TEST DRIVE<>
082005<><>

Vivax Imago DVD-K200

Skriveni kvalitet

Vivax Imago DVD-K200
Vivax Imago DVD-K200
Formati: DVD, DivX, MP3, JPEG
Ostalo: 5.1 surround zvuk, 6 formata slike, programiranje liste od 12 pesama
U poslednje vreme kod nas se pojavljuju plejeri s Dalekog istoka koji su relativno jeftini, a koji nude (gotovo) sve što je prosečnom korisniku neophodno za kućnu zabavu. Ni kineski Vivax po tom pitanju nije izuzetak. Čita dosta formata, ima sve potrebne priključke, a prikazuje i DivX sa titlovima što je kod nas naročito bitna stavka. Uz njega se naravno dobija i sve što je potrebno za brz start, što je i uobičajeno za većinu manje poznatih proizvođača. Sa povezivanjem nećete imati nikakvih problema jer ima praktično sve poznate konektore (osim VGA), a kablova ima i više nego što je potrebno (isporučuje se video-činč, plus dva trožilna činč kabla, za povezivanje 5.1 zvučnika). U tome će vam pomoći i prevedeno uputstvo sa sličicama u kojem je sve detaljno objašnjeno, mada je u nekim delovima nedorečeno (npr. kada je reč o DivX titlovima).

Po veličini plejer ne spada u kompaktne, a ono što je kod njega interesantno jeste neobičan sistem za ubacivanje diskova. Naime, ležište diska se uopšte ne vidi, a kada pritisnete taster eject, poklopac sa gornje strane se podiže i izlazi tanko ležište za disk koje je skriveno iza. Takođe ispod poklopca se nalaze i osnovni tasteri (plej, stop itd.), pa kad je poklopac spušten, sve je zamaskirano i samo natpisi na njemu odaju da se u stvari radi o DVD plejeru. Displej nećemo posebno komentarisati, samo ćemo napomenuti da smo viđali svakakve displeje, ali ne i narandžasto-crveni displej na plavoj pozadini. Iako izgleda interesantno i drugačije, ipak se ne bi moglo reći da je praktičan za čitanje.

Vivax Imago DVD-K200
Vivax Imago DVD-K200
Meni za podešavanje je na hrvatskom i ima uobičajene opcije, od kojih ćemo izdvojiti nešto detaljnije podešavanje zvuka, kao i podešavanje formata slike na čak šest načina (fill, original, horizontal fit, vertical fit, fit to screen i pan scan). Pomoću ove opcije u kombinaciji sa trostrukim zumom možete namestiti sliku po želji, ali to ima smisla samo kod gledanja DivX-a jer kod gledanja DVD-a ova opcija uglavnom ne funkcioniše pošto je na većini originalnih diskova zaključan format (čast izuzecima).

Prikazivanje DVD-ova je manje-više standardno, a što se DivX-a tiče, ponaša se sasvim korektno. Podržani su svi važniji formati, a može da prikazuje i titlove s domaćim slovima, mada to u uputstvu nigde ne piše. Titl ne može da se bira kao kod drugih plejera, već mora da se nalazi u istom direktorijumu i mora biti istog naziva kao i film (.sub ili .srt format), pa će ga plejer automatski učitati. Slova su bela sa crnim okvirom i veoma su čitljiva. Nešto su manja nego kod drugih plejera (npr. prošlomesečnog Trioteca ili pre nekoliko meseci opisanog SkyVisiona), ali zato i dugački titlovi staju bez problema. Iza titla se nalazi i providna crna pozadina koja dodatno olakšava čitanje, a jedino što smeta je što ona pokriva celu dužinu ekrana umesto samo deo gde je titl. No, to je stvar ukusa. Nismo našli informaciju da li je i kako moguće promeniti firmver, a time i izgled titla, ali bilo bi lepo da je korisnicima ostavljena i ta mogućnost.

Plejer muzike je dobar. Dok ide pesma, smenjuju se informacije iz ID3 tagova, prikazuju se puni nazivi pesama što olakšava navigaciju, a može se programirati do 12 pesama. Pesme iz svih direktorijuma su grupisane u jednu listu, što i nije tako loše jer se lakše pronalaze, ali može biti i problem ako imate DVD sa hiljadu pesama. Daljinski je dobar, ima meke tastere i dosta funkcija. Nešto slabije reaguje ako niste tačno ispred uređaja, a imamo zamerke i na raspored tastera (na primer, tasteri za ubrzavanje i promenu poglavlja se nalaze skroz pri dnu, pa su nezgodni za pritiskanje).

Izgled i raspored menija je, inače, veoma sličan kao kod plejera Toshiba SD-340E koji smo prikazali u jednom od prethodnih brojeva, pa bi se moglo zaključiti da se radi o istoj tehnologiji. S obzirom na to da postoje i drugi Vivax proizvodi zasnovani na Toshiba tehnologiji (npr. klima-uređaji), to ne bi bilo ništa čudno. Osim što je meni veoma sličan, i u radu se ponaša isto, pa i za njega važi da je osetljiv na medije, ne čita sve formate, a i nadogradnja firmvera je pod znakom pitanja. No, i pored toga, Vivax je sasvim solidan plejer koji će sigurno zadovoljiti većinu korisnika.

Dejan STEPANOVIĆ

 
Asus P5LD2 Deluxe WiFi/TV
Inform Guard 3000AP
Planet NAS-1100
Canon Canoscan 4200F
Samsung SyncMaster 730BF
ViewSonic VX912B, Samsung SyncMaster 913B
Apple Mac mini
Asus M6000V, Hewlett-Packard Compaq nx8220
Sunsway ST Lab A-8001 MP3 Player
Vivax Imago DVD-K200
Šta mislite o ovom tekstu?
Coolnection CL-1005, Olympia Du@lphone 9211 IP, Sipura SPA-2000 i SPA-3000
Canon Laser Shot LBP2900
Lexmark T430 DN
Asus Vento 3600, Thermaltake Xaser V Damier V5000C / Shark VA7000BWA
Logitech QuickCam Chat, Genius VideoCAM Messenger / VideoCAM SlimClip / VideoCAM Trek, Wiretek USB 2.0 PC Camera / USB 2.0 Bear PC Camera, Chicony TwinkleCam Pro DC-2120, TMV-200
Kodak EasyShare Z700
Altec Lansing VS-3151R, Speed-Link Powerstixx 5.1, Genius SW-HF5.1 1200 / SW-HF5.1 3000
V-Gear TVBox SX
Logitech MX518
NEC UF0002
Philips Key011 / Key013
Sweex KX 7201 Keyboard
VeriTech Card Driver
Lestar PC-5ST
ProLink PixelView PlayTV Pro 2 (PV-M4500)
TechniSat SkyStar USB
Gigabyte GO-W1608A
A4Tech Big Wheel Shining Zoom 5K BW-26

Vrsta:
DivX plejer
Proizvođač:
MS Industrial
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera