TEST DRIVE<>
102004<><>

Asus L5900GA

Povoljan sprinter

ASUS L5900GA
ASUS L5900GA
Procesor: Pentium 4 na 3,2 GHz
Ostalo: ATI Mobility Radeon 9600 Pro, 15-inčni Super XGA+ ekran
Nebrojeno puta nagrađivan proizvođač matičnih ploča na tržištu notebook računara najviše pažnje privlači svojom high-end serijom L5000. Zvezda ove ponude nosi oznaku L5900GA i predstavlja prenosivi računar koji ne priznaje kompromis, pravi primer toga kako treba da izgleda jedna „desktop replacement” mašina, kraj koje ćete zaboraviti na glomazni stoni računar.

Nakon više prenosnih računara koje je proizveo kao ODM (Original Design Manufacturer) za druge kompanije, tajvanski Asus je na tržište plasirao nekoliko notebook računara pod sopstvenim brendom, na radost korisnika koji ovo ime doživljavaju kao sinonim kvaliteta. Model L5900GA koji smo imali na testu u potpunosti opravdava renome proizvođača. Unutar osrednje teškog kućišta prijatnog dizajna smešten je pouzdan Intelov čip-set i865 (Springdale), varijanta PE, koji se odlikuje brzim FSB-om na 800 MHz, podrškom za dual-channel DDR400 memoriju, integrisanim AC’97 zvukom i gigabitnim Ethernet kontrolerom iz 3Coma. Vrhunskim performansama sistema značajan doprinos daje i desktop Intel P4 procesor s radnim taktom na 3,2 GHz, koji ceh za vrhunske performanse plaća većom potrošnjom struje i velikim zagrevanjem sistema koje se i te kako oseća kada se računar drži u krilu. Srećom, sistem za hlađenje zasnovan je na bakarnom kuleru i dovoljno je efikasan, mada treba voditi računa o optimalnoj cirkulaciji vazduha. Što se memorijskih kapaciteta tiče, testirana verzija računara imala je 256 MB Corsairove DDR memorije i prilično tih Hitachijev DMA 133 hard disk kapaciteta 60 GB. Za manipulaciju optičkim medijima zadužen je kvalitetan Toshibin DVD pisač, smešten ispod desne polovine tastature. Nasuprot njemu nalazi se flopi disk jedinica.

Najviše oduševljenja izazvao je 15-inčni Super XGA+ ekran rezolucije 1400 x 1050 piksela, izrađen u ACE View tehnologiji koja efikasno rešava jedan od najvećih problema klasičnih TFT ekrana – promenu karakteristika slike (osvetljenje, kontrast, definicija boja) kada se ekran gleda pod uglom. Asus u svoje ekrane ugrađuje naročito pozadinsko osvetljenje koje obezbeđuje bolju vidljivost, bez većeg utroška energije. Slika je kristalno čista, oštra i dobro vidljiva pod različitim uslovima osvetljenosti okoline. Reprodukcija boja je odlična, gotovo kao na vrhunskim CRT ekranima. Osvežavanje ekrana je brzo (gotovo bez ghostinga), čime je obezbeđena puna udobnost za gledanje filmova i igranje najdinamičnijih igara. Kada su igre u pitanju, grafička karta ATI Mobility Radeon 9600 Pro sa 128 MB memorije je više nego prihvatljivo rešenje, budući da zbog nešto niže rezolucije ekrana (1600 x 1200 piksela je nezvanični standard za Desktop Replacement računare) nema potrebe za bržim grafičkim akceleratorom. Audio podsistem računara zasnovan je Realtekovom AC’97 kodeku, mrežni adapter ima propusni kapacitet od jednog gigabita, ali nedostaje podrška za Intelov Communications Streaming Architecture (CSA), koja bi obezbedila pun potencijal tako brzog adaptera.

Što se portova i dodataka tiče, L5900GA sadrži gotovo sve što treba: četiri USB 2.0/1.1 porta, mini 1394 port za FireWire uređaje (nažalost, ne postoji „puni” 1394 port), univerzalni čitač memorijskih kartica koji podržava većinu aktuelnih formata (Secure Digital, Multimedia Card, Memory Stick, Memory Stick Select, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro, Memory Stick Pro Duo), PCMCIA ulaz, S-Video, VGA i modemske izlaze, te serijski i paralelni ulaz i standardne audio konektore. Tastatura je kvalitetna, broji 88 tastera pune veličine, s kratkim vremenom odziva. Kraj tastature nalaze se komande za manipulaciju audio plejerom, koji funkcioniše i kada je računar isključen. Pored LED diode koja signalizira rad CD plejera nalazi se IrDA port, namenjen brzom povezivanju s drugim računarima, ličnim digitalnim pomoćnicima i mobilnim telefonima.

Asus L5900GA je, sve u svemu, potpuno zaokružen proizvod koji dokazuje da renomirani proizvođač matičnih ploča i te kako ima šta da pokaže u svetu notebook računara. U cenovnom okviru kojem pripada, L5F00GA gotovo nema pravu konkurenciju.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Abit NF7-S2
128M HomePNA 3.0 Ethernet Bridge
Zippy EL-715 Slim Illuminated Keyboard
AMD Sempron 2500+
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Genius NetScroll+ Traveler iRIS
Chenbro Gaming Bomb
Cooler Master Hyper 6 KHC-V81-U1
Hewlett-Packard Photosmart 8150
Asus L5900GA
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon PowerShot S1 IS
Gigabyte G-Max TC4
Gigabyte GK-5UW RF Wireless Keyboard and Optical Mouse
Hewlett-Packard Photosmart R507 i Photosmart 375
Star Media DVD Player 5000
AG Neovo X-20AV i Hyundai L17T
Altec Lansing AHP712 i AHS602
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Logitech Cordless Desktop LX 500
Flash kartice
Samsung FMD7501N
Transcend IDE Flash TS128MDOM40V

Vrsta:
Notebook
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
Pakom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera