INTERNET<>
012006<><>

Predavanje u Zagrebu

Ito o budućnosti Mreže

Priča o demokratiji Interneta, fenomenu blogova...

Krajem novembra prošle godine u Novinarskom domu u Zagrebu održano je predavanje iz serije „Društvo znanja i slobodna razmena informacija”, a gost-predavač je ovom prilikom bio Joichi Ito, jedna od najinteresantnijih ličnosti informatičkog društva, jedan od 100 globalnih lidera sutrašnjice prema Svetskom ekonomskom forumu. Ito je pokretač standarda o zaštiti intelektualne svojine Creative Commons sa blogova i član je odbora velikih Internet institucija kao što su ICANN (Internet korporacija za dodelu imena domena i IP adresa), Open Source inicijativa (zadužena za licenciranje slobodnog softvera) i zadužbina Mozzila. Takođe je i jedan od najpoznatijih blogera na Internetu, pokrovitelj blog-related kompanija i zagovornik „Weba 2.0” – ideje koja se zasniva na „socijalnom softveru” – slobodnom softveru namenjenom kooperativnom stvaranju sadržaja i on-line zajednica na Internetu kao što su wikiji, blogovi, forumi i drugo. U predavanju nazvanom „Ekonomija deljenja i budućnost Weba 2.0” govorio je o demokratskoj ideji Interneta. Iako nismo bili u mogućnosti da prisustvujemo događaju, zahvaljujući hrvatskom SAP MAG-u koji je omogućio on-line stream celog toka predavanja (www.sapmag.com.hr/show_article.php?page=video), možemo da vam prenesemo najzanimljivije detalje.

Prva i možda najbitnija poenta g. Itoa ticala se upravo demokratskog profila Interneta u globalu – insistirao je na tome da je u pitanju prva slobodna mreža informacija koja ne bi trebalo da potpada pod centralizaciju bilo koje vrste. Za primer je naveo činjenicu da korisnici Mreže sami stvaraju Internet sadržaj i standarde upravo koristeći ga, što je jedinstven slučaj u svetu – obično su velike korporacije i institucije te koje određuju razvoj i funkcionalnost nekog tela. „To je vrsta demokratije koju pokušavamo da izgradimo, gde je učesnik i dete od 13 godina! Autoritet treba zaslužiti, to nije nešto što je dato na osnovu moći ili mogućnosti.” Internet je, po njemu, i vrsta borbe protiv ljudi koji bi želeli da kontrolišu način i puteve kojima se sadržaj i kultura rasprostiru – među njima su telefonske kompanije, velike kompjuterske firme, svi oni kojima dobrobit krajnjeg korisnika nije najbitnija. „Industrijalci vole ideju velike kompanije koja ’proizvodi’ određeni sadržaj, pakuje ga u određeni paket i prodaje širom sveta zahvaljujući reklami. Internet se bazira na drugačijem principu, principu saradnje, deljenja sadržaja među ljudima.” Ako uzmemo za primer blog – poenta je u tvorcu bloga i u tekstu koji on stvara. On ne kupuje sadržaj, ne štiti sopstvenu kreaciju, već je deli s drugima i to ga u suštini zabavlja. To je, po g. Itou, suprotno ideji svih velikih korporacija koje žele upravo da sačuvaju sopstvenu intelektualnu svojinu ili da je skupo naplate pa ih koncept kreativnosti blogera i blogova (kao i svih drugih open source sadržaja) s ekonomske tačke gledišta veoma plaši.

Ostatak jednočasovnog predavanja ticao se razlike između sadržaja i konteksta na Internetu, borbe sa muzičkom industrijom, neprofitnog karaktera sadržaja blogova, pa čak i neverovatnih zamisli dorađivanja zvaničnih istorija preko slobodnih enciklopedija kao što je Vikipedija koja sve više postaje blog „civilnog novinarstva”. Predavanje je dobilo i politički ton prikazivanjem antiratnog i antiglobalističkog video-materijala dostupnog na Internetu. Zaključak je bio sledeći: „Svi žele da imaju kontrolu nad Internetom pošto je on u međuvremenu postao veoma moćno političko i ekonomsko oružje. Jedini način da sprečite vlade i monopoliste da ga se dočepaju jeste da nastavite da dižete svoj glas u svakom delu Interneta kojem imate pristup!” Više ličnih misli g. Itoa možete naći na njegovoj blog stranici joi.ito.com.

Predavanje Joichi Itoa su organizovali hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i Multimedijalni institut, u saradnji sa sajtom Blog.hr.

Iris MILJKOVIĆ

 
Osnivanje interesantne e-organizacije
Analiza Web pristupa
Projekti
Predavanje u Zagrebu
Šta mislite o ovom tekstu?
Budućnost online softvera
Budite pronađeni (2)
.yu
Istraživanja
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera