INTERNET<>
012006<><>

.yu

ADSL u Novom Sadu

Tokom ovogodišnjeg XIII Telekomunikacionog foruma, održanog 22. i 23. novembra u centru „Sava”, Telekom Srbije je priredio čak dve prezentacije. Prvog dana su predstavljeni servisi treće generacije mobilne komunikacije: EDGE, 3G i WLAN. Drugog dana je Telekom Srbije predstavio planove za 2006. godinu u okviru servisa fiksne telefonije. Najavljeno je sukcesivno proširivanje ADSL mreža u Srbiji, puštanje u rad prepaid kartica u fiksnoj telefoniji u prvom kvartalu sledeće godine, kao i niz novih servisa kao što su Webhousing i Webhosting, Tripple Play (sistem širokopojasnog povezivanja na Internet koji će omogućiti istovremeno korišćenje niza multimedijalnih servisa), zatim IP centrex, L2/L3 VPN, iznajmljivanje telefonskih centrala i drugo. Tokom decembra pušten je u rad i ranije najavljen Web portal Telekoma Srbije na adresi www.nadlanu.com.

Prošle godine pušteno je u rad oko 8700 ADSL konekcija, uglavnom na teritoriji Beograda, a do kraja decembra planirano je puštanje 3000 priključaka u Novom Sadu. Početkom ove godine očekuje se puštanje u rad ADSL priključaka i u Nišu. Telekom planira da do kraja godine investira u sukcesivno proširenje ADSL mreže u Srbiji.

Ubrzo nakon vesti sa Telfora, kod nekoliko provajdera se na Web stranicama pojavila informacija o ADSL servisu u Novom Sadu. Potencijalni korisnici su pozvani da se prijave, a pojedini provajderi su otvorili i posebne telefone za tehničku podršku u Novom Sadu.

Republička agencija za telekomunikacije je održala konferenciju za štampu na kojoj se uglavnom govorilo o raspodeli frekvencija, ali se moglo saznati da će od 19. decembra biti spremna da preuzme sve nadležnosti koje po zakonu ima. To znači da će i Internet uskoro doći na dnevni red.

„Do kraja iduće godine, a verovatno i ranije, pitanje registracije Internet domena biće pravno uređeno i fizička i pravna lica biće u mogućnosti da za svega nekoliko sati registruju onoliko .yu domena koliko im je potrebno.” Ovo je tvrdnja Čedomira Šuljagića, pomoćnika ministra za nauku i zaštitu životne, zaduženog za sektor informatičkog društva.

Plan je da se u prvoj polovini sledeće godine formira institucija koja će se baviti ovim pitanjem, da budu zaposleni ljudi, da budu verifikovani neophodni dokumenti i da potom pravilnicima budu uređeni potrebni kriterijumi. Planira se da do septembra to zaživi u potpunosti. Problem pravi postojanje više od 30.000 registrovanih domena po starom modelu.

Ovog meseca provajderi su nas obradovali prazničnim popustima i poklonima, ali i novim uslugama.

BeotelNet je uveo Ekonomic ADSL pakete koji imaju ograničenje količine prenetih podataka (mini home – 256/64 – 1 GB – 1090 dinara; midi home – 512/128 – 2 GB – 1790 dinara; maxi home – 768/192 – 3 GB – 2290 dinara). Prema potrebi mogu se dokupiti paketi kojima se proširuje ograničenje (0,5 GB – 150 dinara; 1 GB – 250 dinara i 2,5 GB – 500 dinara). Dopunjenu, a nepotrošenu količinu podataka sistem automatski prebacuje u naredni mesec. Ujedno, BeotelNet u prazničnom periodu nagrađuje sve kupce dial-up sati sa 20% više vremena.

Eunet tokom praznika daje 10% popusta na kupovinu dial-up sati, a uveo je uslugu EunetKredit. Reč je o mogućnosti korišćenja pet ili deset sati, u zavisnosti od tipa naloga, koji nisu plaćeni. Ovo se postiže aktiviranjem opcije na korisničkom portalu, a korisnik je dužan da sate dokupi u roku od pet dana.

SezamPro za svaku uplatu dial-up ili ADSL usluga tokom prazničnog perioda daje poklon, a obaveštenje stiže putem e-mail poruke.

KBCnet svim korisnicima koji se prijave tokom praznika daje besplatan bežični pristup. Ujedno KBC najavljuje nove pristupne tačke: Mali mokri lug, Stojčino brdo, Vračar i Kotež (dodatna lokacija).

BeocityNet je aktivirao optičku vezu do svog natprovajdera i za praznike nudi dial-up po ceni od 10 dinara za sat; uz ADSL paket dobija se jedan mesec gratis, a za godišnji hosting dobija se dodatna godina besplatno.

Mreži ugostiteljskih objekata u kojima je posredstvom kompanije SBB dostupan Internet priključio se i poslovni klub Monin bar u Dositejevoj 9a i to obeležava promotivnom akcijom. Tokom januara svakog radnog dana od 11 do 15 časova svaki punoletan posetilac kluba koji donese svoj laptop sa mogućnošću pristupa bežičnom Internetu, moći će da besplatno surfuje koristeći Hot Spot kompanije SBB i besplatno uživa u kafi vrhunskog kvaliteta.

Iris MILJKOVIĆ, Dušan DINGARAC

 
Osnivanje interesantne e-organizacije
Analiza Web pristupa
Projekti
Predavanje u Zagrebu
Budućnost online softvera
Budite pronađeni (2)
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
Istraživanja
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera