TEST RUN<>
102004<><>

Canopus Imaginate 2.0

Slika po slika – animacija

Fotografije, obične ili u digitalnom obliku, oduvek su zbog svoje statičnosti smatrane inferiornijim nosiocima informacija u odnosu na pokretne slike. To je, naravno, u velikoj meri tačno, ali se njihov značaj ni slučajno ne sme zanemariti. Uostalom, savremeni čovek je svakodnevno okružen „slikama” u najopštijem smislu te reči, a bez njih svet u kojem živimo ne bi bio ono što jeste. Fotografija je, prosto rečeno, materijalno svedočanstvo o nekom određenom trenutku, vreme zarobljeno u klopci starinske ili pak najmodernije tehnologije.

Digitalni kamkorderi i fotoaparati postali su deo standardnog inventara modernog turiste s početka 21. veka koji voli svuda da „zabode nos” i da „uslika” sve i svašta, pa čak i ako se to ponekad može smatrati neprimerenim. Kada se po povratku s puta utisci slegnu i dođe vreme za arhiviranje snimljenog materijala, obično se postavlja pitanje šta raditi s fotografijama, a šta s video-snimcima. Što se tiče ovog drugog, stvar je kristalno jasna – programi za nelinearnu digitalnu montažu će odraditi svoj posao, bolje ili lošije, u zavisnosti od umeća samog korisnika, ali će zato „fotke” ostati predmet sporenja jer se one mogu snimiti na običan CD, integrisati u DVD, povezati s videom i sl. Postoji li, međutim, način da se od njih napravi pravi pravcati film, da se dinamiziranjem pojedinih parametara stvori privid animacije i da one tako dobiju dimenziju koja im po prirodi ne pripada? Odgovor je jednostavan – postoji, a njegovo ime je Canopus Imaginate 2.0.

Dati kratku definiciju Imaginatea je vrlo teško, no ako zanemarimo neke njegove mogućnosti, možemo reći da se radi o najsveobuhvatnijem i verovatno najboljem programu za izradu (polu)profesionalnih animiranih prezentacija (engl. slideshow) i filmskih sekvenci od statičnih digitalnih fotografija postupkom dinamičkih transformacija. Neko bi mogao zajedljivo primetiti da jedan ACDSee u roku od dve-tri sekunde može da generiše sasvim pristojan slajd-šou, dakle, da uradi skoro isto, ali je upravo reč skoro ono što Imaginate odvaja od gomile „idiot friendly” programa koji od korisnika traže da učita fotografije i da se nakon toga zavali u fotelju i uživa. Ta mala nijansa čini ovaj softver zahtevnim, ali zato rezultati koji se pomoću njega ostvaruju spadaju u vrhunske.

Projekat dinamičke montaže fotografija započinje korakom koji se nameće kao jedini logičan – importovanjem svih slajdova koji će učestvovati u njemu (maksimalno 200). U toj prvoj fazi program korisniku daje mogućnost da aktivira čarobnjaka (wizard) koji će na osnovu nekoliko pitanja i predefinisanih template fajlova sam kreirati finalnu animaciju. Mora se priznati da ova funkcija, pored toga što je korisna za apsolutne početnike koji ne mogu da se snađu unutar programskog interfejsa, daje iznenađujuće rezultate, što je čini upotrebljivom čak i u slučaju ozbiljnih projekata. Na primer, tema po imenu From Here to There koristi relativno brze prelaze između scena, što je idealno za špicu akcionog tipa, dok se A Day to Remember oslanja na lagana pretapanja i zumiranja, što ga čini prikladnim za svečane prilike. Generalno gledano, u Imaginate 2.0 je ugrađen čitav niz čarobnjaka koji, nasuprot lošoj reputaciji koja se vezuje za njih, u ovom slučaju i te kako imaju smisla i olakšavaju rad.

Pošto se u suštini radi o softveru za digitalnu montažu, Canopusovi programeri nisu želeli da izmišljaju rupu na saksiji, te su Imaginate i vizuelno i funkcionalno približili klasičnim NLE aplikacijama kao što su Premiere Pro ili Vegas. Naravno, s obzirom na njegove specifičnosti, nije se ni moglo očekivati da baš sve bude isto, ali je činjenica da će poznavaocima programa za obradu video materijala biti potrebno svega sat-dva da ovladaju osnovnim mogućnostima Imaginatea.

Ono što odmah zapada za oko jeste to što se u dnu ekrana nalazi Timeline prozor (vremenska linija) u koji se smeštaju sve fotografije koje su sastavni deo projekta i u kojem se vide veze između njih. Dvostrukim klikom na bilo koji objekat otvara se poseban modul u kojem je moguće podešavati čitav niz osobina koje se menjaju u vremenu: od relativne pozicije u odnosu na nulu Dekartovog koordinatnog sistema, preko rotacije, distorzije i razmere, pa sve do zamagljivanja cele fotografije (ili nekog njenog regiona) i ponovnog dovođenja u fokus. Da bi proces parametarske transformacije slike bio što realniji, verzija 2.0 donela je editor elastičnih kriva (splajnova) koje služe da se sa savršenom preciznošću definišu trajektorije kretanja objekta u odnosu na sve tri ose (X, Y i Z). To direktno implicira da novi Imaginate bez problema radi u 3D okruženju.

Pored vremenske linije, ključni deo interfejsa jeste polje Scene Templates u kojem su smeštene desetine različitih vrsta tranzicija (podeljenih na dve grupe: Construction i Themes) koje se koriste za povezivanje dve fotografije (pretapanja, zumiranja, rotacije itd). Njih ne treba mešati s gorepomenutim projektnim temama jer su potpuno upravljive, a ponašanje im se kontroliše u tzv. Scene Overlap prozoru. Koristeći splajnove, korisnik u njemu precizno definiše metod, dinamiku i trajanje preklapanja između dva frejma.

Sklopljenoj fotoanimaciji može se dodeliti zvučna podloga (program podržava sve značajne formate). Importovani audio fajl se po želji korisnika prilagođava karakteristikama animacije (moguće je njegovo sečenje, rastezanje, editovanje zvučnih pretapanja), ali se isto tako Imaginateu može dati sloboda da sam prilagodi dužinu trajanja animacije zvučnom zapisu.

Konačno, kada je sve pripremljeno, sledi završno renderovanje u nekom od uobičajenih formata (AVI, DV AVI, MPEG itd), u standardnim odnosima slike 4:3 ili 16:9. Kvalitet izlaznog videa je sjajan, što se naročito vidi prilikom zumiranja fotografija relativno niskih rezolucija kada se pikselizacija teško ili uopšte ne primećuje. Za one ambicioznije treba reći da program podržava upotrebu alfa kanala, čime je omogućeno renderovanje delimično providnih sekvenci, što je idealno za uklapanje u pozadine. Takođe, iako se vodi kao autonoman program, Imaginate može da se ponaša kao plug-in za ozbiljne NLE aplikacije. Moguće je, recimo, sirov Imaginateov projekat integrisati u Premiereov projekat bez prethodnog renderovanja, a onda, kada za to dođe vreme, uraditi taj posao kao da je u pitanju jedinstveni film.

Canopus Imaginate 2.0 predstavlja savršenu dopunu programima za nelinearnu video montažu i specijalne efekte, pomoću koje se za kratko vreme mogu realizovati atraktivne špice, pozadinske animacije i slično. Njegova upotrebna vrednost daleko prevazilazi cenu i zato ne treba sumnjati da će naći svoje mesto u paleti alata koje koriste ljudi kojima je video profesija.

Slobodan MACEDONIĆ

 
Canopus Imaginate 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Creative Painter 2.1
Earth Explorer 2.51
VST plug-inovi za Cubase
CD/DVD Diagnostic 2.1.3
Macromedia RoboDemo 5.0.0.7
Raxco PerfectDisk Server 6.0

Potrebno:
Windows 2000/XP, Pentium III 800 MHz, 256 MB RAM
Veličina:
1 CD, 100 MB na HD
Cena:
200 dolara
Adresa:
www .canopus .us /US /products /Imaginate2 /pm _imaginate2 .asp
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera