INTERNET<>
112005<><>

.yu

Stiže WiMAX!

Prva komercijalna mreža u novoj tehnologiji kod nas – promene parametara za ADSL pristup – HotSpot kafići – RAT ipak dobio novac – novi zakoni

Dugo je Srbija važila za slepo crevo po pitanju komunikacija, bilo da su u pitanju žične ili bežične. Tokom ove godine situacija se znatno popravila naporima Telekoma Srbija da spremno dočeka konkurenciju nakon ukidanja monopola, uveden je ADSL, radovi se izvode na velikom broju centrala. Takođe, veliki broj pristupnih tačaka raznih bežičnih mreža već je postavljen širom Srbije. I pored svega, ipak nas je iznenadila vest da će u Srbiji biti izgrađena prva komercijalna WiMAX mreža.

Prema vestima koje su se pojavile na sajtovima koji se bave bežičnim mrežama, VeratNet je 23. septembra potpisao ugovor sa korporacijom ZTE, vodećim proizvođačem bežične i telekomunikacione opreme u Kini i jednim od najznačajnijih u svetu (wwwen.zte.com.cn:8080/English/02news/detail.jsp?CateName=News&ID=4626). Ugovor predviđa isporuku i instalaciju opreme za mrežu koja bi pokrila čitavu teritoriju Srbije do juna 2007. godine. Prva faza se odnosi na poslovne korisnike u Beogradu i u planu je da u januaru 2006. krene s radom. Zanimljivo je što je VeratNet osim standardnih WiMAX mogućnosti ugovorio i isporuku opreme koja omogućava i mobile WiMAX (IEEE 802.16e) s mogućnošću roaminga.

ZTE-u će ovo biti prva instalacija WiMAX-a u Evropi. To ne znači da je u pitanju neka malo poznata kineska firma. Naprotiv, ZTE se WiMAX-om bavi od 2002. godine i proizvodi kompletnu infrastrukturu za ovu vrstu mreže i različite vrste klijentskog hardvera koji funkcioniše na frekvencijama od 3,5 GHz, 2,3 GHz, 3,3 GHz, 3,7 GHz, 5,8 GHz i 26 GHz. ZTE je jedan od trinaest članova borda WiMAX foruma i poseduje tri istraživačko-razvojna centra u Kini i USA sa preko 400 ljudi koji se bave isključivo WiMAX problematikom. WiMAX instalacije ZTE je do sada imala na tlu Azije i radi jednu u Africi, a u Evropi je već prisutna na polju žičnih telekomunikacija.

ATM vs Ethernet LLC

Telekom Srbija je nastavio s radovima na telefonskim centralama u cilju poboljšanja ADSL usluge i omogućavanja što većeg broja krajnjih korisnika ovog servisa. Prema ranijim najavama, uskoro bi trebalo da prorade prvi ADSL priključci u Novom Sadu, a zatim i u Nišu. Međutim, pre toga došlo je do promene konfiguracija i, prema nekim informacijama, čak zamene dela opreme u centralama u Beogradu. ATC-ovi Novi Beograd, Tošin bunar, Bežanija i Krunski venac su to već pregrmeli, kao i njihovi korisnici, a ista promena se očekuje i na ostalim centralama. S korisničke strane u pitanju je promena konfiguracije ADSL modema i rutera sa PPP over ATM tj. PPPoA VCMUX u PPP over Ethernet LLC tj. PPPoE LLC. Ukoliko ADSL prestane da vam radi, promenite ove parametre ili pozovite tehničku podršku svog provajdera.

Verovatno će uskoro uslediti i promena pozivnih brojeva za 041 i 042 dial-up na osnovu nove šeme pozivnih brojeva (pogledajte letak koji ste dobili uz telefonski račun), no o tome više kada se i desi.

Nakon popusta za učenike osnovnih i srednjih škola, EUnet je uveo popust i za studente. Svi studenti koji tokom ove školske godine donesu svoj indeks i kupon iz „Vodiča za studente Beogradskog univerziteta”, koji je štampan u saradnji sa Savezom studenata Beograda u tiražu od 15.000 primeraka i podeljen po fakultetima Beogradskog univerziteta, dobiće 20% popusta na ADSL uslugu.

Bez žica, molim

Kompanija SBB uvela je novu uslugu bežičnog Interneta u više od 20 kafea, barova i restorana u Beogradu. Nova ponuda SBB-a pod nazivom Hot Spot označena je posebnom nalepnicom na ulaznim vratima, a tokom početnog promotivnog perioda ova usluga je besplatna.

Poslovni ljudi, gosti barova i restorana, imaće priliku da preko svojih laptop uređaja preko Interneta ostanu u kontaktu s klijentima, partnerima i kancelarijom. Neophodan uslov za korišćenje ove usluge i uspostavljanje bežične veze s Internetom jeste da uređaj poseduje wireless network interfejs kartice (Wireless PCMCI). Vezu s globalnom mrežom obezbeđuje broadband Internet koji se do objekta distribuira preko optičke mreže kablovskog sistema SBB-a. Osoblje lokala je upućeno u pristupne šifre i pomoći će vam prilikom podešavanja parametara.

Želja SBB-a je da ovu ponudu uvede u preko 100 javnih objekata širom prestonice, a u planu je da se ponuda proširi i na Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Spisak lokala koji su Hot Spot i u kojima trenutno traje promotivni period možete videti na adresi www.sbb.co.yu/hotspot/hotspot.html.

Sve po zakonu

Republička agencija za telekomunikacije je nakon ultimatuma Vladi Republike Srbije dobila sredstva i nastavila sa svojim konstituisanjem. U okviru ovih aktivnosti na sajtu agencije objavljeno je više konkursa za primanje u stalni radni odnos i konkurs za izradu logotipa agencije (www.rat.org.yu). Na sajt je postavljena i organizaciona struktura agencije (www.rat.org.yu/doc/Organizaciona%20sema%20RAT-a.pdf).

Na osnovu ovih aktivnosti nadamo se da će, kao što je i obećano, krajem godine agencija postati operativna.

Do tada Vlada i Skupština Republike Srbije predlažu i usvajaju zakone koji se odnose na računare i telekomunikacije.

Usvojen je Krivični zakon koji donosi brojne izmene i dopune u regulisanju krivičnih dela iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Stari Krivični zakon Republike Srbije može se još uvek naći u sekciji „Zakoni” na sajtu www.2ojt.sr.gov.yu, a kompletan tekst novog Krivičnog zakonika Srbije može se naći na sajtu Skupštine Srbije: www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=285&t=Z.

U tekstu zakona su prvi put definisani termini kao što su „računarska mreža” i „računarski virus”, a takođe se određuje da neki oblici koji su ranije bili opisani isključivo fizički opipljivim postojanjem mogu biti i elektronski (npr. spis, pismo).

U nacrtu novog Zakona o oglašavanju usvojeni su mnogi predlozi sa javnih rasprava. Tako je Internet uvršten u spisak medija koji se koriste za oglašavanje, zabranjen je e-mail spem reklamnim porukama i slanje e-mail poruka sa lažnim predstavljanjem. Međutim, Udruženje korisnika telekomunikacija i Centar za razvoj Interneta nisu zadovoljni odredbama o privatnosti podataka koji su ranije prikupljeni o krajnjim konzumentima direktnog marketinga i načinima jednostavnog i besplatnog skidanja s takvih spiskova pa će svoje zamerke uputiti Skupštini Srbije kako bi se one našle kao amandmani u skupštinskoj raspravi.

Dušan DINGARAC

 
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
Bitka za prevlast na Internetu
Bezbednost na Mreži
Knjige u elektronskom formatu
Spear phishing
Sajtovi pod lupom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera