TEST DRIVE<>
122005<><>

Pro’s Kit kompleti alata

Dobar je i junior

Kompleti alata
Kompleti alata
U jednom od prošlih brojeva (SK 4/2005) pisali smo o instrumentima za ispitivanje računarskih mreža i kablova. Ista dalekoistočna firma proizvodi i raznovrsne komplete alata za primenu u elektronici uopšte, kao i za popravku i održavanje kompjutera, računarskih mreža i slično. Prikazaćemo ono što je najzanimljivije, a tiče se teme našeg časopisa, s napomenom da je izbor veoma veliki i stalno se proširuje.

Pro’s Kit PK-2073B je komplet za servisiranje notebook kompjutera. Prenosni kompjuteri imaju mnogo sitnih delova upakovanih gusto pa su stoga osnova kompleta specifični šrafcigeri malih dimenzija i raznih vrhova (ravni, krstasti, šestougaoni i jedan krstasti s kratkom debelom drškom). Kao i u svim drugim kompletima za održavanje kompjutera, tu su i dva nasadna ključa sa drškom kao za šrafciger kojima se odvrću i pritežu šestougaoni distanceri za matične ploče odnosno serijski, paralelni i VGA konektori (ono što obavezno odvrnemo zajedno sa konektorom pri skidanju kabla sa monitora). Neizbežan deo alata su klešta („špic cangle” i „sečice”), a takođe i kvalitetna pinceta. Za razna lemljenja i odlemljivanja, tu je lemilica snage 30 W u kompletu sa „king sajz” pumpom za kalaj (bitno kod dvostrane štampe). Za precizna odlemljivanja i odlemljivanje problematičnih spojeva može se koristiti traka od pletene tanke bakarne žice koja uz pomoć kapilarnog efekta „posrče” kalaj s lemnog mesta. Stalak za lemilicu zanimljiv je najviše zbog toga što umesto uobičajenog sunđera za čišćenje vrha ima gužvu nečega što veoma liči na žicu za ribanje šerpi! Nismo probali kako ova žica čisti lemilicu – proizvođač je valjda znao šta radi. Za čišćenje prašine iz displeja i unutrašnjosti kućišta služi četkica sa kruškastom ručnom pumpicom, kakva se koristi i za čišćenje objektiva. Komplet je upotpunjen jednostavnijim digitalnim multimetrom, a smešten je u platnenu torbicu sa patent-zatvaračem, kao i svi drugi kompleti.

Pro’s Kit 1PK-302NB je komplet za održavanje kompjutera uopšte. Uz uobičajena dvoja klešta, pincetu i lemilicu, tu je još nešto specifičnog alata. Postoji, recimo, veoma zgodna hvataljka koja podseća na patent-olovku: odozgo je dugme za otpuštanje, a s donje strane plastičnog tela su tri žičane kukice kojima se pridržava matica ili neki elektronski element. Koliko nam je puta tako nešto zatrebalo! Među alatom su i univerzalna stezaljka („krimperica”) za montiranje raznoraznih klema i buksni na provodnike, četkica za čišćenje, komplet šrafcigera (nešto robusnijih nego u prethodnom kompletu), pumpica za odlemljivanje (model standardne veličine) i podesivi viljuškasti ključ. Na kraju ćemo pomenuti dve specijalne alatke – jednu za vađenje čipova iz podnožja (ili pomoć pri odlemljivanju) i drugu za montiranje čipova u podnožje. I ovde je sve u torbici-neseseru.

Pro’s Kit 1PK-616B je alat za održavanje elektronskih uređaja uopšte. Sličan je prethodnom kompletu. Sadrži komplet inbus-ključeva, klešta (špicasta, sečice i kombinirke), lemilicu sa pumpicom za odlemljivanje (velikom), tinol-žicom i stalkom sa sunđerom za čišćenje, komplet šrafcigera (krstasti, ravni, sa nasadnim ključem) i izolir-traku. Tu je i komplet takozvanih sajdžijskih šrafcigera (preciznih šrafcigera koji imaju pokretan vrh tako da se pritiskaju kažiprstom odozgo, a okreću palcem i srednjim prstom). Komplet sadrži i multimetar, kao i obaveznu torbicu-neseser.

Sledeća dva kompleta predviđena su za kompjuterske mreže. Pro’s Kit 1PK-940E služi za održavanje mrežnih kablova UTP i STP tipa, kategorije 5. Kao osnovno, sadrži jednostavnu plastičnu alatku za skidanje izolacije s kabla („blankiranje”) i klešta za stezanje („krimpovanje”) četvrtastih konektora tipa RJ-45. Neke zidne utičnice za mrežne kablove zahtevaju da se provodnici velikom silom utisnu u konektor – za to služi sprava za utiskivanje sa oprugom (automatic impact tool). Za proveru kablova služi priloženi test-uređaj opisan u SK 4/2005. Priložena je i izvesna količina četvrtastih RJ-45 konektora s raznobojnim zaštitnim omotačima. Komplet Pro’s Kit 1PK-940F služi za izradu i održavanje koaksijalnih kablova za kompjuterske mreže, televiziju i kablovsku televiziju. Osnovna alatka su stezna klešta sa promenljivim umecima za BNC, TNC i F-konektore, a tu su i podesiva alatka za čišćenje izolacije s koaksijalnog kabla, jake „sečice”, minijaturni krstasti šrafciger i plastična kutijica-klaser za „drangulije”.

Pro’s Kit PK-2012H
Pro’s Kit PK-2012H 
Poslednja dva kompleta predviđena su za „telefondžije”. To nema direktne veze s kompjuterima, ali može imati veze sa opremom za umrežavanje kompjutera preko telefonskih linija („Home PNA” i slično), kao i modemima. Imajte na umu, međutim, da je svako neovlašćeno petljanje po telefonskim instalacijama zabranjeno, kažnjivo, a može biti i opasno! Pro’s Kit PK-4016 je predviđen za izradu i ispitivanje telefonskih kablova u stanu i zgradi. Sadrži stezna klešta za četvrtaste telefonske konektore RJ-11, alatku za utiskivanje kabla u regletu, spravicu za testiranje kablova (vidi SK 4/2005), spravu za skidanje izolacije i, naravno, torbicu-neseser. Pro’s Kit PK-2012H je alat za majstore koji vrše popravke na terenu. Sadrži komplet jačih šrafcigera, dvoja klešta, spravu za stezanje četvrtastih RJ konektora, spravu za ispitivanje kablova i probnu slušalicu („Beige Box” ili „Butt Set”) za ispitivanje linija. Nosi se u specijalnoj torbici o pojasu.

Čak i prosečnom korisniku računara može ponekad zatrebati neka alatka iz ovih kompleta – da nešto majstoriše oko svog „ljubimca”, popravi pokidani konektor telefonskog kabla za modem ili bar da zameni utikač za struju. Tehničarima koji održavaju kompjutere ili mrežu u nekoj firmi neki od ovih kompleta takođe može dobro da posluži. Opisane alatke ne spadaju u vrhunsku klasu po kvalitetu, ali se može reći da su sasvim solidne. A i relativno niska cena nekom će mnogo značiti.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
USR MAXg wireless oprema
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata
Šta mislite o ovom tekstu?

Pro’s Kit kompleti alata
Vrsta:
kompleti alata za održavanje kompjutera, kompjuterskih mreža i telefonskih instalacija
Proizvođač:
Pro’s Kit
Kontakt:
Netiks
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera