INTERNET<>
012006<><>

WWW vodič

SK forum

U prošlom broju „Sveta kompjutera” pisali smo o novooformljenom forumu našeg časopisa, kojem se može pristupiti preko oficijelnog sajta. U slučaju da tekst niste pročitali, podsećamo da je Web forum sistem razmene informacija putem ostavljanja poruka, a poslastica zvaničnog SK foruma je što u njemu učestvuju i brojni autori tekstova časopisa. Jedna od soba posvećena je Internetu i nadamo se da ćete u njoj naći neku temu koja vas interesuje, a ako ne – uvek možete da pokrenete svoju.

Adresa: www.sk.co.yu/forum

Doček 2006.

Doček nove 2006. godine ponovo će biti organizovan i slavljen na trgovima Beograda. Čitava manifestacija je nazvana „U šestoj brzini”, a na njoj će učestvovati oko 30 domaćih i stranih grupa i muzičara koji će nastupati na četiri bine – među imenima se pominju Salome de Bahia, Cubanismo, Psihomodo Pop, Vrooom, Orthodox Celts, So Sabi, Del Arno Bend i mnogi drugi. Organizatori očekuju oko pola miliona ljudi, od kojih će oko 50.000 biti iz zemlje i regiona.

Adresa: www.novagodina.net

Stare fotografije

Na Internetu se pojavio projekat prvog online muzeja starih i odbačenih porodičnih fotografija, koji su osmislili i postavili Tamara Ražov i Anton Petrović „u čast anonimnim ljudima iz celog sveta”. Reč je o jedinstvenom sajtu koji prikazuje ne samo stare fotografije prikupljene iz porodičnih albuma već i one odbačene, pronađene na starim tavanima, u podrumima ili na otpadima u Zagrebu, Pragu, Travniku, Subotici, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Adresa: www.skarabej.com/hrvatski/index.php

Banja Luka

Jedini aktuelni portal posvećen najvećem gradu Republike Srpske i okolnom regionu. Ciljevi tvoraca sajta su, kako navode, promocija lokalne sredine, ali i istraživanja mogućnosti novog medija u publicističkoj, informacionoj i komunikacijskoj dimenziji, putem kojeg žele da na jedan moderan i atraktivan način prikažu najzanimljivije detalje iz ovog grada. Takođe žele da okupe Banjalučane širom sveta preko Interneta i omoguće im međusobni kontakt.

Adresa: www.banjalukalive.com

BG aerodrom

Redizajnirani dvojezični sajt JP Aerodrom Beograd nudi ne samo informacije o dolascima i odlascima aviona u realnom vremenu već i neophodne detalje za putnike o prtljagu, sezonskom redu letenja, kao i o ostalim službama aerodroma. Na sajtu su prikazani i vremenska prognoza, pregled trenutnih letova, važeća kursna lista i niz drugih bitnih informacija. Posebno je promovisan teletekst koji pruža informacije o redu letenja.

Adresa: www.beg.aero

Viva fizika

Ovaj naučni portal mladih je prvenstveno namenjen promociji fizike kao nauke. Sadržaj je podređen fizičarima ili ljudima koje fizika zanima tako da na ovde možete pročitati članke o velikanima fizike, anegdote iz života poznatih naučnika, kao i prikaz različitih naučnih problema. Za sada je sadržaj prilično „siromašan” budući da je sajt u začetku, ali njegova korisna i interesantna koncepcija verovatno će zainteresovati i ostale Interent korisnike. Poseban odeljak sajta namenjen je najmlađima.

Adresa: http://viva-fizika.org

Ko da više

Prvi domaći aukcijski sajt čiji je cilj popularizacija aukcija po ugledu na Ebay. Sajt postoji nepunih mesec dana i ima veoma kvalitetnu tehničku podršku koja sa korisnicima komunicira ne samo preko sajta ili telefona već i preko ICQ-a! Za sada su u ponudi najprisutniji filatelija, automobili i njihova prateća oprema, kao i računarske komponente. Interesantno je što će ovaj sajt tokom ove godine predstaviti i nekoliko drugih Web projekata.

Adresa: www.kodavise.com

SCG software

Sajt posvećen domaćem softveru, na kojem se do sada našlo preko 160 različitih naslova – od programa za održavanje računara, preko zbirke igara domaćih autora, do programa namenjenih mobilnoj telefoniji. Naravno, sve domaće! Na njemu se još mogu naći programi za pomoć pri učenju, kao i zabavni materijal. Sajt takođe pruža i interesantnu uslugu besplatnog Web hostinga programa domaćih autora, a ima i forum koji se nalazi na zasebnoj adresi, www.serbiandownload.com.

Adresa: www.developer.rs.sr

Srpko

Srpko je pretraživač specijalizovan za korisnike Interneta u SCG. Ovaj pretraživač ima indeksirano preko sedam miliona domaćih stranica, što čini veliki deo sadržaja koji postoji na domaćem Internetu. Odlikuju ga posebne pretrage sajtova, prevashodno onih koji objavljuju vesti – kao što su B92, RTS, Pink i drugi, a tu je i pretraživanje Vikipedije na srpskom jeziku, kao i objedinjeno pretraživanje koje uključuje rezultate sa ostalih globalnih pretraživača (Google, Yahoo...).

Adresa: www.srpko.com

Aladin

Smatra se jednim od najposećenijih poslovnih pretraživača, sa impresivnim on-line poslovnim adresarom i berzom posla. Pretraživanje Interneta je podeljeno na SCG i svet, a poslovni adresar prikazuje srpske, kao i evropske privrednike. Posebno je omogućeno pretraživanje poslovnih ponuda koje su razvrstane po vrstama posla, kao i vaše lično registrovanje u njihovu bazu podataka. U okviru pretraživanja Weba moguće je koristiti dvojezičnu funkciju predloženih sajtova.

Adresa: http://search.aladin.co.yu

Umrli

U pitanju je hrvatski sajt koji predstavlja portal za obaveštenja o smrti, sećanja i poslednje pozdrave. Umesto da šaljete telegram saučešća ili palite sveću u crkvi, ovaj portal vam omogućava da uradite sve to preko Interneta. Uz to dobijate popis sahrana, umrlice, informacije o lokalnim cvećarima, klesarima i pogrebnim preduzećima, kao i datume smrti slavnih ličnosti. Od prošlog meseca, sva obaveštenja i umrlice koje se postavljaju na ovom portalu se naplaćuju.

Adresa: www.umrli.com

BG svetionik

Interesantan domaći portal koji pruža obilje informacija o svemu onome što se na drugim on-line informatorima mahom preskače: stanju na berzi, religiji, nevladinim organizacijama, stomatologiji, poljoprivredi, specijalnim školama i slično. Privrednici čija se firma nije našla na spisku mogu se samostalno upisati u bazu firmi. Na sajtu je moguće pročitati i aktuelne vesti iz ekonomije i kulture, a vidno su postavljene i uvek potrebne gradske informacije – o bioskopima, pozorištima, apotekama i drugom.

Adresa: www.bgsvetionik.com

YU portal

Da biste upotpunili svoju pretragu domaćeg Interneta, pogledajte i ovaj sajt jer on predstavlja veliku kolekciju linkova. Suština mu se ogleda u velikom broju informacija koje su prisutne i kod drugih portala, iako je ovde akcenat stavljen na određenih tridesetak podstranica koje uključuju automobile, banke, Croportal – hrvatske portale i sajtove, humanitarne organizacije, ribolov, stripove i drugo. Ovim podstranicama vam je umnogome olakšano pretraživanje, a samim tim i surfovanje Internetom.

Adresa: www.yuportal.com

YU trend

Jedan od retkih marketinških sajtova u SCG koji sadrži stručne tekstove pisane i objavljene u rasponu od pet godina koji se tiču oblasti e-promocije i problema posećenosti domaćih Internet sajtova, on-line zarade i različitih komplementarnih statistika. Tu je i katalog domaćih pretraživača, kao i spisak programa za savremeno elektronsko poslovanje. Možda najinteresantniji jeste odeljak namenjen Internet početnicima, kao i bogat rečnik stručnih pojmova s Interneta.

Adresa: www.yutrend.com

VirtualniGrad

U pitanju je privredni portal/adresar Novog Sada, sa popisom društvenih i kulturnih dešavanja u ovom gradu. Kao poseban segment ovog sajta izdvajamo foto-galeriju u kojoj možete videti autorske fotografije posetilaca sajta, mada su interesantni i ostali sadržaji u koje spadaju različiti događaji iz sveta, kao i IT segment koji prikazuje najnovije vesti iz sveta tehnologije. VirtualniGrad nudi i posebnu virtuelnu turu po srpskim gradovima, sa panoramskim pogledom od 360 stepeni.

Adresa: www.virtualnigrad.com

SerbianLogo

Sajt posvećen promociji vektorskih logoa kroz prezentaciju logotipa srpskih firmi i brendova. Omogućeno je slanje, kao i preuzimanje različitih logotipa koji su poređani po abecednom redu, a njihovo pretraživanje je veoma jednostavno i moguće im je pristupiti sa osnovne stranice. Formati koji se koriste su uglavnom .ai ili .eps i moguće ih je otvoriti iz programa Adobe Photoshop. Ovaj sajt odskora ima i svoj forum koji se bavi raznolikim temama vezanim za dizajn, fotografiju i druge oblike kreativnog rada.

Adresa: www.serbianlogo.com

Gnuzilla

Gnuzilla je elektronski časopis namenjen popularizaciji slobodnog softvera, GNU, Linux i BSD operativnih sistema. Časopis se bavi testiranjem različitog open source softvera i testovima hardvera na različitim operativnim sistemima. Takođe prati dešavanja vezana za open source na društveno-političkom planu (licence, prednosti, legalizacija itd.). U decembru prošle godine izašao je dvanaesti, jubilarni broj, a taj i sve prethodne brojeve možete preuzeti sa sajta u formatu .pdf.

Adresa: http://gnuzilla.fsn.org.yu

Iris MILJKOVIĆ

 
Osnivanje interesantne e-organizacije
Analiza Web pristupa
Projekti
Predavanje u Zagrebu
Budućnost online softvera
Budite pronađeni (2)
.yu
Istraživanja
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?

Novi vodič
Pred vama je, posle više od deset godina, redizajnirana i, nadamo se, poboljšana rubrika „WWW vodič”. Kao što se Internet menjao tokom vremena, tako se i osnovna namena Vodiča tokom vremena izgubila – iako je isprva bio namenjen edukaciji Internet korisnika, došao je do tačke kada treba da predstavlja šaren, jednostavan i zabavan informator o savremenom Internetu. Zato ćete ubuduće na ovim stranama nalaziti individualne sajtove različitog sadržaja, sa akcentom na domaćem Internetu. Predlozi i saveti su, kao i uvek, dobrodošli...
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera