TEST DRIVE<>
122005<><>

Creative Sound Blaster Xtreme Music

Ekstremno dobar zvuk

Creative Sound Blaster Xtreme Music
Creative Sound Blaster Xtreme Music
Svako ko je došao u dodir sa zvukom na računaru sigurno je čuo za Sound Blaster. Ova muzička karta, danas veoma poznatog proizvođača, svoju evoluciju započela je još davno na „386-icama” i doživela je jako veliki broj modela i verzija, da bi danas gotovo bila sinonim za zvučnu karticu. Ova Creativeova platforma doživela je još jednu generaciju, koja po svojim zvučnim karakteristikama ozbiljno preti da u senku baci sve prethodnike. Naime, u novoj seriji X-Fi (Extreme Fidelity) kartica nailazimo na četiri modela. Prvi i najslabiji od njih smo imali prilike da testiramo u ovom broju, a to je model Xtreme Music.

U paketu dolaze PCI karta, uputstvo za instalaciju i CD sa drajverima.

Entertainment Mode
Entertainment Mode
Na kartici postoje četiri priključka od 3,5 mm, kao i standardni Game Port koji se može koristiti (uz odgovarajući adapter kabl) za povezivanje s MIDI uređajem. Predviđeno je da se na tri priključka povežu zvučnici (2.1/4.1/6.1/7.1), dok se četvrtom konektoru može pridružiti ulaz za mikrofon (sa adekvatnim mikrofonskim pretpojačalom), linijski ulaz, kao i digitalni koaksijalni izlaz. Ovo nas nije preterano obradovalo jer smatramo da nije baš zgodno zavlačiti se iza kućišta svaki put kada želimo da promenimo zvučni izvor za snimanje ili da koristimo digitalne zvučnike ili neki sličan uređaj (npr. DAT). Nelogično je i da koaksijalni digitalni izlaz bude izveden u vidu ženskog konektora od 3,5 mm jer je standard za povezivanje digitalnih uređaja u velikom broju slučajeva činč, pa je neophodno da se koristi kabl koji 3,5 mm priključak pretvara u činč. Na samoj kartici postoji i četvoropinski AUX IN konektor koji se nalazi u unutrašnjosti kućišta i na koji je predviđeno povezati CD uređaj.

Nakon ovih nekoliko zamerki došli smo do instalacije koja se vrši brzo i jednostavno pokretanjem instalacionog programa sa CD-a. Sound Blaster Xtreme Music može da se koristi u tri različita moda, a izbor tih modova je uslovljen načinom primene zvučne karte. Ponuđeni modovi su Entertainment Mode, Gaming Mode i Audio Creation Mode. Izborom odgovarajućeg moda optimizuju se resursi na kartici i njeno funkcionisanje se prilagođava nameni, samim tim postižući kvalitetnije rezultate sa istim hardverskim potencijalom.

Gaming Mode
Gaming Mode
Jedna od najbitnijih inovacija koje je Creative uveo na X-Fi seriji jeste novi 24-bit Xtreme Crystalizer. To je sistem koji vrši poboljšanje audio-signala koji se propušta kroz njega. Procesor prvo konvertuje signal u 24 bit/96 kHz, a nakon toga ga remasteruje i selektivno poboljšava audio, analizirajući i identifikujući koji su delovi zvučnog toka bili oslabljeni ili oštećeni u toku konverzije na 16 bita ili u MP3 format. Proizvođač čak ide i dotle da tvrdi da ovaj uređaj toliko poboljšava audio-zapis da on zvuči kvalitetnije nego na originalnom studijskom snimku (?!). Tačno je da audio-signal propušten kroz ovaj uređaj zvuči nešto kvalitetnije i punije u odnosu na „suv” signal, međutim daleko je od toga da je ova tvrdnja i delimično tačna (ali reklama je reklama).

Osim Crystalyzera, na ovom modelu postoje i druge inovacije. Uvodi se novi standard za audio-fajlove nazvan Xtreme Fidelity. To je format za čuvanje audio-fajlova koji su bili poboljšani na prethodno opisani način. Tako nema potrebe svaki put propuštati zvuk kroz Crystalizer, već se on trajno čuva sa poboljšanjem. Podržan je i CMSS-3D standard koji od standardnih stereo-zapisa na specijalan način proizvodi surround zvuk u kojem je podjednako moguće uživati kako na surround zvučnom sistemu tako i na surround slušalicama. Pojavljuje se i EAX Advanced HD 5.0 standard koji donosi neverovatnu realističnost zvuka u igrama i stvara utisak da je sve što čujete stvarno i da se dešava oko vas. I zvuk u igrama koristi prednosti Crystalizera pa je njegov kvalitet znatno poboljšan, a sam doživljaj intenzivniji i upečatljiviji.

Audio Creation Mode
Audio Creation Mode
Ako ste jedan od onih korisnika koji se ne zadovoljavaju samo pasivnim slušanjem muzike, već žele da se oprobaju u njenom stvaranju, možemo reći da je Sound Blaster Xtreme Music platforma koja može ispuniti vaša očekivanja. ASIO drajveri koji su isporučeni s ovim Sound Blasterom prilično su stabilni i omogućavaju smanjenje latency faktora do 1 ms (ova vrednost zavisi i od samog sistema), što omogućava lagodnu i efikasnu upotrebu VST instrumenata, kao i direktno monitorisanje u programima kao što su Cubase SX ili Nuendo, bez preteranog opterećenja procesora. Kada je aktiviran Audio Creation Mode, na izlazima kartice je omogućeno umetanje zvučnih efekata kao što su Reverb, Chorus, Auto Wah, Flanger, Compressor... Kvalitet ovih efekata nije naročit, ali oni mogu da budu korisni ako se za njima ukaže potreba. Kontrola efekata i jačina na izlazu regulisane su programom Audio Console koji se pojavljuje umesto standardnog Windowsovog mixera.

Na karti postoji i integrisan zvučni modul od 128 MIDI instrumenata koje takođe možete koristiti ako imate MIDI klavijaturu. Njihovo korišćenje je gotovo nepotrebno jer im je kvalitet dosta lošiji od prosečnog VST instrumenta.

Iako je ovo najlošiji model iz X-Fi serije, moramo pohvaliti proizvođača koji je ovoga puta (najzad) napravio zvučnu karticu koja može da se „sluša”. Šalu na stranu, ova zvučna kartica stvarno može da ponudi mnogo toga što njeni „našminkani” prethodnici nisu mogli, a to je pre svega kvalitetan zvuk. Zvuk joj je vrlo jasan i kompaktan, sa notom oštrine i reskosti na koju nismo navikli na zvučnim uređajima u toj klasi. Kvalitetom zvuka Creative je uspeo da bude bliži poluprofesionalnim rešenjima (od nekoliko stotina evra) nego što je to bio slučaj s njegovim ranijim modelima (npr. Audigy 4 Pro), što je svakako napredak.

Činjenica koja je često bila razočaravajući faktor kod prethodnih modela Sound Blastera jeste sam kvalitet zvuka. Kartice su uprkos svim mogućim priključcima, komandama i podržanim standardima imale veoma mršav zvuk koji je bivao mutan, nedefinisan i u svakom pogledu nedovoljno dobar, dok to sa ovom serijom nije slučaj. Creative je ovim uspeo da povrati poverenje (koje je u našem slučaju već bilo poljuljano) i omogućio je prosečnom kućnom korisniku da se dokopa uređaja koji će mu omogućiti da u svom ličnom okruženju kreira zvučni materijal na zavidnom poluprofesionalnom nivou, da satima uživa u zvuku koji stiže s najnovijih DVD naslova ili da se opusti uz neku od igara koje će ga svojim zvučnim kvalitetom danima držati prikovanog za stolicu ispred računarskog monitora. I za kraj, još jedna prednost ovog audio-sistema jeste i odnos cene i kvaliteta. Ako vam nije preterano važno da imate desetine različitih priključaka i da imate eksterne module koji će vam olakšati pristup i rad sa zvučnom kartom, a bitan vam je kvalitet samog zvuka, onda je Xtreme Music pravo rešenje za vas. S druge strane, ako vam je osim zvuka potrebno i još ponešto, strpite se do nekog od narednih brojeva kada ćemo baciti pogled i na bolje modele iz X-Fi serije.

Bojan DRAGOJEVIĆ, Dušan ALAGIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
Šta mislite o ovom tekstu?
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
USR MAXg wireless oprema
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata

Creative Sound Blaster Xtreme Music
DAC:
24 bit/192 KHz
Ostalo:
četiri 3,5 mm izlaza, Game Port, 128 MIDI instrumenta, tri moda rada, Crystalizer, umetanje efekata na zvučnim izlazima, EAX Advanced HD 5.0
Proizvođač:
Creative
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera