CeDeTEKA<>
012006<><>

Xprofesor

Da računarsko opismenjavanje jedne od poslednjih informatički neukih nacija Evrope mora prevazići donkihotovske okvire, počinju da shvataju, sa priličnim zakašnjenjem, skoro svi relevantni faktori u našoj zemlji. Ipak, najveći teret i dalje je na pojedincima i entuzijastima koji upornim zalaganjem stvaraju koliko-toliko pogodnu klimu za upoznavanje s računarima. Budući da u eri informacionog društva kompjuter znači više nego olovka, svaki pokušaj da se ova moderna „računaljka” približi najširim slojevima društva zaslužuje medijsku pažnju. Upravo takav je novi projekat kompanije Extreme koji je potpisao inženjer Predrag Jovanović, autor knjige „Računajte na računare” i predavač koji je tokom deset godina rada „propustio kroz šake” više od 7000 polaznika. Talenat i golemo iskustvo autora, kao i evidentan entuzijazam ekipe koja je realizovala program rezultovali su jednim od najbolje koncipiranih interaktivnih priručnika na srpskom jeziku.

Dosetljivo nazvan Xprofesor („XP profesor”), CD predstavlja osnovni kurs za korišćenje Windowsa XP, koji potpunim početnicima slikovito objašnjava osnovne procedure i alate u najrasprostranjenijem operativnom sistemu na kućnim računarima. Program je namenjen onima koji žele da samostalno, u svojoj kući ovladaju mogućnostima koje pruža računar; instalacija nije potrebna, a tokom korišćenja na ekranu su ispisana sva neophodna uputstva za rad, što isključuje potrebu za konsultacijom dodatne literature ili iskusnijeg korisnika. Obrađene teme razvrstane su u nekoliko poglavlja koja se mogu listati po proizvoljnom redosledu: Uvod u računare svakako treba pročitati na samom početku, a kasnije i lekcije o Windows Exploreru, desktopu, WordPadu, Internet Exploreru, Outlook Expressu. Na koncu kursa korisnik može da protrči kroz test znanja i da se uključi u rad škole. Lekcije imaju formu filma koji korisnik kasnije treba da reprodukuje, a neke od veština kojima će polaznici ovog multimedijalnog kursa ovladati jesu osnovne manipulacije datotekama, priprema teksta u editoru, korišćenje Web browsera i rad u klijentu elektronske pošte. Sem ovih „velikih” zadataka, postoji i niz međukoraka koji otklanjaju sve nedoumice u vezi s osnovnim elementima Windowsa XP.

Kompletan sadržaj programa uobličen je tako da nudi odgovore na sva pitanja koja muče novopečenog kompjuteraša, a koja po pravilu ostaju nerazjašnjena. Od uvodnog obraćanja pa do poslednjeg testa znanja, Xprofesor ne propušta nijedan bitan detalj i ne ostavlja nikakve nejasnoće, a korisnika temeljno filuje podacima koji se lako usvajaju i ostaju u trajnom pamćenju. Naročit doprinos tome daju demonstracije, zadaci i testovi, interaktivne opcije za uvežbavanje i proveru znanja koje su tehnički besprekorno realizovane. Korisnički interfejs je prilagođen ciljnoj grupi korisnika, bogat je tekstualnim uputstvima i jasnim grafičkim simbolima koji olakšavaju navigaciju. Atmosferu upotpunjuje prijatna muzička numera grupe Point Blank.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
PlanPlus 2006
Strip enciklopedija
MasterCook Deluxe 9
Ribe
Xprofesor
Šta mislite o ovom tekstu?
Novogodišnja čarolija

Potrebno:
Windows, Pentium 3 500 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
999 dinara
Adresa:
http://xprofesor .com
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera