INTERNET<>
122005<><>

Forum „Sveta kompjutera”

Naš časopis se oduvek trudio da ostvari dobar kontakt sa svojim čitaocima. Prvo je to bilo putem dežurnog telefona, kasnije smo imali BBS (Bulletin Board System), a sada, evo, na našem sajtu otvaramo Web forum.

Pojam Web foruma uglavnom je poznat onima koji koriste Internet. Radi se o sistemu razmene informacija (teksta, slika, programa, linkova...) putem ostavljanja poruka. Poruke se čuvaju u bazi podataka, obično tipa MySQL, a ceo posao regulisan je putem skriptova pisanih u programskom jeziku PHP. U porukama se koriste sve prednosti Weba – u tekst je moguće umetati komande za formatiranje (promenu izgleda teksta), hiperveze (linkove) ka bilo kom drugom javnom sadržaju na Mreži, slike, emotikone („smajlije”) koji pomažu da se preciznije izrazite i, u izvesnoj meri (uglavnom ograničeno slobodnim memorijskim prostorom na serveru i autorskim pravima) – programe i bilo kakve druge fajlove.

Postoji nekoliko popularnih programskih paketa za realizaciju foruma. Iako su neki od njih besplatni, odlučili smo da nabavimo komercijalni softver koji se plaća, za koji postoji tehnička podrška i mogućnost besplatnog ažuriranja. Izabrali smo vBulletin (trenutna verzija 3.5.0) koji je popularan, dobro podržan, a rasprostranjen je i na domaćim serverima.

Do foruma stižete preko linka na početnoj stranici sajta „Sveta kompjutera” www.sk.co.yu (možete li da ga nađete?) ili direktno (www.sk.co.yu/forum).

Želeli smo da se izgled foruma uklapa u osnovne odlike dizajna celog sajta „Sveta kompjutera”. Međutim, prilagođavanje dizajna foruma pokazalo se kao prilično složen posao tako da ono što trenutno vidite možete smatrati privremenim, a izmene će se vršiti u hodu.

Smatrali smo da sav tekst i komande foruma treba da budu prevedeni na naš jezik. U paketu sa softverom dobijen je i prevod na srpski, ali je on morao mnogo da se dorađuje. Trenutna verzija je u velikoj meri dovršena, ali se neprekidno doteruje i polira. Ako, dakle, negde pročitate da imate „1 poruke” ili je neki deo teksta ostao na engleskom, znajte da će to veoma brzo biti ispravljeno. Naravno, slobodno nam prijavite sve štamparske i logičke greške, kao i eventualno neuobičajeno ponašanje linkova i komandi. Ako pak više volite da sve bude na engleskom, imate i tu mogućnost.

Šta je šta

Organizacija foruma i terminologija pomalo se razlikuju od programa do programa, ali sve je uglavnom standardizovano. Poruke su tematski organizovane u tzv. kategorije (kod nas to uglavnom odgovara rubrikama u časopisu), zatim u forume („sobe”), a ovi se dalje dele na teme („threads”). Svaka soba ima svog „domaćina” tj. moderatora koji usmerava diskusiju i stara se o tome da se poštuje „kućni red”, a to uglavnom znači da poruke treba da se drže teme, da budu smislene, da u njima ne bude vređanja i netrpeljivosti niti nedozvoljenog i nezakonitog sadržaja (recimo linkova na „warez” sajtove koji se bave piratskim softverom).

Pravila foruma mogu se dobiti putem linka koji se nalazi u vrhu početne stranice foruma. Jasno je napisano šta se sme, a šta se ne sme tako da niko ne može da kaže kako „nije bio obavešten”.

 
Moderatori imaju velika ovlašćenja – da brišu ili prepravljaju neodgovarajuće poruke, premeštaju poruke tamo gde tematski pripadaju, spajaju više poruka u jednu, pa čak i da kažnjavaju korisnike privremenim ili stalnim isključenjem („banovanjem”) ako zaključe da je to potrebno. To možda izgleda previše strogo, ali je neophodno održati disciplinu kako bi informacije sa foruma bile svima od koristi. Piskaranje gomile nebitnih poruka, izmotavanje i nepridržavanje teme (tzv. offtopic) i slično otežava nekom pronalaženje informacija potrebnih da reši problem, usporava forum, a i nepotrebno zauzima dragoceno mesto na serveru.

Sobe, teme, poruke

Ceo forum organizovan je u tabele. Na početnoj strani, u redove tabele poređani su forumi („sobe”), klikom na izabranu sobu otvara se tabela u kojoj su prikazane teme, a izborom teme dobijaju se pojedinačne poruke. Ako neka tabela ne može da stane na jednu stranicu, u dnu ćete videti brojeve i strelice za prelaženje sa stranice na stranicu. Pojedini elementi u tabelama predstavljaju linkove koji otvaraju menije, omogućavaju navigaciju ili drukčije sortiranje – stavite pokazivač miša na njih da biste videli šta čemu služi. Ispod svake tabele (forumi, teme, poruke) u dnu se nalaze opcije vezane za način prikaza i sortiranja.

Poruke su najčešće poređane u tabelu, mada korisnik može da izabere i drukčiji način prikaza (probajte) i drukčiji tip sortiranja. Uostalom, odvojte malo vremena i proučite Uputstvo (link je u vrhu svake stranice) – tako ćete se mnogo bolje snaći i manje ćete lutati. Levo iznad tabele, u obliku stabla, prikazano je u kom se delu foruma nalazite, a delovi tog stabla mogu se koristiti i kao linkovi za brzu navigaciju po forumu.

Svaka poruka sastoji se od dva dela. Zaglavlje je smešteno u polje s leve strane. Sadrži korisničko ime pošiljaoca, njegovu „korisničku titulu”, ukupan broj poruka koje je poslao i njegovu „reputaciju” (više o tome u posebnom okviru). Može da sadrži i još neke podatke (lokaciju korisnika, njegove godine, linkove za pozivanje programa za instant-poruke i slično), kao i sličicu koju je korisnik odabrao da ga predstavlja („avatar”). Korišćenje avatara, međutim, trenutno je onemogućeno jer još uvek ispitujemo mogućnosti i brzinu servera – ne bismo želeli da zbog šarenih džidža-bidža forum postane previše spor i neupotrebljiv.

Ako kliknete na korisničko ime u zaglavlju bilo koje poruke, dobićete meni koji vam daje nekoliko mogućnosti. Najzanimljivija je mogućnost da tom korisniku pošaljete ličnu poruku koju samo on može da vidi.

Drugi deo je telo poruke. Na vrhu je naslov (ako vas mrzi da ga pišete, automatski će se upisati naslov teme ili poruke na koju odgovarate). Sledi, naravno, tekst, ali se tu može naći i neka slika ili link na određeni fajl odnosno drugu poruku sa foruma. Tekst možete da formatirate na različite načine – bilo klikom na odgovarajuću komandu prilikom unošenja, bilo ručnim kucanjem odgovarajućeg koda (u dnu stranice piše koji su kodovi dozvoljeni; kliknite na neki od njih i dobićete objašnjenje). U tekstu možete navesti (citirati, „kvotovati”) deo teksta poruke na koju odgovarate. Ako to radite, potrudite se da iz citata izbacite sve što je nepotrebno – veoma je ružno videti ogroman citat i samo nekoliko reči novog teksta! Uz poruku možete poslati prilog („attachment”), postaviti sliku, ubaciti deo teksta koji se ne formatira automatski (programski kôd i slično) ili link na bilo koju Web lokaciju, uključujući i delove samog foruma. Veće fajlove ne šaljite kao priloge – umesto toga postavite linkove na Web lokacije odakle se oni mogu preuzeti.

Svaka poruka može da sadrži potpis koji se automatski ubacuje, ali je to na našem forumu isključeno iz istog razloga kao i avatari. Razmislićemo o uključivanju jedne ili obe mogućnosti, ako to bude moguće.

3, 2, 1, krećemo!

Verovatno ste se do sada zapitali kako dobijate korisničko ime koje će se pojavljivati u zaglavlju vaših poruka. Takođe, sigurno ste primetili i da možete samo da čitate postojeće poruke, a nije vam dozvoljeno da šaljete svoje. Registracijom stičete pravo na korisničko ime po izboru (uz određena ograničenja, pogledajte tekst o pravilima foruma u posebnom okviru) i pravo da ravnopravno učestvujete u radu foruma. Registracijom ujedno i potvrđujete da se slažete sa pravilima foruma i obavezujete se da ćete ih se pridržavati.

Prilikom registracije birate korisničko ime i lozinku za pristup. Lozinku dobro čuvajte – ako je neko sazna i u vaše ime napravi rusvaj na forumu, niko vam neće verovati da to niste bili vi (o kazni da i ne govorimo)! Postoji još nekoliko bezbednosnih mehanizama koji sprečavaju da se na forum registruju lažni korisnici, u stvari zlonamerni programi za spemovanje. Kao prvo, obavezni ste da unesete svoju e-mail adresu – na nju će vam biti poslata poruka sa uputstvom kako da dovršite registraciju. Kao drugo, bićete zamoljeni da sa date slike prepišete slova i brojeve, koji su napisani tako da može da ih prepozna samo čovek.

Dalje se od vas traži da unesete svoj datum rođenja (neće biti prikazan javno ako vi to ne želite). Nemojte da varate jer vam inače forum neće čestitati rođendan kad treba! Ostali podaci nisu obavezni, ali ništa vas ne košta da ih unesete – ostali korisnici znaće s kim imaju posla, a poruke će izgledati živopisnije. Ako vam nešto nije jasno, uvek možete da pogledate Uputstvo.

Kada ste se registrovali, potražite svoj korisnički kontrolni panel i podesite opcije po svojoj želji. Isprobajte mogućnosti foruma i ne plašite se da ćete nešto pokvariti. U krajnjem (ali zaista krajnjem) slučaju, obratite se administratoru za pomoć.

Kada ste sve završili, možete da probate da pošaljete poruku. Odaberite sobu i temu za koju mislite da imate šta da kažete... ili pak otvorite novu temu (prvo proverite da li nešto slično već postoji). Ako odgovarate na neku postojeću poruku, kliknite na „dugme” za slanje poruke ispod te poruke (desno). Susedno dugme je za odgovor sa citatom – u poruku će automatski biti umetnut tekst poruke na koju odgovarate zajedno sa komandama („tagovima”) za označavanje citata. Iz citata obrišite višak pazeći da ne pokvarite tagove [quote=ime] i [/guote]. Dopišite svoj tekst i kliknite na dugme za postavljanje poruke. Ako ne odgovarate na neku određenu poruku, možete da kliknete na bilo koje dugme za slanje – uz poruke ili ispod cele tabele. Vaša poruka će u svakom slučaju biti postavljena kao najnovija od svih, to jest ispod ili iznad svih ostalih poruka, u zavisnosti od toga kako ste postavili sortiranje.

Ovde ćemo stati – vama prepuštamo da sami otkrijete sve „fore i fazone” koje forum nudi.

• • •

Nadamo se da ćete uz forum „Sveta kompjutera” provesti prijatne trenutke. Učestvujte u diskusijama, glasajte, isprobavajte, učite. Javite kako vam se forum sviđa, šaljite nam svoje predloge i prijavite eventualne greške. Sve je na vama.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
Web tehnike (1)
.yu
Blog – elektronska verzija ispovesti
Pretraživanje
Forum „Sveta kompjutera”
Šta mislite o ovom tekstu?

Kućni red
Pravila ponašanja na forumu su jasna i zdravorazumska. Detaljan tekst možete naći na početnoj stranici foruma ili u okviru Uputstava (FAQ).
Zabranjeno je za korisnička imena koristiti imena kriminalaca, ratnih zločinaca i haških optuženika. Takođe, administrator foruma ima diskreciono pravo da ne prihvati neka korisnička imena (uglavnom ako su nejasna, uvredljiva, „duhovita” i slično).
Ako postavljate novu temu, dužni ste da prethodno proverite da li nešto slično ili istovetno već postoji. Pri tom se možete pomoći opcijom za pretraživanje i, kasnije, spiskom sličnih tema u dnu svake stranice sa temama. Naslov teme treba da jasno opisuje o čemu se radi (a ne „Pomoć! Problem!”, „Help!!! Help!!!” ili „Zašto mi je obrisana poruka???!!!***%%%$$$”).
Trudite se da poruke pišete jasno i čitko, bez suvišnih pojedinosti i držeći se teme. Poruke koje nisu u vezi s temom, sadrže besmislen tekst ili tekst pretrpan nepotrebnim znacima i „smajlijima” biće obrisane.
Zabranjuje se bilo kakvo vređanje (na nacionalnoj, verskoj, seksualnoj ili drugoj osnovi). Prekršilac se opominje samo jedanput, posle toga sledi kazna. Zabranjene su i poruke koje sadrže bilo kakav vid reklamiranja, pozivaju na nezakonite radnje i bave se piratskim softverom („warez”) na bilo kakav način.
Psovanje i otvorena upotreba ružnih reči takođe su zabranjeni. Ako baš morate da se tako izrazite, koristite bilo koji vid cenzure (recimo zvezdice umesto pojedinih slova).

Reputacija
U donjem delu zaglavlja svake poruke, ispod podataka o korisniku, prikazuje se autorova reputacija koja je označena obojenim kvadratićem, obično zelene boje. U zavisnosti od nivoa reputacije, može biti prikazan jedan ili više ovih kvadratića, svetlije ili tamnije boje.
Reputacija korisnika odnosi se na ukupnu ocenu koju je korisnik dobio od ostalih. Može biti pozitivna, negativna ili nulta. Broj reputacionih „poena” se čuva na sistemu, a prikazuje se takozvani nivo reputacije („neslavan na ovim prostorima”, „pred njim je svetla budućnost” i slično). Da bi se video nečiji nivo reputacije, treba zadržati pokazivač miša iznad obojenog kvadratića.
Vaša reputacija se izračunava na osnovu broja pozitivnih ili negativnih glasova koje ste dobili za svoje poruke. Ocenjivanje poruka, naravno, nije obavezno. Preporučujemo da ocenjujete samo one poruke koje se po vašem mišljenju na neki način ističu, u pozitivnom ili negativnom smislu.
Opcija za ocenjivanje nalazi se u donjem delu zaglavlja poruke, ispod podataka o korisniku – treba kliknuti na sličicu vage. Dobićete mogućnost da odaberete između „Slažem se” i „Ne slažem se”. Slaganje ili neslaganje odnosi se na autorove stavove iznesene u poruci, ali i na njegovo ukupno ponašanje, stil pisanja i odnos prema drugim korisnicima u okviru cele teme – zato je predviđeno i polje za tekstualni komentar. Komentar nije obavezan.
Za pojam reputacije vezan je i pojam uticaja na reputaciju. Naime, razni korisnici dodaju ili oduzimaju različit broj poena pri ocenjivanju poruke. Uticaj zavisi od nekoliko stvari, recimo, „staža” na forumu, broja napisanih poruka i, najviše, vaše reputacije.

Ko je ko
U zaglavlju svake poruke nalazi se korisničko ime pošiljaoca, a ispod njega takozvana korisnička titula. Neki forumi dozvoljavaju da taj tekst napiše sam korisnik, ali kod nas to nije slučaj. Korisnička titula trenutno označava status korisnika, recimo „novi korisnik”, „korisnik”, „moderator”, „administrator”. S vremenom ćemo verovatno dodati još nekoliko kategorija, kako bismo istakli i nagradili vernije i vrednije korisnike.
Mnoge članove foruma zanimalo je kako će prepoznati autore tekstova u našem časopisu. Isprobali smo nekoliko mogućnosti označavanja, ali se najpraktičnijim pokazalo da imena saradnika „Sveta kompjutera” budu ispisana iskošenim slovima (italik). To se odnosi na nekoliko mesta gde se imena mogu naći: u zaglavlju poruke, poljima „Temu započeo” i „Poslednja poruka”, kao i u spisku korisnika.
U spiskovima korisnika, onom u dnu početne stranice i onom dobijenom preko odgovarajućeg linka u vrhu svake stranice, postoje još neke oznake. Korisnik koji je na vašoj listi prijatelja označen je, na primer, znakom „+”.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera