike u cilju daljeg povećanja funkcionalnosti.

Poseduje litijum–jonsku bateriju koja se dopunjuje stavljanjem miša na punjač, koji je ujedno i bazna stanica. Da vam se ne bi desilo da se baterija isprazni u toku rada, na mišu postoji idikator stanja baterije koji se sastoji od četiri nivoa. Bazna stanica vezu s računarom ostvaruje preko USB porta, ali se pomoću konvertora USB u PS/2, koji je deo paketa, može priključiti i na standardni PS/2 port.

MX 1000 Laser Cordless Mouse predstavlja prekretnicu u industriji miševa, a njegov izlazak na tržište je uzdrmao sve konkurente. Shodno ponuđenom kvalitetu i preciznosti, očekuje se plejada ovakvih miševa, barem iz Logitecha, ali sasvim sigurno i veliki broj poklonika novih laserskih miševa.

Nebojša BOŽIĆ

 
Abit NF7-S2
128M HomePNA 3.0 Ethernet Bridge
Zippy EL-715 Slim Illuminated Keyboard
AMD Sempron 2500+
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius NetScroll+ Traveler iRIS
Chenbro Gaming Bomb
Cooler Master Hyper 6 KHC-V81-U1
Hewlett-Packard Photosmart 8150
Asus L5900GA
Canon PowerShot S1 IS
Gigabyte G-Max TC4
Gigabyte GK-5UW RF Wireless Keyboard and Optical Mouse
Hewlett-Packard Photosmart R507 i Photosmart 375
Star Media DVD Player 5000
AG Neovo X-20AV i Hyundai L17T
Altec Lansing AHP712 i AHS602
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Logitech Cordless Desktop LX 500
Flash kartice
Samsung FMD7501N
Transcend IDE Flash TS128MDOM40V

Vrsta:
miš
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera