INTERNET<>
122005<><>

.yu

Čekajući Novu godinu

Ovomesečni događaji samo najavljuju nove zanimljivosti

Prema prošlomesečnim konkursima, Republička agencija za telekomunikacije (www.rat.org.yu) popunila je gotovo sva predviđena radna mesta i izabrala rešenje za logotip pa se nadamo da bi uskoro, početkom naredne godine, mogla da počne da funkcioniše u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

U Crnoj Gori je započeo proces integracije Telekoma, Moneta i Interneta u Telekom grupu. Ideja o harmonizaciji fiksne i mobilne telefonije i Interneta nije nova, mnogi evropski nacionalni operateri objedinjuju ove segmente poslovanja (France Telecom, Telekom Italia). Pre mesec dana i Mađar telekom je najavio integraciju fiksne i mobilne telefonije, a sva ova događanja u okruženju samo dovode u sumnju sprovođenje zakona o podeli Telekoma Srbije.

Pomoćnik ministra za kapitalne investicije Bratislav Blagojević izjavio je da u Srbiji ima 800.000 korisnika Interneta i 40 provajdera, ali da ne možemo biti zadovoljni načinom na koji je uređen taj deo telekomunikacija.

Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu nacionalne strategije za informaciono društvo u Srbiji (www.mntr.sr.gov.yu). Rasprava je trajala od 10. do 30. novembra, a pored klasičnih načina dostavljanja primedbi, predloga i sugestija, to je moglo da se učini i putem foruma na adresi www.mntr.sr.gov.yu/forum.

Telekom Srbija je putem sajta www.dajmiime.com birao ime za svoj novi portal. Prvu nagradu je osvojio predlog www.nadlanu.com i uskoro se očekuje da portal zaživi.

Proradio je novi oglasni sajt www.okberza.com. Korisnicima nudi mogućnost da postave besplatan mali oglas uz fotografiju po želji u preko 30 kategorija i velikom broju potkategorija.

Provajderi

Telekom je tokom proteklog meseca nastavio s menjanjem ADSL opreme po centralama širom Beograda, čak i bez prethodnih najava, tako da su i sajtovi provajdera koji su obaveštavali o radovima na pojedinim centralama postali neažurni.

PTTnet je povećao broj ulaznih linija za 30 na broju (041)505-333, veza Beograda sa Kragujevcem je povećana na 6 Mbit/s, a ka Nišu na čitavih 12 Mbit/s.

Sezampro je uveo popust od 5 procenata ukoliko se ADSL pretplata produži pre ili na dan isteka tekuće pretplate. Ako se istovremeno pretplata produži za tri meseca, dobija se dodatnih 6 procenata popusta.

SBB je tokom novembra nastavio sa promocijama svog hot spot sistema po beogradskim kafićima koji su članovi SBB Cafe Networka. Ujedno, od novembra SBB je proširio ponudu prepaid paketa. Sada postoje paketi koji traju i do godinu dana, a cene za postpaid uslugu su niže i do 50 procenata.

Pažljivi čitaoci koji iz meseca u mesec čitaju .yu i ISP info verovatno su primetili da gotovo i ne pišemo o provajderima koji nude isključivo dial-up pristup. Razlog je nedostatak vesti u ovoj oblasti. Naime, retko se dešavaju promene cena i drugih uslova, posebno od kada je SMIN zavladao dial-up pristupom. Međutim, s obzirom na nisku penetraciju broadband Internet konekcija kod nas, modemski pristup je i dalje najzastupljeniji. Upravo zbog toga u poslednjih godinu-dve pojavili su se dial-up provajderi koji nude svoje usluge preko SMIN-a. Da cene Internet sata kod takvih provajdera mogu da budu i veoma povoljne, dokazuje primer provajdera Bug (www.bug.co.yu) koji u prepaid režimu nudi SMS plaćanje sa cenom od 5 dinara po satu plus PDV. Sa takvom cenom ovaj provajder je uspeo da stekne hiljadu korisnika za nepuna dva meseca, ali se sada susreće s problemom broja ulaznih linija...

Dušan DINGARAC

 
Web tehnike (1)
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
Blog – elektronska verzija ispovesti
Pretraživanje
Forum „Sveta kompjutera”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera