TEST DRIVE<>
102004<><>

Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition

Razlika u softveru

Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Čip-set: Conexant Fusion 878a
Ostalo: Daljinski upravljač sa 49 tastera, snimanje u DivX
Tržište TV tjuner kartica odavno je dostiglo svoj zenit. Raznovrsnu ponudu uglavnom čine modeli zasnovani na Conexantovim čipovima i Philipsovim tjunerima, često anonimnih proizvođača čija imena prosečnom konzumentu ne znače ništa ili veoma malo. Kada se na sve to doda gotovo identičan spektar mogućnosti, sličan dizajn i približan kvalitet izrade, lako se dolazi do zaključka da ponudom vlada prava pometnja, uzrokovana velikim brojem modela. Ovakva klima predstavlja pogodno tle za programere koji svojim umećem pokušavaju da izrade što funkcionalniji softver ne bi li se iz posustale tehnologije iscrpla još neka mogućnost.

Primerak koji smo ovog meseca imali na testu dolazi iz, na našem tržištu sve prisutnije, kompanije Leadtek. Postojeću, veoma poznatu seriju kartica WinFast TV čini desetak modela koji se međusobno razlikuju uglavnom po broju priključaka, ali i po centralnom čipu za procesiranje informacija. Model RM Edition spada u osnovne, a zbog kvaliteta izrade i zbog nekoliko neuobičajenih pratećih mogućnosti može biti zanimljiv mnogima, pa čak i malo zahtevnijim korisnicima.

Na prvi pogled, o kartici ne bismo mogli da kažemo ništa novo. Štampanom pločom prilično kvalitetne izrade dominira TV tjuner oklopljen limenim kućištem, dok centralno mesto zauzima Conexantov čip oznake Fusion 878a. Paletu priključaka na čeonoj strani kartice čine neizbežni RF ulaz – za spajanje tjunera s antenom, kompozitni (činč) video ulaz, četvoropolni S-VHS priključak i konektor za povezivanje senzora za komunikaciju kartice s daljinskim upravljačem. S obzirom na to da kartica nema FM radio tjuner, a samim tim ni ulaz za antenu, kao ni DV priključak, konektorima na čeonoj strani lako se pristupa jer su, usled viška prostora, pravilno raspoređeni pa je izbegnuta uobičajena gužva izazvana šumom priključnih kablova. Inače, u paketu se pored same kartice, instalacionog CD-a i daljinskog upravljača, nalazi još samo audio kabl koji služi za povezivanje tjunera sa zvučnom karticom. Zato se za dodatne kablove (za priključivanje A/V uređaja, baterija za daljinski upravljač – koristi dve AAA baterije) korisnik mora snalaziti sam. Sam „daljinac” je izuzetno kvalitetno izrađen. Posebnu poslasticu predstavljaju čak 49 tastera, odlično raspoređenih na malom prostoru. Pored kontrole rada tjunera, daljinskim upravljačem se upravlja i reprodukcijom Video-DVD-ova, što je više nego korisno.

 
U realnom radu RM Edition se pokazao odlično. Kao izvor TV signala iskoristili smo kućni antenski sistem koji je već „napajao” jedan TV prijemnik (signal je podeljen uz pomoć razdelnika), ali je i u tom slučaju, uprkos gubitku, slika bila iznad svih naših očekivanja i očuvane geometrije. Međutim, sve što smo do sada naveli uglavnom je uobičajeno za ovaj cenovni rang. Ono što se razlikuje jeste odlična softverska podrška koja se ogleda u stalnom „izbacivanju” novih drajvera i upravljačkih programa koji su za sve kupce kartice potpuno besplatni. Naime, za kontrolu resursa kartice koristi se program pod imenom WinFast DVR (testirali smo verziju 3.09.75) iz kojeg se vrši sve: od uživanja u TV kanalima, snimanja materijala na hard disk, reprodukcije multimedijalnih fajlova pa sve do pregleda teletekst stranica. Izuzetno dobro optimizovan programski kod uobličen je futurističkim komandnim interfejsom s jasno izdvojenim komandama tako da je rad omogućen i totalnim početnicima. Od bitnijih stvari istakli bismo mogućnost prikaza slike u slici, Channel Surf opciju za vizuelno odabiranje željenog kanala (slike sa svih kanala predstavljene su u umanjenom prikazu, a zadržavanje miša na bilo kojoj od njih izaziva startovanje „živog” programa), „čupanje” statičnih slika u BMP, JPEG, PNG ili TIFF formatu, odličnu Schedule opciju za programiranje automatskog snimanja omiljenih emisija, Time-Shifting funkciju, podršku za EPG (nažalost, TV kanali kod nas još uvek ne emituju ovaj servis u okviru nosećeg signala), poseban teletekst prozor čiji se sadržaj može snimati ili kopirati radi korišćenja u drugim aplikacijama, ultra brzo skeniranje kanala itd. Ipak, za mnoge će od neprocenjive vrednosti biti mogućnost snimanja materijala na hard disk uz upotrebu kompresije, tačnije bilo kog audio/video kodeka koji se nalazi instaliran na sistemu (DivX, XviD, MJPEG...). Program dolazi sa nekoliko unapred definisanih podešavanja (MPEG-1, MPEG-2, VCD, SVCD, DVD...), ali se nova mogu izrađivati po želji uz potpunu kontrolu svih kompresionih parametara (bitrate, broj prolaza...). Najvažnije je što ceo postupak funkcioniše besprekorno, a samo od snage postojećeg hardvera (čitaj: procesora) zavisi do koje se rezolucije prikaza može ići sa snimanjem uz upotrebu kompresije bez gubitka frejmova (veće rezolucije su još uvek neupotrebljive). Što se tiče snimanja u nekompresovanom AVI formatu, stvari stoje potpuno drugačije jer je beleženje u punoj PAL rezoluciji (768 x 576 piksela) moguće bez problema i gubljenja frejmova, uz prosečnu zauzetost procesora od nekoliko desetina procenata.

Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition je, uprkos nedostatku integrisanog FM prijemnika, više nego povoljna kupovina u ovom momentu. Iako se za istu količinu novca mogu naći modeli koji nude pun spektar mogućnosti, prednost se mora dati Leadtekovom modelu, ako ni zbog čega drugog ono zbog nesumnjivog kvaliteta izrade, vrlo dobre slike i odlične softverske podrške.

Vladimir PISODOROV

 
Abit NF7-S2
128M HomePNA 3.0 Ethernet Bridge
Zippy EL-715 Slim Illuminated Keyboard
AMD Sempron 2500+
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Genius NetScroll+ Traveler iRIS
Chenbro Gaming Bomb
Cooler Master Hyper 6 KHC-V81-U1
Hewlett-Packard Photosmart 8150
Asus L5900GA
Canon PowerShot S1 IS
Gigabyte G-Max TC4
Gigabyte GK-5UW RF Wireless Keyboard and Optical Mouse
Hewlett-Packard Photosmart R507 i Photosmart 375
Star Media DVD Player 5000
AG Neovo X-20AV i Hyundai L17T
Altec Lansing AHP712 i AHS602
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Cordless Desktop LX 500
Flash kartice
Samsung FMD7501N
Transcend IDE Flash TS128MDOM40V

Vrsta:
TV tjuner kartica
Proizvođač:
Leadtek
Kontakt:
KBC Online
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera