INTERNET<>
122005<><>

Blog – elektronska verzija ispovesti

Kultura blogovanja

Da li je sloboda govora dobila svoje najmoćnije oružje?

Blog ili weblog je, kako navodi Web enciklopedija „Wikipedia”, Web sajt napravljen u formi dnevnika odnosno ličnog komentara. Predstavlja neku vrstu svakodnevnog virtuelnog komentatora lokalnih dešavanja i svetskih zbivanja i prezentaciju ličnih interesovanja i iskustava ili jednostavno ispovest vlasnika bloga. Čuvene reči „dragi dnevniče” sada nećete naći, ali je istorijat ove virtuelne prezentacije doskora zvučao upravo tako!

Početke blogovanja nalazimo između 1997. i 1999. godine kada su kovanice weblog i kasnije blog prvi put upotrebljene na Internetu, dok je prva blog zajednica, Open Diary (www.opendiary.com), osnovana 1998. godine. U pitanju je sajt na kojem preovladavaju lični blogovi pisani u vidu dnevnika, putem kojih korisnici svakodnevno opisuju svoja zapažanja, iskustva, pružaju na uvid priče i pesme ili video-zapise svojih razmišljanja. U vreme nastanka Open Diary je objedinio preko 2000 on-line dnevnika; danas na njemu gostuje preko 400.000 blogera. Ova vrsta bloga je jedna od najzastupljenijih na Webu i, po ovogodišnjoj studiji američkog istraživačkog centra Pew, jedan od četiri korisnika Interneta ih čita. Po istoj studiji, svaki šesti Amerikanac svakodnevno čita blogove, dok druga analiza kaže da desetine miliona stanovnika ove države provedu između 40 minuta i tri i po sata dnevno čitajući i postavljajući postove na blogu. To je i drugima dalo ideju da naprave sajtove koji će korisnicima Interneta pružati usluge otvaranja bloga – veoma nalik provajderima besplatnih Web mejlova. Ovo se pokazalo kao unosan posao: blog je tokom vremena prestao da bude „lična svojina” jer su mnogi blogeri i drugima dozvoljavali da iznesu svoje komentare ili viđenje stvari, često zasnovano na početnoj misli vlasnika bloga. Na taj način je ova vrsta Web sajta postala vid interaktivnog medija u kojem učestvuje veliki broj zainteresovanih ljudi. Do 2003. godine blog je iz ličnog dnevnika prerastao u moćan aparat prenošenja vesti i oštrog zastupanja političkog mišljenja, što je bilo naročito vidno tokom rata u Iraku. I danas vlada veliki sukob između firmi i blogera kojima je to jedina mogućnost da iskoriste slobodu govora u najsirovijem (da ne kažemo necenzurisanom) obliku. Kao što mnoge konzervativne akademske i političke struje još uvek ne prihvataju Internet kao relevantan medij i mesto kreativnog stvaralaštva, tako i jedan deo modernog društva ne shvata blog ozbiljno. Ipak, on vremenom prerasta u mainstream ideju koja omogućava ne samo slobodno ispoljavanje političkih i drugih misli već deluje i kao kulturološki fenomen – podjednako moćno spaja istomišljenike i razdvaja protivnike.

Kako blogovati?

Početke blogovanja kod nas „Svet kompjutera” je dokumentovao još 2003. godine, kada smo predstavili i prvi domaći blog portal. Godinu dana kasnije zvanično je pokrenut i prvi crnogorski blog servis (www.blogovanje.com), kao i najpopularniji blog portal u „komšiluku” – hrvatski www.blog.hr. Na ovom poslednjem može se naći interesantan tekst o fenomenu komentara na blogu, u kojem se ukratko kaže da njihov broj, pa ni posete nisu pouzdano merilo njegovog kvaliteta, potvrđujući izreku da kvantitet ne podrazumeva i kvalitet. Po njima, najbolje prolaze tzv. lifestyle blogovi, dok oni s ozbiljnijim sadržajem, pogotovo putopisni ili specijalizovani, nisu baš omiljeni među komentatorima... Ako ste zainteresovani da nađete neke interesantne blogove kod nas i u svetu, možete upotrebiti Google Blog pretraživač – blogsearch.google.com; čak ni Google ne želi da prenebregne važnost ove vrste moderne komunikacije. Prvi blog alat u Srbiji nalazi se na adresi www.mojblog.co.yu/default1.aspx, dok je broj drugih besplatnih blog portala na Internetu (na engleskom i drugim stranim jezicima) zaista impozantan. Kao inspiracija može da vam posluži „Timeova” lista najboljih blog strana u ovoj godini: www.time.com/time/business/article/0,8599,1072872,00.html.

Da sve nije tako ružičasto, ponovo pokazuje Pew studija: iako 32 miliona Amerikanaca čita blogove, više od 62% anketiranih nikad nisu ni čuli za blog! Paradoks? Pre pokazatelj da uzimamo stvari zdravo za gotovo: veliki broj korisnika Interneta nije čuo ni za Google...

Iris MILJKOVIĆ

 
Web tehnike (1)
.yu
Blog – elektronska verzija ispovesti
Šta mislite o ovom tekstu?
Pretraživanje
Forum „Sveta kompjutera”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera